För några år sedan verkade i stort samtliga politiska partier överens om värdet av att bilen skulle bli var mans egendom. Detta gäller knappast längre. Nu har man genom diverse fiskala åtgärder gjort det allt mera svårt för normalinkomsttagare att äga en bil. Bilisternas olika skatter och avgifter motsvarar inte vad som går tillbaka till bilägarna i form av väganslag m.m. Bilismen har onekligen blivit en mjölkko för politikerna!
För att legitimera åtgärder och skatter mot bilägarna brukar man åberopa miljöskäl. -- Bilen är ett hot mot vår överlevnad och våra barn och barnbarn etc. etc. Med tanke på antalet bilar i Sverige i förhållande till landets yta måste dessa argument förvåna. Man får vid jämförelse med andra länder intrycket av att angreppen mot bilismen är något av en modenyck, utan förankring i verkligheten!
Antalet bilar per kvadratkilometer i Västtyskland är 117. Nederländerna har 126. Motsvarande siffra för Sverige är knappt 8! Även om vi drar bort ytan för fjällvärlden, nationalparker osv kommer vi inte ens i närheten av de centraleuropeiska länderna. Hela Sverige är helt enkelt en del av Europas verkliga bilglesbygd!
Med tanke på den svenska miljödebatten om bilismen är det förvånansvärt, med lätt överdrift, att människor, djur och natur överhuvud taget kan överleva i Centraleuropas biltäta länder. Dessutom blir vi varje dag i olika media upplysta om att just i dessa länder kommer Europas kraftfält att ligga!
Trots allt fagert tal om folkflyg och hela folkets järnväg har dessa transportslag, tillsammans med tunnelbanor och spårvagnar, inte ens tio procent av alla resenärer i Sverige, räknat i persontransportkilometer. Dieselbussarna svarar för ungefär lika mycket, dvs. tio procent och resten -- 80 procent av allt resande i Sverige -- sker med personbil. Dessa siffror borde inte förvåna. I ett land med stora avstånd och lite folk blir bilen det enda vettiga och väl fungerande småskaliga transportalternativet.
Fastän Sverige satsar mest i Europa på kollektiva lösningar (per capita) blir kollektivtrafiken alltid ett komplement. Det räcker med att titta på Sveriges karta för att inse detta!
I detta perspektiv av Europas glesbygd och ett jättelikt transportbehov är dagens pålagor på bilismen på sikt förödande för möjligheten att inneha bil för många människor. I Europas glesbygd har vi flera kronor högre bensinpris än till exempel Tyskland. Sverige har mer än tredubbelt högre bensinpris än USA. Är det en rimlig politik att beskatta arbetsresor, nödvändiga serviceresor, sociala kontakter osv så högt?
Nuvarande beskattning av bilismen är svårförsvarbar. Det direkta skatteuttaget från den samlade bilismen uppgår till drygt 42 miljarder kronor medan bara cirka 10 miljarder går tillbaka till vägverket för byggande och underhåll av våra vägar. Nu är samhällets kostnader för bilismen förvisso mer än vägar, men det går inte att komma ifrån att bilägandet i Sverige är ekonomiskt mycket tyngre än i många (flertalet?) andra länder.
Den nuvarande bilistpolitiken i Sverige innebär att glesbygden utarmas och de med normala eller små inkomster diskrimineras! Så kan det inte fortsätta, eller är avsikten att bilen framöver endast skall vara förbehållen ett fåtal? Dessvärre har olika utredningar föreslagit eller håller på med ytterligare pålagor direkt riktade mot bilägare.
Förmodligen kan inga snabba lättnader av värde väntas för landets bilister. Dock borde inga ytterligare pålagor läggas på bilismen och på sikt bör den största delen av bilisternas skatter och avgifter gå tillbaka till bilisterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppvärdering av bilen.
Stockholm den 18 januari 1991 Sten Andersson (m) i Malmö