I kommunikationsdepartementets bilaga till regeringens proposition 1990/91:100 föreslås avgörande förändringar när det gäller riksfärdtjänsten. I syfte att begränsa kostnadsutvecklingen avser regeringen att ta upp förhandlingar med kommunerna om ett kommunalt övertagande av förutom beslutsrätten, som de redan har, även av kostnadsansvaret. Regeringen föreslår vidare att anslaget till riksfärdtjänsten ska ombildas till ett reservationsanslag. Detta sker med bibehållande av samma anslagsnivå som innevarande budgetår. Om regeringens förslag vinner riksdagens gehör innebär detta antingen en kraftig begränsning av riksfärdtjänsten under hela budgetåret eller att pengarna är slut i och med utgången av andra kvartalet 1992. För vänsterpartiet framstår båda dessa alternativ som fullständigt oacceptabla.
Den argumentering varmed kommunikationsministern söker bygga upp sina förslag när det gäller riksfärdtjänsten är en uppvisning av insiktslöshet av sällan skådat slag och går tvärt emot de deklarationer om full delaktighet och jämlikhet för människor med handikapp, som regeringspartiet i andra sammmanhang brukar hävda.
Förklaringarna till de oväntat höga kostnaderna för riksfärdtjänsten är att det är fler än beräknat som reser med riksfärdtjänst och att antalet resor per person ökar. Vidare sker en stor del av resorna över kortare sträckor än tio mil och slutligen sker en mycket stor andel av resorna med taxi eller specialfordon. Detta ska enligt kommunikationsministern således mötas med anslagsbegränsning och samordnat kommunalt besluts- och kostnadsansvar. Han säger också: ''Det skall således finnas en möjlighet för kommunerna att i sina beslut om riksfärdtjänst kunna pröva i vad mån sökanden behöver resa särskilt ofta.'' Detta väcker frågan huruvida kommunikationsministern också avser att införa prövning av alla andra resenärers resandefrekvens. I annat fall är detta diskriminering och en diskriminering som tillkommer utöver den som redan ligger i den dåliga anpassningen av allmänna kommunikationsmedel.
Skälet till att fler reser och reser oftare än man beräknade när riksfärdtjänsten infördes är att resebehovet grovt underskattades. Riksfärdtjänsten har visat att det var väsentligt fler människor som hindrades att resa på grund av dåligt anpassade färdmedel och höga kostnader än vad man trodde. För kommunikationsministern utgör detta ett argument för begränsningar. För den som hävdar handikappades rätt till full delaktighet och jämlikhet är det självklart att motarbeta sådana begränsningar.
Skälet till att så stor andel resor sker över sträckor kortare än tio mil, är att det inte finns något annat sätt att företa dessa resor än med riksfärdtjänst. Den vanliga färdtjänsten är i alla län, utom två, kommunalt organiserad, vilket innebär att riksfärdtjänsten är det enda sättet att förflytta sig mellan kommuner för den som är diskriminerad av den kollektiva trafiken. Detta resande vill således kommunikationsministern begränsa. Är det någon administrativ form av kommunarrest som han förespråkar för handikappgrupperna? Problemet med de många korta resorna bör lösas, men inte genom att inskränka resemöjligheterna för handikappade, utan genom att organisera färdtjänsten på länsnivå. Detta är den politiska uppgift som bör åvila kommunikationsministern.
HAKO-utredningen beräknade på sin tid att omkring 10 procent av riksfärdtjänstresorna skulle behöva företas med taxi eller specialfordon. Förmodligen var detta en underskattning med tanke på det stora antalet äldre människor med handikapp som har kommit att använda sig av riksfärdtjänsten. Men det är också så att HAKO- utredningen i sina beräkningar utgick från de övriga förslag om anpassning av kollektiv trafik, som den lade fram.
Det främsta skälet till att en så stor andel som 80 % av riksfärdtjänsten går med taxi eller specialfordon är det gigantiska misslyckandet när det gäller anpassning av den kollektiva trafiken. Vänsterpartiet förutsåg detta i sin motion till 1979 års förslag om lag om anpassning av kollektiv trafik, eftersom den inte var försedd med några verksamma styrmedel. De anpassningsåtgärder som nu har skett har inneburit förbättringar för de grupper som redan tidigare kunde använda sig av kollektiva färdmedel, men har inte öppnat för nya grupper att kunna använda sig av dem. Det kan inte med någon grad av rimlighet hävdas att detta ensidigt ska betalas av handikappgrupperna genom minskade möjligheter att resa. Istället måste regeringen försöka samla sig till förslag som innnebär att lagen om handikappanpassning av kollektivtrafiken får praktisk betydelse. Vi har förhoppningen att handikapputredningen så småningom kan komma att förse regeringen med sådana förslag.
Vänsterpartiet anser att anslaget till riksfärdtjänst även fortsättningsvis ska vara ett förslagsanslag. Vidare att anslaget bör beräknas till 142 miljoner kronor, bl a med hänsyn till de effekter den breddade momsen kommer att få. Kostnadsansvaret bör åläggas en särskild nämnd direkt under kommunikationsdepartementet. Vi yrkar därmed avslag på regeringens förslag om kommunalt kostnadsansvar och att socialstyrelsen ska utgöra tillsynsmyndighet för riksfärdtjänsten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Riksfärdtjänst för budgetåret 1991/92 anslår 45 500 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit, eller således 142 000 000 kr.,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den som på grund av handikapp är hänvisad att resa på ett särskilt kostsamt sätt även fortsättningsvis utan begränsningar skall ha rätt att resa med riksfärdtjänst,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en särskild nämnd inom kommunikationsdepartementet enligt vad i motionen anförts om utfärdandet av riktlinjer och konstnadsansvar för riksfärdtjänsten.
Stockholm den 22 januari 1991 Rolf L Nilson (v) Berith Eriksson (v) Margó Ingvardsson (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Gudrun Schyman (v)