Tjernobylolyckan
Den 26 april 1986 inträffade en explosion i den fjärde reaktorn vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Explosionen var så kraftig att ståltaket, 1 000 ton tungt, slets av reaktorbyggnaden och en häftig brand uppstod. Stora mängder radioaktiva ämnen spreds i atmosfären, bland annat jod 131, cesium 134 och cesium 137. Många länder drabbades av nedfallet, också Sverige.
Fyra personer omkom omedelbart och under de närmaste veckorna dog ytterligare 30 av akuta strålskador, många av dem var brandmän. Officiellt uppges sammanlagt 31 människor som arbetade på kärnkraftverket eller med saneringen ha avlidit. Inofficiella siffror uppger dock antalet till 250. Cirka 200 000 människor har evakuerats. Om vad som sedan hänt, om de mer långsiktiga skadorna på barn och vuxna, på djur och på natur vet vi inte så mycket.
Från Tjernobyl kan vi lära oss mycket om konsekvenserna av en kärnkraftsolycka. Idag när kärnkraftsavvecklingen i Sverige på nytt ifrågasätts (det räcker tydligen inte med ett Three Mile Island och ett Tjernobyl, behövs det ett Barsebäck också?), vore det rimligt att en noggrann analys av effekterna av Tjernobyl blev en del av underlaget i diskussionen.
Just därför är det så beklagligt att något försök till samlad analys inte finns.
SSI (statens strålskyddsinstitut) har rapporterat om en beräkning som anger de totala sovjetiska kostnaderna för perioden 1986--1996 till 40 miljarder rubel, vilket torde motsvara 200 miljarder kronor. Andra beräkningar redovisar helt andra belopp från 9 miljarder rubel till 30 miljarder rubel. Svårigheten att bedöma rubelns värde gör uppskattningarna av olyckans kostnader osäkra. Nyligen gjorda -- ännu ej officiella -- beräkningar visar på kostnader som kanske slutar på ofattbara 800 miljarder svenska kronor eller mer och detta endast för Sovjet!
Kostnaderna i Sverige för Tjernobyl-katastrofen har beräknats till en halv miljard kronor t.o.m. utgången av budgetåret 1987/88. Beräkningen avsåg kostnader via försvars-, jordbruks- och industridepartementen.
Kostnaderna för Sverige, Norge och Finland uppges i en tidningsartikel vara cirka 3 miljarder kronor.
För ett flertal länder finns inga uppgifter. I Polen t ex, som fick stora områden radioaktivt smittade, föreligger stora brister i undersökningarna av det faktiska tillståndet, effekterna på människorna och miljön och därmed de ekonomiska konsekvenserna.
Till dessa ekonomiska beräkningar av olika kvaliteter ska övriga förluster läggas, som är de viktigaste -- förlorade liv, förlorad livskvalitet och ångest för resten av livet hos många, många människor. Hos dem som lever nära det direkt drabbade området i Sovjetunionen, men också hos dem som lever i områden drabbade av radioaktivt nedfall i Sverige och i andra länder.
Några kända fakta är:Jordbruksareal av samma storlek som den totala svenska jordbruksarealen är obrukbar, för hur länge vet ingen.Antalet missbildade nyfödda barn har ökat.Växter inom en 10 km radie från Tjernobyl stråldödades, men man har också observerat genetiska förändringar, som deformerade eklöv och onormal barrtäthet.
Diskussionen om kärnkraftens konsekvenser kan inte reduceras till en diskussion om sannolikheten av en olycka, den måste också inbegripa konsekvenserna av en olycka.
Förslag till åtgärder
För vänsterpartiet är det en stor brist att inte en seriös analys av Tjernobylolyckans effekter är en del av underlaget för vår energipolitiska diskussion. Analysen behövs för att diskutera kärnkraftens roll i energisystemet, men också som underlag för en korrekt bedömning av kostnaderna för kärnkraftsproduktionen och för fastläggande av försäkringspremier. Det är inte rimligt att samhället ska stå som garant, försäkringskostnaderna måste bäras av producenterna. Detta tar vänsterpartiet upp i en annan motion.
Dessutom behövs en analys för att förbättra den svenska beredskapen inför kärnkraftsolyckor här eller utomlands.
Vid Tjernobylolyckan, liksom så ofta annars, drabbades barnen särskilt hårt. Många rapporter når oss om brist på obesmittade livsmedel, om förstörda marker så att barnen inte längre kan vistas utomhus och om sjukdomar till följd av Tjernobylkatastrofen. Ideella organisationer samlar nu in pengar för att hjälpa barnen i det drabbade området.
Under 1990 hölls i FN:s regi ett toppmöte om barnens situation i världen. Det rådde stor enighet kring nödvändigheten av att vi försöker förbättra barnens situation. Därför vill vänsterpartiet särskilt betona vikten av att vi från svensk sida ska göra vad vi kan för de drabbade barnen runt Tjernobyl eftersom vi har medicinska och tekniska resurser som saknas där.
Regeringen säger i november i ett svar på en interpellation av Annika Åhnberg (v) att regeringen vill göra allt vad den kan för att hjälpa de drabbade. Men man vill avvakta vad ett antal internationella undersökningar kommer fram till innan Sverige agerar vidare.
Det är i och för sig bra att mer fakta tas fram, men situationen får betraktas som ett nödläge där många insatser kan göras utan att man behöver avvakta fortsatta studier av problemen. Som om man först ska studera en jordbävnings orsak och verkan innan man hjälper dess offer.
Att läget är allvarligt visar bl.a. Ukrainas unika vädjan hösten 1990 om hjälp, bl a medicinsk utrustning. I Ukraina lever 1,8 miljoner människor -- därav 380 000 barn -- i områden med förhöjda strålvärden, vattenförsörjningen till över 35 miljoner människor är hotad.
I Polens värst drabbade områden har inte de mest elementära undersökningar gjorts, följaktligen har inte heller tillräckliga åtgärder vidtagits för att minska skaderiskerna, framför allt för barnen. De drabbade städernas hälsomyndigheter saknar i många fall utrustning för att kartlägga strålningsnivåerna.
Vänsterpartiet anser att Sveriges tillgångar på vissa tekniska områden och höga standard gör oss väl lämpade och skyldiga att bistå människorna -- speciellt barnen -- som drabbats av Tjernobylolyckan. Sverige är också ett kärnkraftsland och har bidragit till att kärnkraftsteknik spridits och accepterats vilket inte minskar det moraliska ansvaret.
Inom följande sektorer bör Sverige kunna öka sina insatser i de drabbade områdena i Östeuropa och Sovjet.
1. Medicinska åtaganden, bl a med utrustning, behandling och kunskap inom strålningsmedicin.
2. Behandling av strålningsoffer i Sverige.
3. Forskning och ekonomiska bidrag för att minska de ekologiska konsekvenserna av olyckan.
4. Förbättrade studier av strålningsbilden i drabbade områden, bl a i Polen.
Regeringen bör få i uppdrag att skyndsamt lägga fram en redovisning om hur Sverige ska öka sina insatser för att mildra Tjernobylolyckans effekter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär ett skyndsamt förslag om hur Sverige bör öka sina insatser för att minska Tjernobylolyckans skadliga effekter i Östeuropa i enlighet med vad som sägs i motionen.
Stockholm den 20 januari 1991 Annika Åhnberg (v) Viola Claesson (v) Rolf L Nilson (v) Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v) Jan Strömdahl (v)