Regeringen föreslår det sämsta tänkbara alternativet till förbindelse mellan Danmark och Sverige, en bilbro med vidhängande järnväg i en stor krok söder om Malmö vilken övergår i en sänktunnel under Drogden innan den når Kastrup och Köpenhamn. Den kraftiga kritik som kan riktas mot detta ekologiskt förkastliga företag framförs bland annat i en partimotion från miljöpartiet de gröna. Vi instämmer helt i den kritiken.
I denna motion vill vi framställa ett alternativ som är vida överlägset regeringsförslaget men som medvetet har undanhållits från att bli ordentligt genomlyst i de tendentiösa utredningar som är grunden för regeringens handlande.
Utred miljölänken
Alternativet till att öka den redan svåra miljö- och trafikbelastningen av bilar, bussar, lastbilar, svävare, flygbåtar, helikoptrar och kortdistansflyg i Öresundsområdet är naturligtvis genomgående moderna järnvägståg för lokal-, regional- och fjärrtrafik för såväl personer som gods.
En ren järnvägstunnel kan borras raka spåret mellan Kockums--SAAB-området och Kastrup under Saltholm.
Person- och godstrafikunderlaget i detta Nordens tätast befolkade område och med Kastrup, en av Europas största trafikflygplatser, är naturligtvis tillräckligt för att uppnå räntabilitet i företaget, även om vi skulle uppnå vårt gröna mål att även minska de totala trafikströmmarna. De som hävdat att en järnvägstunnel inte skulle kunna finansieras har grovt vilselett allmänheten.
En motsvarande järnvägstunnel bör borras även under Femer Bält för att uppnå verkliga ekonomiska och trafikmässiga fördelar för den spårburna fjärrtrafiken mellan Skandinavien och västra Europa. Tillsammans utgör de således sammankopplade järnvägarna i Sverige, genom Danmark och norra Tyskland en miljölänk som kommer att ha förmågan att ta över res- och godsmängder från alla andra miljöbelastande trafikslag; moderna, avgasrenade bilfärjor kommer dock att introduceras för dem som föredrar bilen.
I Malmö utnyttjas den västra bangården förbi Kockums. På nuvarande SAAB-området skär tunneln genom det redan utfyllda området. Ingen jungfrulig mark ianspråktas. Tunnelarbetet kan med fördel bedrivas från det stora mer eller mindre övergivna industriområdet varefter det kan återställas. Spåren förläggs i markplanet mellan Malmö C och huvudpostkontoret på Skeppsbron; fordonstrafiken ut till inre hamnområdet kan lösas genom tunnlar eller broar i mindre centralt läge än vid Skeppsbron. Genom att Malmö Central får genomgående spår till Kastrup och kontinenten hamnar centrala Malmö i blickpunkten och de nedgångna hamnområdena kan få en välbehövlig och genomgripande funktionsförändring.
Vid Kastrup undgår man stora terminalanläggningar för angöringstrafik med bilar och bussar. En ren järnvägsstation anläggs framför och under huvudbyggnaden.
Inga av de miljökonflikter som uppstår vid brobygget belastar den borrade tunneln. De utborrade kalkstensmassorna kommer att vara en femtedel av den volym som man planerar kompensationsmuddra i broprojektet! Var ska dessa enorma muddermassor deponeras? Kalkstenen från tunnelborrningen kan bland annat malas ned och användas för kalkning av alla försurade sjöar i södra Sverige.
Den borrade järnvägstunneln löser, tillsammans med nya och renare bilfärjor samtliga trafikuppgifter, till minsta möjliga miljöbelastning. Kostnaderna för bilbron och vidhängande järnväg och anslutningar överstiger troligen de totala kostnaderna för båda järnvägstunnlarna under Öresund och Femer Bält!
Det vore ett miljömässigt och nödvändigt trendbrott om de nordiska staterna vågade satsa på den rena järnvägstrafiken och ställa biltrafiken åt sidan. Detta sker enbart genom en helhjärtad satsning på borrade järnvägstunnlar utan bilskytteltåg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå den s.k. Öresundsförbindelsen, proposition1990/91:158,
2. att riksdagen hos regeringen begär en allsidig utredning av en borrad järnvägstunnel utan bilskytteltåg i södra Öresund,
3. att riksdagen hos regeringen begär att utredningen under punkt 2 även beaktar möjligheterna till motsvarande tunnelprojekt under Femer Bält.
Stockholm den 16 april 1991 Kjell Dahlström (mp) Carl Frick (mp)