Riksdagen har beslutat om skyldighet för alla taxiägare att ha inmonterat nya taxametrar i sina bilar fr o m 1991-01- 01. Beslutet togs trots upprepade påstötningar från skilda håll om avsevärda brister med de nya taxametrarna, som därtill betingade mycket höga kostnader.
Verkligheten idag, då beslutet således redan trätt i kraft, är att fabrikanterna av taxametrarna i betydande omfattning inte klarat av att leverera dem. Det är alltså en omöjlighet för ett antal taxiägare att vara laglydiga! Erfarenheterna av de taxametrar, som har monterats in, vittnar exakt om det som påtalades innan beslutet togs, nämligen att de är bristfälliga.
Enligt arbetstidslagen får ett arbetspass sammanhängande inte omfatta mer än 6 timmar utan vilorast. För taxi förekommer i många fall körningar, som omfattar mycket lång tid. Inte minst är detta fallet i Norrland. De nya taxametrarna är så snillrikt konstruerade, att det inte går att avbryta körningen för att ta en paus och samtidigt få avbrottet registrerat. Systemet inbjuder till rent fiffel från chaufförernas sida för att kunna få kostnaderna för de registrerade körningarna att gå ihop. Detta kan inte vara rimligt.
De nya taxametrarna klarar ej heller att registrera transporter av samhällskörningar, t ex färdtjänster, sammankopplade med transporter av andra resenärer.
Ett stort problem för framför allt landsbygdstaxi uppstår, när extrachaufförer av någon anledning måste sättas in. Dessa glömmer mycket lätt de nya taxametrarnas funktioner mellan de gånger körningar sker, vilket medför besvärande komplikationer.
Taxi på landsbygden har betydligt sämre förutsättningar än tätortstaxi att klara de mycket stora investeringar, som det är fråga om beträffande de nya taxametrarna. I tätorterna är möjligheterna till dubbelpass avsevärt större. Kostnaden är ca 70.000 kronor per fordon för taxameter och efterbehandling av data. Detta innebär att kostnaderna för varje körning blir avsevärt större än tidigare, vilket självfallet drabbar kunden. Därtill kommer att mervärdeskatten ytterligare driver upp priset. Risken är påtaglig för att särskilt landsbygdstaxi tappar kunder av kostnadsskäl.
Till bilden hör att vid uppvaktningar, som riksförbundet Fria Taxi gjort hos såväl kommunförbundet som riksförsäkringsverket, har båda dessa deklarerat att från deras sida ej föreligger något krav på registrerande och kvittoskrivande taxametrar.
Det finns enligt min mening ingen vettig anledning att vidhålla kravet om skyldighet för alla taxiägare att installera nya taxametrar. Det är ett rimligt krav att de taxiägare, som ännu ej gjort installationen, befrias från skyldigheten därtill. Även de taxiägare, som önskar återgå till att använda sina tidigare taxametrar, skall ha rätt att göra detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beträffande taxametrar i taxibilar beslutar i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Nyhage (m)