Miljöskadorna i Östeuropa har antagit sådana proportioner att man officiellt infört beteckningen ekologiska katastrofområden. Detta gäller bl a områden i vår närmiljö som Baltikum och Polen. I dessa länder visar medicinska undersökningar på lägre medellivslängd, högre barnadödlighet, högre dödlighet i arbetsför ålder och väsentligt högre frekvens av sjukdomar som cancer och luftvägsbesvär.
I en mycket läsvärd publikation, ''Östersjön -- leva eller låta dö'', nyss utgiven av Greenpeace, kan man t ex läsa följande:
På 1800-talet vallfärdade man till Bärnstenshavets rena sandstränder och dess kurorter för att njuta, koppla av och bli frisk. Sedan kom industrialiseringen och människan förlorade respekten för naturen. Idag döljer bärnstenshavet ingen rikedom, utan en kloak. En fjärdedel av havsbottnen är redan död och andelen ökar snabbt. Fiskens reproduktionsområden längs kusten och ute i öppna havet är allvarligt hotade. Kurorterna är stängda och det är förbjudet att bada längs många stränder.
Det är lätt att konstatera detta om man t ex reser till den estniska staden Pärnu. Den gamla kurortens fina sandstränder på andra sidan Östersjön är ödsliga. Det är förenat med hälsofara att bada där! De två oljeskifferverken vid Narva är Europas fjärde största svavelförorenare. Det sägs att utsläppen från industrianläggningarna i Narva är större än de sammanlagda utsläppen från hela den svenska industrin.
Reser man i Polen, kan man t ex få se död fisk flyta i floden Wisla -- på väg mot Östersjön. Lika dystert är det att färdas genom Katowice-området, där utsläppen från stålverken vållat omfattande miljöskador.
För de östeuropeiska ländernas del torde krävas mycket stora investeringar och andra insatser för att uppfylla de utfästelser länderna gjort genom att skriva under internationella deklarationer. Möjligheterna för dessa länder att själva, utan hjälp utifrån, fullgöra dessa åtaganden torde närmast vara obefintliga.
Mot bakgrund av den synnerligen svåra föroreningssituationen i Baltikum och Polen måste svenska biståndsmedel användas i betydande omfattning för att hjälpa dessa länder. Det borde vara möjligt att kanalisera sådana medel, liksom lån, genom Nordiska investeringsbanken. Det är naturligt att industrin kopplas in i detta arbete. Inom industrin finns goda kunskaper om och erfarenheter av förebyggande och förbättrande åtgärder och ett avancerat kunnande i miljöteknologi.
Den internationella havsföroreningskonferensen, som hölls i Köpenhamn i oktober 1989, uttalade sig för ''att näringsliv, regeringar och andra myndigheter skulle samarbeta för att eliminera föroreningarna''. Nordiska företag bör, med nordiska lån och/eller bidrag, kunna gå samman med företag i Baltikum och Polen i ''joint-venture-företag'' för satsningar på miljöutrustning och miljöteknologi. Det torde inte råda mycket tvivel om att miljöinvesteringar i Baltikum, Polen och övriga Östeuropa också får positiva effekter för Norden.
De östeuropeiska länderna står inför stora utmaningar när det gäller att bygga upp industrin. Investeringsbehoven är enorma när det gäller miljön och infrastrukturen. Genom nordisk miljövårdssamverkan kan vi hjälpa till med miljöinvesteringar och andra projekt, förslagsvis i form av ett kombinerat bistånds- och miljövårdsprogram avseende lån och bidrag till miljöinvesteringar i Baltikum och Polen. De politiska förändringarna i Östeuropa har skapat bättre förutsättningar för ett sådant miljövårdssamarbete.
I detta sammanhang är det emellertid angeläget att frågan rörande förbättrade finansieringsmöjligheter till Östeuropa för miljöinvesteringar tas upp, bl a möjligheten till finansiering genom bidrag. Enligt min mening bör åtgärderna företrädesvis inriktas på Baltikum och Polen.
Samtliga initiativ bör sammanhållas i ett kombinerat bistånds- och miljövårdsprogram avseende lån och bidrag till miljöinvesteringar i Baltikum och Polen. Särskilt viktigt är att berörda regeringar går in i ett sådant program i nära samarbete med näringslivet.
Den svenska regeringen bör således medverka till att i nära samarbete med näringsliv och myndigheter utforma ett bistånds- och miljövårdsprogram, som skall initiera investeringar i Baltikum och Polen för att nedbringa vatten- och luftföroreningarna i Östersjöns mest utsatta områden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska biståndsinsatser inom miljöområdet i Baltikum och i Polen.
Stockholm den 11 januari 1991 Sten Svensson (m)