I budgetpropositionen föreslås att riksfärdjänsten kommunaliseras och att anslaget görs om till ett reservationsanslag. Man anslår inte heller mer pengar till verksamheten, trots att alltfler åker med riksfärdtjänst och trots att fördyringar, t.ex. momsen, nu införs.
Orsaken till att riksfärdtjänsten blivit dyrare än man tänkt sig är beroende av två faktorer: Dels hade man underskattat hur många det i verkligheten är som inte kan resa på annat sätt, dels har inte kollektivtrafiken anpassats tillräckligt, vilket har medfört att många handikappade tvingas resa med dyrare alternativ.
Den föreslagna organisationen av riksfärdtjänsten innebär i praktiken att antalet resor minskar i Sverige, vilket får till följd stora problem för dem som är beroende av färdtjänsten. Om anslaget tar slut i mars, skall då de som behöver åka med riksfärdtjänst skjuta upp allt sitt resande till kommande budgetår? Den begränsningen finns inte för andra resenärer som åker kollektivt. En garanti bör därför finnas för att tillse att riksfärdtjänsten kan genomföras fullt ut under hela budgetåret.
Det är också principiellt felaktigt att lägga ut riksfärdtjänsten på kommunerna. Riksfärdtjänsten har tillkommit för att kompensera att trafiken på riksnivå inte fungerar för handikappade. Samma villkor måste därför gälla för alla i hela landet.
I propositionen förelår man också att dessa frågor skall handläggas av socialstyreslen, nu när transportrådet föreslås läggas ned. Det måste vara principiellt felaktigt att socialstyrelsen, som är en social myndighet, skall ha ansvar för en så utpräglad kommunikationsfråga. Det är viktigt att riksfärdtjänstens ansvar alltid finns hos den huvudman som har ansvaret för trafiken i stort, just för att behålla incitamentet att handikappanpassa de allmänna färdmedlen. Förslagsvis skulle en riksfärdtjänstsnämnd direkt under kommunikationsdepartementet kunna inrättas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riksfärdtjänsten som en statlig angelägenhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om garanti för riksfärdtjänstens genomförande fullt ut under hela budgetåret,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en riksfärdtjänstsnämnd inrättas under kommunikationsdepartementet.
Stockholm den 22 januari 1991 Margareta Persson (s) Britta Sundin (s)