I skrivelsen l990/91:101 anmäler regeringen att den anser att Sverige inte skall tillträda Internationella arbetsorganisationens, ILOs, konvention 169 om ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder.
ILO antog l957 en konvention (nr 107) samt en rekommendation (nr 104) om skydd för och integration av infödda och andra stammar eller i stamliknande förhållanden levande folkgrupper. Den l januari l990 hade konventionen ratificerats av 27 av ILOs medlemsländer, dock ej Sverige.
Det har ansetts erforderligt att revidera konventionen och ILO antog l989 den i regeringsskrivelsen behandlade konventionen (nr 169) om ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder. Vid den ILO-konferens, där beslut fattades om konvention, röstade samtliga svenska ombud för konventionen.
I regeringens skrivelse upplyses om att endast två länder, Norge och Mexico, hade ratificerat konventionen den 15 november l990. Någon uppgift om vad som eventuellt skett fram till dess skrivelsen lämnades till riksdagen omkring den 25 mars i år anges inte av regeringen.
Vid behandling av urbefolknings- och minoritetsfrågor finns anledning att erinra om att vårt land under efterkrigstiden internationellt ofta gått i spetsen för att tillförsäkra dessa rättigheter. Det har skett genom engagemang inom olika internationella organisationer och genom opinionsbildning i allmänhet genom t.ex. uttalanden av ledande svenska politiker.
Samerättsutredningen
När det gäller vilka rättigheter samerna -- vår inhemska ur- och minoritetsbefolkning -- skall ha i vårt land och vilka åtgärder som kan behövas vidtas för att de bättre skall kunna tillvarata dessa och för att det samiska språkets ställning skall stärkas betyder samerättsutredningens arbete mycket. I september l982 fastställde regeringen Fälldin direktiv för denna utredning. På grund av regeringsskiftet blev utredningen inte tillsatt förrän våren l983 då den nya regeringen även utfärdade vissa tilläggsdirektiv.
Samerättsutredningens uppgifter var att -- mot bakgrund av samernas ställning som en urbefolkning som blivit minoritet i sitt område -- göra en genomgång av vilka särskilda behov som kan härledas ur samernas speciella ställning i vårt land. Utifrån folkrätten skulle utredningen även bedöma vilka skyldigheter det svenska samhället har gentemot samerna. Mot bakgrund av dessa förhållanden skulle utredningen pröva tre för samerna viktiga frågor, nämligen dels utreda möjligheterna att stärka samernas rättsliga ställning i frågor om rennäringen, dels överväga införande av ett folkvalt samiskt organ, dels även föreslå åtgärder för att stärka det samiska språkets ställning.
I sitt första delbetänkande om folkrätten kom utredningen till slutsatsen att ''Sverige måste avstå från sådana ingrepp i naturen att de naturliga förutsättningarna för rennäringens fortbestånd äventyras''. Sverige måste även ''sörja för att nödvändiga resurser tryggas för den samiska kulturens (kultur i vid bemärkelse vari ingår de traditionella näringarna) fortbestånd och utveckling''.
I senare betänkanden har utredningen bl.a. föreslagit inrättande av ett folkvalt sameting, en samelag, ett grundlagstillägg, stärkande av rennäringens rättsliga ställning gentemot främst skogsbruket och åtgärder för att stärka det samiska språkets ställning och dess utvecklingsmöjligheter.
Vi har velat redovisa samerättsutredningens arbete för att erinra om att det framlagts material som bör underlätta för vårt land att anpassa regler till de krav som internationellt genom den nu aktuella konventionen ställs på länder med en ursprungsbefolkning som blivit minoritet.
Hittills har det omfattande utredningsarbetet och de för samerna värdefulla förslagen endast lett till att regeringen hösten l990 föreslog vissa smärre ändringar i rennäringslagen. Riksdagen avslog regeringens förslag och uttalade i stället (l990/91:JoU12) ''... det angelägna i att regeringen så snart som möjligt återkommer till riksdagen med ett sammanhållet förslag angående samefrågorna ...''.
Någon uppgift om när ett regeringsförslag om en samlad samepolitik kommer att framläggas föreligger inte och berörs inte i den nu aktuella regeringsskrivelsen. I interpellationssvar till Martin Olsson den 13 februari i år uppgav utbildningsministern ''.. att regeringen strävar efter att nå fram till lösningar och så snart som möjligt för riksdagen lägga fram förslag i de aktuella samefrågorna''. Inget har dock framkommit som visar att dessa frågor skulle ha hög prioritet inom regeringskansliet.
Vad innebär konventionen för Sverige och för samerna?
När man tar del av regeringens skrivelse kan man inte undgå att konstatera att den är synnerligen knapphändig och knappast ger oss riksdagsledamöter underlag för bedömning av de komplicerade frågor det gäller. Remissinstansernas synpunkter, som synes ha varit avgörande för såväl ILO-kommitténs som regeringens ställningstagande, redovisas inte i skrivelsen. Det borde för riksdagens och riksdagsledamöternas bedömning av frågorna ha varit självklart att den sammanställning över remissyttranden som departementet gjort fogats till skrivelsen.
Skrivelsen ger en ofullständig redovisning av motiv för och emot en ratificering av konventionen och vilka följder det kan få för vårt land och för det samiska folket om Sverige ratificerar eller ej.
Genom att Norge redan ratificerat konventionen uppstår den situationen att de båda länderna, vars gräns delar det traditionella samiska området, valt olika linjer. Det kan inte uteslutas att detta kan få betydelse för t.ex. de samebyar som har rätt att utnyttja marker i båda länderna och kanske även för möjligheterna att träffa uppgörelse mellan de båda länderna om en ny renbeteskonvention.
Eftersom ett tillträde till ILO-konventionen ses som positivt ur samisk synpunkt kommer Sverige nu ytterligare efter Norge ur samepolitisk synpunkt. I motsats till Sverige har Norge t.ex. redan inrättat ett sameting, antagit en samisk språklag och infört en sameparagraf i grundlagen.
Med hänsyn till Sveriges strävan att bidra till förbättringar för minoriteter i andra länder finns även anledning att reflektera över hur Sveriges anseende i världen och möjligheter att arbeta med dessa frågor kommer att påverkas om Sverige inte efter hand ratificerar konventionen.
Konventionen bör behandlas i en samlad samepolitik
Om svensk lagstiftning och svenska rättsprinciper anses vara ett hinder för tillträde till konventionen är det viktigt att detta klarläggs. Både för samerna och för alla övriga intressen inom det vidsträckta renbetesområdet är det av största betydelse att klarhet vinns om rättigheter och skyldigheter. Det är väsentligt för att undvika motsättningar och för att i stället få förståelse för olika näringars och gruppers intressen och rättigheter.
Enligt vår mening är det av största betydelse att konsekvenserna av och förutsättningarna för en ratificering av ILO-konventionen noga analyseras vid utarbetandet av förslag till en samlad samepolitik och bedöms även mot bakgrund av samerättsutredningens olika förslag. Det är viktigt att det då föreligger ett material som möjliggör ett ställningstagande i riksdagen även till konventionen. Ställningstagande till konventionen måste alltså bli en del av den samlade samepolitik.
Vad som anförts i denna motion om analys m.m. och ställningstagande till konventionen i samband med förslag om en samlad samepolitik bör enligt vår mening ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om ratificering av ILOs konvention l69 bör behandlas som en del av det av riksdagen begärda förslaget om en samlad samepolitik.
Stockholm den 15 april l99l Martin Olsson (c) Karin Israelsson (c)