I regeringens budgetproposition 1990/91:100, bilaga 8, föreslås bl.a. ändrade principer beträffande transportstödet för Norrland.
Regeringens förslag till förändring av transportstödet innebär bl.a. att godstransportstödet för transporter under 400 km slopas i hela landet och att stödet i Västerbottens och Norrbottens kustland sänks från 35% till 20%.
Dessa förändringar kommer, om riksdagen beslutar i enlighet med regeringens förslag, att få mycket negativa konsekvenser för näringslivet i övre Norrland. Beräkningar som gjorts visar att företag belägna i Älvsbyns, Bodens, Piteå och Luleå kommuner förlorar ca 15 miljoner kronor per år i uteblivet godstransportstöd. Därmed försämras drastiskt konkurrenskraften för väsentliga delar av Norrbottens näringsliv.
En konsekvens av regeringens förslag blir att utvecklingen av befintliga företag i övre Norrland hämmas. Det innebär dessutom att nyetableringen av företag kraftigt försvåras. Företag som planerat för utveckling av sin produktion eller etablering i Norr- och Västerbotten kommer nu att överväga andra lokaliseringsalternativ. Långsiktigt innebär detta att ambitionerna att åstadkomma regional utveckling och bättre balans mellan olika regioner i landet försvåras, vilket strider mot de regionalpolitiska mål riksdagen fastställt.
Motiv för transportstöd
När transportstödet inrättades fanns det många motiv för detta. Dessa motiv äger alltjämt giltighet.
Det regionalpolitiska godstransportstödet innebär en koppling mellan regional- och trafikpolitik, vilket är viktigt för att åstadkomma en positiv regional utveckling. Syftet med stödet är att ge kompensation för merkostnader vid transporterna orsakade av långa transportavstånd och en dåligt utvecklad infrastruktur.
Stödet har upplevts positivt för näringslivet. Det har präglats av förutsägbarhet och kontinuitet genom tilllämpningsföreskrifter. Dessutom har stödnivån anpassats till den faktiska transportkostnadsutvecklingen.
Regeringen motiverar nu sitt förslag om förändring och delvis avveckling av transportstödet med att det råder tveksamhet om stödet kan accepteras vid ett närmande till EG. Jag delar inte regeringens uppfattning.
Riksdagen beslutade visserligen i december 1990 med stor majoritet att regeringen skulle få fullmakt att under vissa förutsättningar lämna in en ansökan om svenskt medlemskap i EG. Detta får inte förhindra att på olika sätt underlätta en utveckling av näringslivet i utsatta regioner. Det verkliga motivet bakom regeringens förslag att försämra transportstödet torde inte vara hänsynen till EG utan behovet av besparingar i statsbudgeten. Regeringens förslag bör därför avvisas.
Behov av transportstöd
För näringslivet i Norrbotten och stödområdet kvarstår behovet av transportstöd. Eftersom transportstödet ger kostnadsneutralitet och förbättrar företagens möjligheter att nå marknader i södra och mellersta Sverige bör det utvecklas i stället för avvecklas. Ett närmande till EG- marknaden, som innebär ökad konkurrens, motiverar att aktiva åtgärder sätts in som hjälper perifert belägna regioner.
Fortfarande finns det stora brister i infrastrukturen inom stödområdet. Till följd av för låga anslagsnivåer de senaste åren har det skett en kraftig försämring av väg- och järnvägsnätet, vilket försvårat och fördyrat näringslivets transporter. Därför är det nödvändigt att behålla och utveckla transportstödet.
Kustsjöfart
Miljöfrågorna blir alltmer viktiga. Vid utformningen av trafikpolitiken måste därför miljöhänsyn tas. Sjötransporter är miljövänligare än transporter på landsväg. Därför bör en större del av transportarbetet överföras till kustsjöfarten. Det innebär samtidigt att transportstöd bör utgå för sjötransporter.
Regler och medelsbehov
Med hänvisning till vad som här anförts om transportstödets betydelse för näringslivet i Norrland måste stödet bibehållas i minst nuvarande omfattning för att regionalpolitiska mål skall uppnås. Därför bör riksdagen avvisa regeringens förslag till förändring och försämring av transportstödet. Dessutom bör egenföretagare komma i åtnjutande av persontransportstödet. Vidare bör transportstöd utgå för kustsjöfarten.
Mot denna bakgrund beräknar jag att anslaget G 2, Transportstöd för Norrland bör tillföras ytterligare 60 miljoner kronor utöver regeringens förslag för budgetåret 1991/92.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om transportstöd för Norrland,
2. att riksdagen till G 2 Transportstöd för Norrland m.m. anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 60
000
000 kr. förhöjt anslag om 360
300
000 kr.
Stockholm den 25 januari 1991 Per-Ola Eriksson (c)