En fast förbindelse över Öresund får en stor regional betydelse genom att den flätar samman regionerna Skåne och Själland. Det skulle skapa nya marknader och möjligheter och därmed på ett påtagligt sätt öppna regionen för långsiktig dynamik och framtidstro. Gods- och persontransporter kan bli snabbare och mer tillförlitliga. Forskning och högre utbildning kan stärkas, då hela utbudet vid de tre universiteten i Lund, Köpenhamn och Roskilde står till förfogande. På samma sätt kan kulturlivet stimuleras.
En fast förbindelse bör av trafikmässiga och ekonomiska skäl utformas som en kombinerad motorvägs- och dubbelspårig järnvägsbro över Öresund i läge Malmö-- Köpenhamn.
En fast förbindelse utformad som bro kan påverka vattenförhållandena i Östersjön. Den leder också till en trafikökning. Därför skall en fast förbindelse kombineras med krav på en s.k. noll-lösning för vattenförhållandena i Östersjön och ett särskilt handlingsprogram mot regionens totala luftföroreningar.
Inledning
Det finns samhällsområden viktiga för vårt välstånd och vår miljö som vi eftersatt på ett alarmerande sätt. Det gäller inte minst järnvägar och vägar.
Folkpartiet liberalerna förordar en kraftig satsning på infrastrukturen under 1990-talet. Investeringar i infrastruktur utgör en hävstång för den ekonomiska tillväxten. Därför är det angeläget att vi nu och under kommande år är beredda att göra sådana omprioriteringar i ekonomin att utrymme skapas för omfattande strukturinvesteringar.
Ibland har historiska språng på andra samhällsområden påverkat transporterna och ibland har påverkan gått i andra riktningen: nya typer av fartyg fick nya hamnstäder och kulturer att blomstra, järnvägarnas utbyggnad skapade helt nya städer och samhällen etc. Att bygga broar är en både symbolisk och verklig åtgärd för att i handling visa öppenhet för en ny tid, en ny historia, nya möjligheter och sammanflätning av människor och sinnen.
För folkpartiet liberalerna är en infrastrukturell vision för 90-talet och början av nästa sekel en nordeuropeisk marknad präglad av intensivt varu- och tjänsteutbyte, tillväxt, framtidstro och miljöhänsyn -- det som kallats den nya hansan.
Vi måste utnyttja vårt geografiska läge till att bygga upp och bygga ut förbindelserna med våra grannar: Tyskland, Polen, Baltikum, Ryssland och Danmark. Det innebär bl.a. täta, miljövänliga färjeförbindelser och kraftigt utbyggda telekommunikationer, bl.a. via satellit samt en bro över Öresund.
Motiv för en fast förbindelse
Folkpartiet liberalerna har sedan lång tid haft en positiv grundsyn till tanken på en fast förbindelse över Öresund. Det är naturligt för ett parti som bygger på en ideologi präglad av internationalism, öppna gränser, tro på fri handel mellan länder och på teknikens möjligheter att övervinna uppkomna problem.
En fast förbindelse över Öresund för Sverige närmare Europa och ger möjligheter att erbjuda transporter från Norge och i viss utsträckning Finland högre kvalitet. Förbindelsen kommer att spela en ökad roll för kommunikationerna med övriga Europa om också en fast förbindelse över Fehmern i läge Rödby--Puttgarten byggs. Det är angeläget att så sker.
En fast förbindelse över Öresund får dock störst betydelse regionalt och ger dynamiska effekter för södra Sverige. Det kommer att innebära en stor förändring och fläta samman Skåne och Själland. Det skapar vidgade marknader för industri och handel, service och bostäder.
Med en fast förbindelse blir transporterna snabbare och mer tillförlitliga. Köer vid färjelägen kan undvikas, och för regionalt transporterat eller högvärdigt kontinentgods undviks omlastningar och rangeringar. Transporterna blir mer oberoende av väder- och issvårigheter. Möjligheten att bo och verka på valfria platser inom hela den sammanhållna nya regionen öppnar sig för alla.
Ett brobygge stärker forskningen genom att kontakterna mellan universiteten i Lund, Köpenhamn och Roskilde underlättas. Forskning och utbildning kan erbjudas integrerat mellan dessa tre orter och därmed skapas ett nordligt konkurrenskraftigt och kreativt alternativ till övrig europeisk högre utbildning.
Möjligheten att skapa en bropendelförbindelse mellan Sturup och Kastrup kan få stor betydelse för en i framtiden avreglerad flygtrafiks struktur och möjligheter. Närhet till internationella storflygplatser är en viktig faktor vid företagsetableringar.
Men inte bara näringsliv och forskning utan också kulturlivet får betydande fördelar. Att öppna möjligheter till nya kontaktytor och mötesplatser mellan människor är en god utgångspunkt för ett vitalt kulturliv och människors allmänna välbefinnande.
Redan nu marknadsför de nationella järnvägsförvaltningarna i Sverige och Danmark gemensamt en fast förbindelse som inkluderar dubbelspårig järnväg varvid också redovisas tänkta tidtabeller för såväl integrerade pendelsystem i regionen som fjärrtågstransporter. Tågalternativet kan uppnå en betydande slagkraft jämfört med biltrafik och även viss flygtrafik av idag.
De förbättrade kommunikationerna kan få positiva effekter för t.ex. turismen.
Sysselsättningseffekter
Ibland anförs i debatten att färjetrafik erbjuder en stunds avkoppling, shoppingmöjligheter, m.m. och att detta från allmän synpunkt skulle vara så önskvärt att en fast förbindelse skulle vara onödig eller oönskad av trafikanterna. För den som övertygas av sådana argument utgör en fast förbindelse rimligen inte något hot. Även om färjetrafiken också i fortsättningen enligt vår uppfattning kan konkurrera i viss utsträckning också i Öresund, torde människors fria val leda till att en betydande mängd resenärer istället kommer att använda en fast förbindelse. Många fruktar därför att en fast förbindelse skulle få negativa konsekvenser för sysselsättningen när färjetrafikens underlag minskar.
Det är sannolikt att sysselsättningen inom färjetrafiken i Öresund minskar. Storleken på dessa omställningar är beroende av hur rederinäringen agerar i framtiden. Studier visar att efterfrågan på transportkapacitet från Sydskåne direkt till Tyskland och Polen kommer att öka mycket kraftigt de närmaste åren. Dessa prognoser bedömer vi vara trovärdiga och positiva. Det senaste året efter järnridåns fall har trafiken med både passagerare och gods trots den ekonomiska recessionen ökat mycket kraftigt. Olika rederier avser att inom kort investera i nytt tonnage på dessa rutter. Bangårdsområdena i Rügen byggs för närvarande om av svenska intressenter för att kunna ta emot civila kommersiella transporter istället för sovjetiska militärförband. Banverket förbereder utbyggnad av spårkapaciteten till Sydskåne. All nu planerad kapacitetsutbyggnad kommer att ha kunnat etableras på marknaden flera år innan en fast förbindelse är färdig att tas i bruk. Den totala trafikökningen på destinationer Tyskland, Polen och Danmark kan förväntas innebära att en omfattande transportefterfrågan också på färjeförbindelser kommer att finnas sedan en fast förbindelse färdigställts. Sysselsättningen inom rederinäringen kan komma att förflyttas och få sin tyngdpunkt i sydligare farvatten.
Härtill kommer de dynamiska effekter som kan förväntas av en fast förbindelse. Den dynamiska effekten leder till en ökning av sysselsättningen inom andra sektorer i regionen.
Fast förbindelse som kombinerad bro
Förslaget om en kombinerad motorvägs- och dubbelspårig tågbro har flera fördelar.
Lokaliseringen till KM-läget innebär att mer inom KM:s närområde egengenererad trafik får nytta av förbindelsen. Två stora städer knyts ihop med en effektiv järnvägsförbindelse. Det ger möjlighet både för pendeltåg och godstrafik.
Genom att bygga bilväg tas hänsyn till att bilen är en viktig del av det moderna transportsamhället och med helt övervägande sannolikhet så kommer att förbli under en bros kalkylerade livslängd. Snabba och tillförlitliga kommunikationer som bygger på ett samspel mellan biltrafik och järnvägstrafik är en förutsättning för att vårt land skall kunna hävda sig i den internationella konkurrensen.
Det kombinerade alternativet har störst förutsättningar att uppvisa acceptabel räntabilitet. Utredningsmaterialet redovisar ett något större investeringsbelopp för en bro jämfört med en tunnel. Det kan emellertid uppvägas av ett förväntat större trafikunderlag och ge utrymme för en marknadsprissättning som med avsevärt större sannolikhet kan inbringa såväl drift- och avskrivningsmedel som täckning för kapitaltjänstkostnaderna.
Om enbart en tågtunnel byggs där trafikföretag förutsätts erbjuda biltåg på i huvudsak själva tunneldistansen för den lokala trafiken och för fjärrtrafik måste stora för bilar avsedda uppställningsytor anläggas på ömse sidor tunnelmynningarna. Dessa uppställningsytor torde kunna jämföras med dem avsedda för dagens färjetrafik. Emellertid kan viss osäkerhet råda om fördelen för en bilist att välja tågtunnel framför färja, eftersom det uppstår viss väntan på biltåg och priset som skall täcka såväl biltågtransporten som tunnelkostnaden sannolikt inte kan sättas lägre än för färjorna. Mycket talar för att biltågstrafik med framgång enbart skulle kunna marknadsföras för fjärrgående personbilstransporter, t.ex. Östergötland-- Hamburg. En för Öresundsregionen omfattande färjetrafik om än med på sikt mindre utsläpp, och sannolikt en tunnare transportmarknad för finansiering av enbart en tågtunnel, riskerar leda till marginella eller inga miljöförbättringar jämfört med i dag och jämfört med en bro upplåten för renare fordon.
Organisation och finansiering
Regeringens förslag utgår från att bron skall ägas av svenska och danska staten genom helstatliga nationella bolag. Dessa bolag skall samverka i ett konsortium. Det svenska bolaget skall svara för finansiering med statsgaranterade lån.
Den valda konstruktionen för organisation och finansiering kan med fog ifrågasättas. Privata företag med på sedvanliga kommersiella villkor upptagen finansiering skulle bättre avspegla den verkliga konkurrensförmågan mellan olika projekt t.ex. kombinerad bro resp. tågtunnel samt färjealternativ. Eventuella statsgarantier skulle kunna ges mot kommersiellt betingad avgift.
En sådan konstruktion skulle vederlägga argument om alltför stora statliga risker, om att efterfrågad transportkapacitet inte är tillräcklig för finansiering av projektet m.m.
Statens prövning av projektet skulle då kunna inskränka sig till miljöprövning. Som skäl för statliga bolag med statlig finansiering anger regeringen att Öresundsförbindelsen korsar internationell farled och önskemål om inflytande över projektet.
F.n. byggs av kommersiella företag med på världsmarknaden anskaffat kapital en tunnel mellan Storbritannien och Frankrike under Engelska kanalen, som är internationellt vatten med motsvarande förpliktelser som för Öresund. Folkpartiet liberalerna anser att uppfyllande av miljö- och planbestämmelser är viktigast, och att inflytande från statens sida kan ske med sedvanlig prövning eller i den ordning som riksdagen kan bestämma för detta projekt. Några andra skäl för att utöva särskilt inflytande från statens sida har regeringen inte redovisat och det kan på goda grunder inte anses föreligga.
Vi anser inte att dessa invändningar är så tungt vägande att riksdagen av det skälet bör avvisa det nu träffade avtalet. Men vi vill markera att vi på denna punkt skulle ha föredragit en annan lösning.
Anläggningskostnader och investeringar
Anläggningskostnaderna beräknas enligt regeringen uppgå till ca 12 miljarder kronor i prisnivå juli 1990. Det är inte möjligt att på det underlag regeringen redovisar avgöra riktigheten. Av de olika delegationernas bakgrundsmaterial får det anses sannolikt att de relativa nivåerna mellan de olika projektalternativen är realistiskt uppskattade. Möjligheten att finansiera broalternativet framför andra alternativ får därför anses vara bättre även vid en avvikelse från regeringens kostnadsbedömning.
Regeringen föreslår också att anläggningskostnaderna för de svenska anslutningarna, som skall finansieras via tänkta överskott i själva Öresundsförbindelsen, får uppgå till högst 1,9 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder kronor avser järnvägen, i prisnivå juli 1990. Den danska investeringen redovisas av regeringen till 3,2 miljarder kronor. Samtidigt anger regeringen att Öresundsförbindelsen med anslutningar på svensk och dansk sida innebär investeringar i järnvägar motsvarande totalt mellan 8 och 10 miljarder kronor, vilket till allra största delen, enligt propositionen, kommer att betalas av vägtrafiken.
Även om järnvägsanläggningen på själva Öresundsbron är inräknad i det senare beloppet torde beräkningarna vara osäkra och innehålla ett visst spann sinsemellan. Här förtjänar understrykas att för att kunna uppnå en attraktiv järnvägsförbindelse med konkurrensförmåga är det av utomordentligt stor vikt att investeringar på tillfartsbanor kommer till stånd snarast och att dessa och övriga nödvändiga anslutningar för bron för att erbjuda snabbtågsstandard är färdiga senast när bron tas i bruk.
Miljö
Sedan lång tid har sambandet mellan utsläpp av svaveldioxid och försurningsskador i mark och vatten varit väl känt. Det har lett till krav på åtgärder också på internationell nivå för att få ner utsläppen. Svavelutsläppen reduceras nu i Västeuropa, medan situationen ännu är mycket dyster för Östeuropa.
Även de omfattande kväveutsläppen från förbränning, industriprocesser, jordbruk och trafik leder till omfattande skador på naturen i form av försurning och övergödning av kusthaven.
Skåne är särskilt utsatt för luftföroreningar. På flera håll är situationen för bokskogen t. ex. mycket alarmerande. En av orsakerna antas vara att kvävebelastningen är alldeles för stor. Kväveutsläppen över Skåne beräknas till ungefär 90.000 ton per år.
Trafiken svarar för en stor andel av de inhemska kväveutsläppen i regionen. Uppgifterna varierar något men uppåt 60 procent får idag anses trovärdigt. Om trafikarbetet på väg ökar under de närmaste 10-talet år med den högsta av tre nivåer som beräknats av transportrådet, antas kväveutsläppen öka med 450 årston om en Öresundsbro byggs. Jordbruket bidrar härutöver med stora mängder. Det är uppenbart att nedfallet av kvävesubstanser över Skåne måste minska.
En viktig trafikpolitisk uppgift under 1990-talet blir därför att göra trafiken miljövänlig.
Det finns farhågor att de trafikökningar som idag kan förutses kommer att ''äta upp'' de positiva effekter på kväveoxidutsläppen som katalysatorreningen av personbilsavgaser medfört. Andra beräkningsmodeller, som grundar sig på faktiska utsläpp (0,2--0,3 gram kväveoxid per kilometer) istället för naturvårdsverkets gränsvärde för avgasutsläpp (0,62 gram per kilometer), visar att det är möjligt att minska utsläppen också vid en trafikökning.
När alla bilar har katalysator kommer bensindrivna fordon att stå för 10 % av alla utsläpp av cancerframkallande ämnen i tätorterna. Idag beräknas motsvarande tal till 50 %. Emellertid måste ytterligare förbättringar komma till stånd.
Miljövinster i vägtrafiken kan även göras genom en rationell vägstruktur. Bättre vägar har positiva miljöeffekter. Transportvägar förkortas.
Regeringen föreslår att Öresundsförbindelsen skall utformas med hänsyn till vad som är ekologiskt motiverat, tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt, så att skadliga verkningar på miljön förebyggs. Vidare skall förbindelsen prövas enligt bl. a. naturresurslagen. Förslaget är till sin huvudsakliga del mer att hänföra till en allmänt formulerad målsättning. Enligt vår uppfattning måste ett brobygge förenas med mycket stränga miljövillkor. Miljökraven bör därför enligt folkpartiet liberalerna avsevärt skärpas.
Det kan visserligen alltså antas att utsläpp från vägfordon på grund av att en Öresundsbro byggs ökar ytterst ringa. Det finns på den grunden inget skäl för att avstå från de fördelar som en broförbindelse för med sig. En allmän uppryckning av järnvägssystemets standard i regionen till följd av broinvesteringarna kan också föra med sig en avsevärd konkurrenskraft för tågtrafiken och därmed minskad miljöbelastning. Emellertid är miljösituationen totalt sett i Skåne sådan, att kraftfulla åtgärder måste vidtas. Det gäller såväl trafiken som övriga utsläppskällor.
Folkpartiet liberalerna begär därför att regeringen låter utarbeta ett handlingsprogram mot luftföroreningar i regionen. Det motiveras redan av dagens situation. Handlingsprogrammet bör ange mål för hur mycket de inhemska utsläppen i regionen bör minska under den kommande tioårsperioden. Med hänsyn till att den långsiktigt enda acceptabla utsläppsnivån är vad naturen tål bör enligt folkpartiet liberalernas uppfattning svavelutsläppen under perioden begränsas med 75 procent, kväveutsläppen med 50 procent och kolväteutsläppen med 30 procent. Programmet bör innehålla konkreta åtgärder för att begränsa de totala utsläppen i regionen.
Begäran om att ett handlingsprogram mot luftföroreningar utarbetas, föreslås ges regeringen tillkänna.
Anläggandet av en Öresundsbro får inte leda till att vattengenomströmningen genom Öresund försämras. En s.k. noll-lösning måste uppfyllas.
De marina problemen är svåra att lösa. Undersökningar visar att Öresund sannolikt står för c:a hälften av transporterna av extremt salt vatten till Östersjön. För Östersjön är det nödvändigt att få utbyte av salt och syresatt vatten från västerhavet. Men balansen är mycket känslig mellan å ena sidan inflödet av saltvatten genom de danska sunden och Öresund och å andra sidan tillförsel av sött vatten från åar och älvar. Endast vid sällsynta tillfällen byts vattnet i Östersjön ut mot nytt syrerikt och saltare vatten.
En bro riskerar att minska inflödet av saltvatten. Den långvariga inströmningen av saltvatten minskar på grund av friktionen som uppstår. Friktionen hindrar också att bräckvatten som skall backa tillbaka genom Öresund bromsas upp och därmed försenar inträngandet av nytt saltvatten.
Det är vår uppfattning att ett brobygge inte får skada den känsliga miljön i Östersjön. Anläggningen får inte påverka de hydrografiska och därmed de biologiska förhållandena i Östersjön. Det innebär en s.k. noll-lösning.
Enligt de undersökningar som gjorts av bl. a. SMHI skall det vara möjligt att uppnå en s.k. noll-lösning. Det fordrar emellertid omfattande tilläggsarbeten. Av vad som kan utläsas av regeringens förslag och avtalet förutsätts inte dessa tilläggsarbeten fullt ut. I propositionstexten uttalas att högt ställda miljökrav skall uppfyllas och att prövning enligt gällande lagstiftning bl.a. naturresurslagen skall ske. Men någon tydlig ambition att uppfylla noll-lösningen redovisas inte.
Enligt folkpartiet liberalernas uppfattning skall de arbeten som anses vara nödvändiga för att uppnå en s.k. noll-lösning utföras. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett handlingsprogram mot luftföroreningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbeten för att uppnå en s.k. noll- lösning.
Stockholm den 16 april 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) Kenth Skårvik (fp) Anders Castberger (fp)