I budgetpropositionen föreslår regeringen att transportstödet för Norrland förändras den 1 januari 1992. På grund av systemets konstruktion kommer dock inte anslagen att beröras förrän från och med budgetåret 1992/93.
Förslaget innebär attNuvarande godstransportstöd bibehålls med central administration av transportrådet, men koncentreras mot de inre delarna av stödområdet och mot de längsta transporterna.Godstransportstödet för transporter under 400 km slopas i hela landet. Godstransportstödet i Värmlands, Kopparbergs och Gävleborgs län slopas utom för Torsbys, Malungs, Moras, Orsas, Älvdalens och Ljusdals kommuner, där stödet i stället höjs från 10 % till 30 % på transporter över 400 km.Godstransportstödet i Västernorrlands län slopas i Sundsvalls, Timrås och Härnösands kommuner, men höjs i Ånge kommun från 20 % till 30 % för transporter över 400 km.Godstransportstödet i Västerbottens och Norrbottens kustland sänks från 35 % till 20 %.De frigjorda resurserna (ca 70 milj.kr.) överförs till anslaget Regionala utvecklingsinsatser under industridepartementet budgetåret 1992/93.
Godstransportstöd har under ett antal år fungerat på ett alldeles förträffligt sätt. Det kom till för att göra Sverige rundare så att de norrländska företagen skulle kunna komma ut på den internationella marknaden på likvärdiga villkor som företag i Syd- och Mellansverige. Stödet har också uppfattats som neutralt konkurrensmässigt mellan företagen och har haft en obyråkratisk organisation.
Detta stöd har inneburit att många småföretag har kunnat utvecklas på ett mycket positivt sätt i Norrlandslänen. Men det har också inneburit att de delar av storföretag, som på socialdemokratiskt initiativ blev utlokaliserade under 1960-talet, har kunnat växa och i dag utgör stabila motorer i det norrländska näringslivet.
Förslaget i budgetpropositionen innebär en försämring av stödet som vi inte kan acceptera.
Det är vår bestämda uppfattning, att om det finns en ambition att fortsätta utveckla Norrland, måste man i stället utveckla transportstödet.
Den förändring av stödet som nu föreslås kommer att innebära att man på sikt kommer att få en förflyttning av sysselsättningen närmare den stora marknaden som är Syd- och Mellansverige, samt ute i Europa.
För vissa regioner innebär förslaget att det generella stödet försämras dramatiskt. Västerbottens- och Norrbottenskusten, som nu är i den näst förmånligaste stödzonen hamnar i den lägsta stödzonen. Med tanke på avstånden till de stora marknaderna är detta oacceptabelt ur rättvisesynpunkt.
Förslaget innebär en kostnadsbesparing på 20 milj.kr. Vi har förståelse för att man i det nuvarande statsfinansiella läget vill dra ner på kostnaderna. Besparingen bör dock inte ske på det sätt som regeringen föreslagit.
Som alternativ föreslår vi att stödet till persontransporter och till datakommunikationskostnader slopas, vilket innebär en besparing på ca 10 milj.kr. Vidare bör lägsta bidragsgrundande fraktkostnad kunna höjas, vilket ger stora besparingar i administrationen. Dessutom kan stödet för transporter kortare än 400 km i nuvarande stödzon 1 slopas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett bibehållande av nuvarande godstransportstöd med central administration av TPR,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i första hand nedskärningar sker genom att stödet till persontransporter och datakommunikationskostnader slopas och i andra hand, om så erfordras, att stödet till transporter under 400 km slopas.
Stockholm den 24 januari 1991 Mats Lindberg (s) Rinaldo Karlsson (s)