Genom sin anslutning till Nationernas förbund år 1920 inträdde Sverige som medlem av Internationella arbetsorganisationen (ILO).
Den svenska delegationen till organisationens möten består av två regeringsombud, ett arbetsgivar- och ett arbetstagarombud samt ett antal experter.
Senast 18 månader från avslutandet av en konferenssession skall varje medlemsstat förelägga sitt lands lagstiftande församling konventioner som antagits (artikel 19 i ILOs stadga).
Vid Internationella arbetskonferensens sjuttiosjätte möte i Genève 7--28 juni 1989 antogs konvention nr 169 som nu föreläggs riksdagen i form av en skrivelse. I anslutning till konventionen antogs på bl. a. svenskt initiativ även en resolution om åtgärder för att följa upp och främja konventionens målsättning. I resolutionens första punkt uppmanas medlemsstaterna att snarast möjligt överväga ratificering och att uppfylla de förpliktelser som följer av konventionen och att tillämpa dess bestämmelser på mest effektiva sätt.
Arbetsmarknadsministern meddelar i regeringens skrivelse till riksdagen att Sverige för närvarande inte bör ratificera konvention nr 169, men finner det önskvärt att det på längre sikt skall bli möjligt för Sverige att tillträda konventionen.
Som skäl anger arbetsmarknadsministern bl. a. att riksdagen avvisade propositionen om ändringar i rennäringslagen. Vänsterpartiet vill här påpeka att de förslag som förelades riksdagen i den propositionen på intet sätt uppfyllde de krav på förändringar som behövs som en följd av att konventionen tillträds.
Konventionen har behandlats sedan början av 1990 i en av regeringen tillsatt kommitté och har remissbehandlats med yttranden från ett 20-tal remissinstanser.
Från remissinstansernas yttranden kan nämnas att SAF anser att konventionen är av betydelse för vissa länder i andra världsdelar och rekommenderar inte en ratificering.
Statens naturvårdsverk anser att skydd av mark och vatten alltid måste ges företräde även i förhållande till rennäringen.
Lantbruksstyrelsen varnar för att motstridiga intressen kan leda till konflikter mellan samer och andra befolkningsgrupper.
Domänverket finner det otillfredsställande att ratificera en konvention som framtvingar långtgående ändringar av t. ex. plan- och bygglagen, naturvårdslagen, naturresurslagen, rennäringslagen m. fl. lagar. Skogsägarnas riksförbund är rädda för att rättsläget när det gäller renskötselrätten skall förändras på ett ofördelaktigt sätt för skogsägarna.
Bland de positiva remissvaren kan nämnasDO (Diskrimineringsombudsmannen) som avgivit ett mycket utförligt remissvar och anser konventionen som synnerligen viktig för strävanden mot rättvisa för samerna. Skolöverstyrelsen som ger många konstruktiva förslag inom läromedels- och utbildningsområdet.Hovrätten i Övre Norrland som poängterar den kollektiva rätten.
Lantbruksstyrelsen uttalar i sitt andra remissvar att en ratificering av konventionen skulle leda till att de juridiska frågorna får en större uppmärksamhet.
Lantbruksstyrelsen tar även upp den finska forskaren Kaisa Korpijaakos doktorsavhandling som visar att samerna faktiskt behandlats som ägare till den mark de nyttjade i varje fall fram till 1740 och undrar över hur det kan komma sig att svenska och finska staten nu anses som ägare av marken.
Norge har ratificerat konventionen. Den finska justitieministern uttalade för några veckor sedan att hindren för att tillträda konventionen skall avlägsnas så snabbt som möjligt och att hon själv skall delta i det arbetet eftersom hon anser att det rör sig om ett mycket viktigt och centralt människorättsdokument.
Vänsterpartiet anser också att konventionen är ett viktigt människorättsdokument inte bara för samerna i de nordiska länderna utan även för minoriteter och urbefolkningar i övriga delar av världen. Vi anser därför att det är mycket otillfredsställande att regeringen efter ett och ett halvt år inte har kommit längre i arbetet för en ratificering av konventionen. Och vad värre är så uttalar inte arbetsmarknadsministern som den finska justitieministern gör att hindren så snabbt som möjligt skall undanröjas så att ILOs konvention 169 kan tillträdas.
Vi kräver därför att en samlad proposition om samepolitiken och ratificering av ILOs konvention 169 bör föreläggas riksdagen före utgången av 1991.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en samlad proposition i samepolitik och en ratificering av ILOs konvention 169 bör föreläggas riksdagen före utgången av 1991.
Stockholm den 15 april 1991 Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Karl-Erik Persson (v) Annika Åhnberg (v)