1. Miljöförsämringen i världen och i Sverige
Den framskridande försämringen av livsmiljön på jorden börjar nu bli tydlig även för dem som tidigare sökt förringa dess effekter. I Östeuropa, i Centraleuropa, i vissa delar av USA, i Japan, i flera områden i den ''tredje världen'' har mark, vatten, luft och växtlighet förstörts av alltför hårt resursutnyttjande samt av överbefolkning. Ofta har bägge dessa orsaker legat bakom de regionala miljökatastroferna.
Ännu har inte Skåne i samma grad drabbats av motsvarande utveckling, men den nyligen genomförda miljöinventeringen i Malmöhus län visar att situationen ändå är ytterst allvarlig. Det finns flera anledningar till detta, varav de viktigaste är ett alltför hårt energiutnyttjande och en alltför intensiv satsning på bilismen.
Vi har i allmänna motionstiden påpekat vikten av en omprofilering av trafiken till förmån för järnväg, samt de insatser för en förbättrad miljö som kan uppnås genom en satsning på forskarbyn Ideon. I föreliggande motion tar vi upp några problem som nonchalerats i regeringens proposition, och som inte heller behandlats på ett tillräckligt penetrerande sätt av Miljödelegationen för Västra Skåne.
2. Öresundsbron -- ett monumentalt miljöhot och en fatal felsatsning
Risken är överhängande för att ett beslut fattas av innevarande riksmöte om byggandet av en bro mellan Malmö och Köpenhamn. Detta projekt skulle väsentligt öka vägtrafiken i sydvästra Skåne och på Själland, regioner där försurningen redan är mycket långt framskriden. En omfattande regional miljökatastrof kan förutses.
I sammanfattningen av miljödelegationens betänkande, miljöpropositionens bilagedel, sid 65, står att läsa: ''En analys av miljöeffekterna bör göras om Öresundsbron kommer till stånd''. Vi anser att den tidpunkten för analys är felaktigt vald, eftersom då gjorda ekonomiska investeringar fordrar användning av bron oberoende av miljöeffekterna. En analys av förväntade miljöeffekter bör göras innan beslutet fattas. Hittills gjorda beräkningar har endast syftat till att mäta effekter av trafiken på bron, trots att den verkligt stora effekten är den allmänna ökningen av bilismen i regionen som kan förutses.
3. Barsebäcksverket -- ett miljöhot och ett avfallsproblem
Det har tydligen inte ingått i miljödelegationens uppdrag att diskutera Barsebäcksverkets miljöeffekter och inte heller har kärnkraftens miljöproblem diskuterats i propositionen. Exempelvis tar avsnittet 13.7 om miljöfarligt avfall upp frågan om förvaring av radioaktivt avfall som ett forskningsområde men utan att presentera någon handlingsplan.
Frånvaron av diskussion av dessa problem är så mycket märkligare som en stor del av dagens miljödebatt handlar just om kärnkraftsolyckor och om kärnkraftsavfall. Miljömedvetandet hos många svenskar vaknade i samband med Tjernobyl-olyckan och dess effekter på matproduktionen i Sverige och i andra drabbade länder.
Vad speciellt Barsebäcksverket anbelangar, vill vi påpeka att det är mycket olämpligt beläget, i ett tättbebyggt område, där effekterna av en olycka skulle vara exceptionellt stora. Också ur sårbarhetssynpunkt är Barsebäcksverket känsligt och en snar stängning av det är angelägen. Vi föreslår att en reaktor stängs omedelbart det går att göra detta utan att äventyra den elkonsumtion som nu försörjes. Förberedelser för att stänga den andra reaktorn bör inledas snarast.
4. Foteviks-bygget -- ett svek mot våtmarkskonventionen
Det nu pågående vägbygget vid våtmarken i Höllviken kommer att få en allvarlig påverkan på fågellivet. Området, vid Foteviken, är ett av de våtmarksområden som Sverige förbundit sig att skydda i den internationella våtmarkskonventionen. Vid en frågedebatt i riksdagens kammare, meddelade miljöministern att Sverige ''självklart'' betraktar denna konvention som bindande. Det är inte bara en miljöskadande aktion att bygga vägen, det är också en handling som underminerar Sveriges trovärdighet när det gäller att upprätthålla denna typ av konventioner. Vägbygget måste stoppas omedelbart.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att alla planer på en bilbro över Öresund skall skrinläggas tills en analys av dess väntade miljöeffekter har utförts,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en av de två reaktorerna i Barsebäck skall avställas omedelbart, och att förberedelser för avstängning av den andra reaktorn skall inledas,1xy]
[att riksdagen beslutar att vägbygget över våtmarksområdet vid Foteviken skall stoppas omedelbart.2xy]
Stockholm den 11 mars 1991 Gösta Lyngå (mp) Anita Stenberg (mp) Kjell Dahlström (mp) Kaj Nilsson (mp)
1 1990/91:N61
2 1990/91:Jo122