I budgetpropositionen föreslår kommunikationsministern att transportrådet avvecklas. Vi har ingen invändning mot detta, tvärtom är vi mycket positiva till varje strävan att söka rationalisera och förenkla den statliga administrationen. Vi finner det viktigt att statsmakterna formulerar de övergripande målen för olika verksamheter och att myndigheter inom ramen för dessa mål ges bestämda uppgifter. Det är viktigt att statsmakterna både formulerar mål och sedan successivt följer upp verksamheten.
På en punkt är vi tveksamma till statsrådets förslag ifråga om fördelning av uppgifter som nu vilar på transportområdet, nämligen ifråga om beredskapsuppgifterna.
Inom den civila delen av totalförsvaret finns drygt 20 myndigheter med funktionsansvar för varsin samhällssektor. Det innebär inte att dessa myndigheter har befogenheter att beordra andra myndigheter, näringsliv och enskilda vad de ska göra inom respektive sektor. Beredskapsfunktionen får i stället främst ses som ett uppdrag att i fredstid hålla samman information om sektorn i fråga, stimulera olika aktörer inom sektorn att samarbeta och komma med förslag till statsmakterna i de fall det krävs lagstiftning, statliga pengar eller statsmaktsuttalanden av olika slag.
I krig eller under beredskap ska de funktionsansvariga myndigheterna ses som stabsorgan åt riksledningen i syfte att underlätta beslut som ger största möjliga flexibilitet och effektiva resursutnyttjande i snabbt skiftande situationer. I ett sådant läge kan vissa fredstida behov kraftigt tonas ned medan andra ökar drastiskt, vilket ökar konkurrensen om personal och andra resurser.
Transportområdet är av vital betydelse vid mobilisering och krig. Utsätts vi för bekämpning är särskilt järnvägarna mycket sårbara. Slås en stor järnvägsbro över någon av Norrlandsälvarna ut torde den inte kunna ersättas.
Landsvägstrafiken är mer flexibel, bl.a. genom att man där kan ordna s k kringgångstransporter. Genom olika anskaffningar, bl.a. reservbroar, kan uthållighet och kapacitet ytterligare förbättras. En mycket stor fråga gäller uttagning av fordon från civila samhället till det militära försvaret. För närvarande fungerar detta dåligt, genom att besluten centraliserats. Studier i Norrbottens län har visat att stora förbättringar skulle uppnås om detta fördelningsarbete utfördes i länen, med rätt för den högre regionala nivån (civilbefälhavare--militärbefälhavare) att göra omfördelningar, vilka i sista hand också påverkas från centralt håll.
Transporterna till och från övre Norrland kan antas ställa de allra största kraven. Dels är avstånden stora, dels är nätet av vägar mindre -- vilket ökar risken för utslagning, främst genom bekämpning av broar. Genom att så mycket av resurserna vid mobilisering måste transporteras från landets mellersta delar blir den akuta belastningen vid en mobilisering utomordentligt stor, samtidigt som bekämpning mot våra transporter kanske redan inletts.
Flygtransporter kan bli avgörande för möjligheterna att i tid få upp personal söderifrån till förband som mobiliserar i övre Norrland. En nyckelfråga blir då tillgången på landningsbanor, även där i ett läge med bekämpning. Samma gäller Gotland.
Sjötransporterna har stor betydelse, eftersom havet ju inte kan förstöras som broar och rangerområden. Kan vi vidmakt-hålla en kustsjöfart i ett utsatt läge medger den mycket stora transportmängder. Frågan om import och export inför och under en konflikt hänger bl.a. på vilket tonnage som då kan vara tillgängligt för svensk del.
Vårt intryck är mycket bestämt att den stora kunskapen om transportsektorn finns inom företagen, hos länsmyndigheter och hos centrala myndigheter som vägverket, luftfartsverket, sjöfartsverket och banverket.
De uppgifter som hittills vilat på transportrådet ifråga om beredskapsplanering är alltså av övergripande natur. Den allra största delen av beredskapsfrågorna på transportområdet måste ligga lokalt, regionalt och hos de företag och myndigheter som direkt verkar inom respektive trafikslag.
Vi är tveksamma till om statens väg- och trafikinstitut (VTI) vore en lämplig myndighet för den övergripande planeringen av hur omfördelningar, prioriteringar och reservförfaranden inom trafikförsörjningen kan tillgripas vid beredskap och krig.
Den närmast till hands liggande myndigheten för denna uppgift synes oss vara överstyrelsen för civil beredskap. Ett viktigt skäl för detta är att denna myndighet är funktionsansvarig för civil ledning, vilket ger nära kunskap om civilbefälhavarna och länsstyrelsen, de statliga organ som i krig får det huvudsakliga ansvaret för samverkan med försvarsmakten ifråga om gemensamt utnyttjande av landets samlade transportresurser.
Transportfrågorna är i princip aldrig isolerade i krig. Transporter är alltid ett medel för att annat ska fungera, som livsmedelsförsörjning, sjukvård, utrymning eller försvarsmaktsoperationer.
Vi är medvetna om att statsrådets förslag innebär att VTI förändras i förhållande till idag. Likväl är vi mycket frågande till att beredskapsuppgifter av detta slag ska läggas på ett institut som främst har forskningsuppgifter. Erfarenheten av beredskapsarbete i myndigheter är att det förutsätter engagemang från verksledningen. I ett beredskapsläge blir ju dessa frågor myndighetens viktigaste, och det är därför önskvärt att freds- och krigsuppgifter är så lika varandra som möjligt. Om VTI främst är en forskningsinrättning får man anta att högste chefen och hela miljön främst utformas för sådan verksamhet. Vi har hög uppskattning av kompetens inom forskningsvärlden, men den miljön synes oss fjärran från de krav som måste ställas på ett organ som i beredskap och krig ska vara regeringens beredningsorgan för mycket stora och snabba beslut ifråga om omfördelning av resurser inom transportområdet.
Det finns inget exempel inom beredskapsområdet där en forskningsenhet i fred givits uppgiften att i krig vara rege- ringens stabsmyndighet för en central del av hela samhällets funktion under beredskap och krig. Inte heller internationellt lär man kunna finna den lösningen.
Man kommer inte ifrån detta problem genom att hänvisa till att fem personer för beredskapsuppgifter överförs från transportrådet till VTI. Tvärtom kan man hävda att det helst inte bör finnas särskilda beredskapshandläggare vid myndigheter. En av orsakerna till att sjukvården i krig är så eftersatt kan mycket väl vara att socialstyrelsen har och länge haft en särskild beredskapsbyrå. Det ger helt fel signal, nämligen att det är denna byrå som har ansvaret för att verksamheten fungerar i krig. I stället måste det vara verksledningen och myndighetens samlade resurser som ska tas i anspråk i ett beredskapsläge. Man skulle kunna uttrycka det så att de fem personerna nog arbetar oavsett var man placerar dem, men det avgörande för vilken myndighet som väljs för beredskapsuppgiften måste vara myndighetens allmänna lämplighet för att i krig vara centralt beredningsorgan i en situationen då alla nationens resurser måste kunna kraftsamlas för motstånd och överlevnad.
En delfunktion gäller drivmedelsransonering. Det har varit tveksamt redan att den uppgiften legat på transportrådet, och ännu olämpligare vore det att överföra den till VTI. Det rimliga organet på central nivå för dessa frågor är energiverket.
Det praktiska arbetet måste även här ligga på länsnivån, och det är viktigt att länsorganen får så klara och entydiga besked uppifrån som möjligt. Hur man ska prioritera mellan olika transportbehov vid ransonering måste främst utgå från värdering av om den ena transporten är viktigare än den andra. Kunskap om detta är självfallet mycket större i länet än centralt. På länsnivå är man också bäst lämpad att avgöra om viss trafik i ett viss läge bör överföras från landsväg till järnväg eller tvärtom.
Men drivmedelsransonering är inte bara en fråga om att väga olika transportbehov mot varandra. Lika viktigt är att ha kunskap om drivmedelstillgång och drivmedelsdistribution. Och den senare kunskapen -- inklusive upparbetade kontaktvägar med oljeföretagen -- finns på central nivå hos energiverket. Vissa brännoljor kan användas alternativt inom transportsektorn eller inom industrin eller för uppvärmning. Även om transportrådet varit kvar borde därför frågorna om drivmedelsransonering ha förts över till energiverket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att överstyrelsen för civil beredskap skall bli centralt ansvarig myndighet för funktionen Transporter inom den civila delen av totalförsvaret,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att ansvaret för drivmedelsförsörjning överförs till den ansvariga myndigheten för funktionen Energiförsörjning inom den civila delen av totalförsvaret, alltså energiverket.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Lindblad (fp) Kerstin Ekman (fp)