Ett fungerande miljövänligt transportsystem
Sverige behöver ett väl fungerande transportsystem. Detta går mycket väl att kombinera med en framsynt miljöpolitik.
Luftmiljöproblemen är internationella och känner inga gränser. Därför är våra relationer till den europeiska gemenskapen, EG, av dominerande betydelse inte minst då det gäller trafik- och miljöpolitik. Den senaste tidens positiva utveckling av arbetet med trafikens miljöeffekter inom EG förstärker denna uppfattning. Sverige bör fortsättningsvis vara aktivt och pådrivande i de internationella miljösammanhangen.
Erfarenheterna visar att teknisk utveckling genererar energisnålare och mer miljövänliga lösningar. Det gäller inte minst inom transportområdet. För att uppmuntra och påskynda den tekniska utvecklingen skall politiker fastställa gränsvärden i stället för att i detalj binda upp besluten i olika tekniska lösningar. Via stimulanser i form av rabatter, avgifts- och skattenedsättningar kan övergången till mer miljövänlig teknik påskyndas.
Den enskilt viktigaste miljöförbättrande åtgärden inom trafiksektorn är att föryngra fordonsparken. På bilsidan innebär varje ny bil som ersätter en gammal att utsläppen av kväveoxider, kolväten och koloxid minskar med 80--90 procent. Koldioxidutsläppen minskar också tack vare nya och mer bränsleeffektiva motorer.
Förbättrad vägstandard, byggande av kringfartsleder och fungerande underhåll minskar även avgasutsläppen.
Inom kollektivtrafiken krävs en övergång till miljövänligare teknik samt ökad kundstyrning.
Koldioxid och växthuseffekten
Det finns ett direkt samband mellan bränsleförbrukning och koldioxid(CO2)-utsläpp.
Bränsleförbrukningen bland sålda personbilar i Sverige har minskat kontinuerligt. 1978 var den genomsnittliga bensinförbrukningen för nyregistrerade bilar 0,93 liter per mil. 1989 var förbrukningen 0,82 liter. Minskningen är drygt 10 procent d.v.s. ca en procent årligen. Nyare fordon har lägre bränsleförbrukning. Sverige har dock en låg nybilsförsäljning internationellt sett.
En minskad energiförbrukning ger lägre CO2-utsläpp. Detta kan ske genom att mindre bilar används, vilket i sin tur kan resultera i försämrad trafiksäkerhet. Det är viktigt att detta samband belyses närmare.
Lägre CO2-utsläpp kan uppnås genom effektivare förbränning. S.k. ''lean-burn''-teknik innebär att en magrare bränsle/luftblandning kan användas. Bränsleåtgången kan därigenom minskas med ca 15 procent. CO2-utsläppen minskas också.
Förbättrad bränslekvalité ger mindre utsläpp. Detta gäller framförallt dieselfordonen. Bensinbolaget ARCO har dock introducerat en bensin i södra Kalifornien, avsedd för äldre, icke kat-renade bilar. I bensinen har inblandats metyltertbutyleter, som innehåller syre och därför förbättrar förbränningsprocessen, vilket leder till minskade utsläpp. Försök med denna bensin visar att bensinens innehåll kan förändras på ett sådant sätt att miljöeffekterna minskar.
För lastbilstransporterna har minskningen av bränsleförbrukningen varit större än för personbilar. Rent allmänt ger dieseldrift mindre utsläpp av CO2 än bensindrift, eftersom dieselbränslet ger ca 20 procent mer energi än bensinen.
Framtida CO2-minskningar inom transportsektorn kan komma till stånd i första hand genom bl.a. teknisk utveckling och effektivare transporter. Ett sätt att minska energiförbrukningen vid godstransporter är också att tillåta högre vagnslaster.
Vi anser att koldioxidutsläppen år 2000 från trafiksektorn, högst skall uppgå till dagens nivå. Den tekniska utvecklingen kommer att möjliggöra detta, trots att trafikarbetet beräknas öka.
Personbilar
I Sverige, som är ett relativt glesbefolkat land, är fungerande och individuella transporter en förutsättning för att samhället skall fungera. Bilen utgör därvid ryggraden i det svenska transportsystemet. Åtta resor av tio sker med bil.
Moderata samlingspartiet har i riksdagen varit pådrivande för en snabb frivillig övergång till avgasrenade bilar, med stimulans i form av skatterabatter vid bilinköp.
Riksdagsbeslutet som tillkom på bl.a. moderat initiativ var ett stort steg mot renare luft. En katalysatorförsedd bils utsläpp av olika ämnen, däribland kväveoxider, minskar med 80--90 procent. Luftföroreningarna från bilar kommer därför i mitten av 1990-talet att ha minskat kraftigt.
Redan innan lagtvånget började gälla rullade närmare 450 000 katalysatorbilar på Sveriges vägar. Detta skedde tack vare den skatterabatt som infördes på moderat initiativ. Sedan lagstiftningen började gälla har antalet avgasrenade bilar ökat till mer än en miljon. De beräknas svara för mer än 35 procent av trafikarbetet.
Skall vi ha framgång i miljöarbetet måste framförallt det personliga engagemanget uppmuntras och belönas. Endast om vi alla som individer känner ansvar och lidelse för miljövården kan samhälleliga åtgärder ge goda resultat.
Den investering i miljöförbättrande teknik som Sveriges bilister kommer att genomföra till sekelskiftet kommer att uppgå till mer än 20 miljarder kr. Det är troligen den största enskilda ekonomiska satsningen på bättre miljö som någon enskild grupp i Sverige någonsin gjort.
Följande diagram visar att utsläppsvolymerna av NOx, CO och CH redan börjat minska i och med införandet av den katalytiska avgasreningen. Minskningen är mycket stor, trots att trafikvolymen ökar kontinuerligt.
Mätningar av utsläpp från begagnade, katalysatorförsedda, bilar genomförd av svensk bilpovning AB, visar att minskningarna troligen blir ännu större. Bilprovningen har avgastestat 48 personbilar som var utrustade med katalysator. Bilarna var av årsmodeller 1987--88 och hade gått i genomsnitt 2 900 mil. Resultaten visar att utsläppen var mycket lägre än vad lagen stadgar. Utsläppen av t.ex. kväveoxider var enbart hälften av gränsvärdet.
Även om den katalytiska avgasreningen redan börjat verka måste åtgärder inom den befintliga bilparken uppmuntras. Ett stimulansbidrag på 1 000 kr. utgår f.n. till åtgärder som minskar utsläppen på icke avgasrenade bilar med 40 procent. Detta belopp är dock, enligt min mening, för lågt. Kostnaden för eftermontering av en katalysator är ca 4 000 kr. Man bör därför överväga om inte stimulansbidraget skall höjas till 3 000 kr. Dessvärre föreslår regeringen att stimulansbidraget helt skall upphöra. Jag motsätter mig det.
För att åstadkomma en ökad utskrotning av äldre, ej avgasrenade bilar, bör enligt min mening bilskrotningspremien tillfälligt höjas till 1 500 kr. under 1992. Varje äldre bil som ersätts med en ny medför utsläppsminskningar av skadliga ämnen med 80--90 procent.
Regeringen aviserar förslag om miljöklassning av nya fordon respektive ev. restriktioner mot hög bränsleförbrukning. Jag vill framhålla att om ett miljöklassningssystem skall införas kräver det EG- konformitet. Det får inte motverka nybilsförsäljning eller öka kostnadsbelastningen på vägtrafiken. Vid diskussioner om bränsleförbrukningsrestriktioner måste man beakta att utvecklingen mot allt mindre bilar ger negativa trafiksäkerhetseffekter. Samtidigt visar mätresultat från Svensk Bilprovning att större motorer har en mycket mer effektiv avgasrening än små.
Den viktigaste utvecklingen för att få utsläppsminskningar inom trafiken är att uppmuntra en snabbare förnyelse av bilparken. Det ger ett snabbare genomslag för avgasreningen, men samtidigt en minskad bränsleförbrukning som bl.a. ger lägre koldioxidutsläpp. Nyregistreringen av bilar i Sverige är mycket låg i jämförelse med övriga OECD-länder. Det är bl.a. de senaste årens ständiga skattehöjningar inom bilområdet som medfört detta. Denna utveckling har ytterligare accentuerats efter bensinskattehöjningen vid årsskiftet 1989/90 och den beslutade bensinmomsen, vilka ökade bilisternas kostnader med ca 1,60 kr. per liter.
Den svenska bilparken har blivit allt mer ålderstigen. 1980 var 29 procent av bilarna 10 år eller äldre, 11 procent var minst 15 år gamla. Nu har andelen bilar som är 10 år eller äldre ökat till 38 procent. Andelen som är minst 15 år gamla är nu hela 16 procent av bilparken.
År 1988 såldes 344 000 nya bilar i Sverige, år 1989 hade antalet minskat till 307 000 bilar. År 1990 minskade försäljningen med 25 procent, d.v.s. totalt såldes ca 230 000 nya bilar.
En minskad nybilsförsäljning med mer än 100 000 bilar på årsbasis ger negativa miljöeffekter på kort, men framför allt på längre sikt.
Bilförsäljningen i Sverige är mycket lägre än försäljningen i övriga Europa. 1989 nyregistrerades 36 bilar per 1 000 svenskar. Motsvarande siffra för Schweiz var 51, Västtyskland 46, Belgien 44, Italien och Storbritannien 41 och i Frankrike 40 nya bilar per 1 000 invånare. Under 1990 har skillnaden förstärkts ytterligare.
Väg och varutransporter
Varu- och materialtransporterna måste fungera. Oberoende av valet av transportmedel skall huvudmålsättningen vara att transporterna skall vara så effektiva som möjligt. Detta ger positiva resultat inom miljövården. Järnvägs-, flyg- och vägtransporter skall komplettera varandra så att de utnyttjas på bästa sätt.
Landsvägstransporterna står för en betydande del av utsläppen. Dieselutsläppen måste nedbringas. Riksdagen har med moderat stöd infört de s.k. USA-kraven på lätta lastbilar, bussar och tunga fordon. Ett frivilligt tidigare införande har också stimulerats.
I företagen sker det en kontinuerlig effektivisering av transporterna som i sig minskar transportsträckor och de negativa miljöeffekterna. Målsättning måste enligt vår mening vara att även fortsättningsvis införa allmänt strängare avgaskrav på dieselmotorn innebärande partikelfälla, katalysator etc. Sverige bör arbeta för detta inom EG.
Den tekniska utvecklingen kommer även att minska utsläppen ytterligare. Det gäller såväl motorer som drivmedel. Dieselavgasernas skadliga utsläpp minskar i takt med att bränslekvaliteten förbättras, vilket har skett accentuerat under de senaste åren. Beräkningar från Scania visar att bränsleförbrukningen kan minskas med upp till 30 procent under den kommande tioårsperioden. Detta förutsätter dock att trafiken underlättas med hjälp av bättre vägar, åtgärder för jämn fart, förbifartsleder m.m.
Åtgärder såsom förbud mot långväga lastbilstransporter, viss biltrafik, införande av s.k. områdesavgifter m.m. skulle troligen endast ge en marginell miljöeffekt. Underlättande och uppmuntran skall vara huvudingredienserna i en miljövänlig transportpolitik.
I regeringens miljöproposition föreslås att kommuner skall kunna förbjuda annat än mycket rena transportfordon i städerna. Förslaget medför en mängd problem. Det finns ej i dag alternativ till dieseldrift för distributionsfordon i de storlekar som är den helt övervägande majoriteten av dessa fordon. Samtidigt kommer svåra gränsdragningsproblem att uppstå. Hur gör man med internationella lastbilstransporter? Skall det förekomma något dispenssystem? Frågorna är många. På detta område, liksom på de flesta andra, gäller det att tillse att det finns fungerande alternativa vägar så att de stora transportfordonen slipper ta sig igenom känsliga områden.
Att endast tillåta vissa speciella distributionsfordon i tätorter är även det svårt. Bensinmotorn finns endast i mindre fordon, och tankar om omlastning etc. går ej att genomföra i praktiken -- det ger mycket längre transportsträckor, mer trängsel, minskad effektivitet -- ökade kostnader/priser, ökade totala utsläpp etc. Det förutsätter även att ett stort antal mellanterminaler skapas och att många fler chaufförer behöver anställas. Utvecklingen av renare motorer, alternativa drivmedel m.m. kan ge positiva miljöeffekter och skall underlättas.
Vägar, kringfartsleder och informationssystem
En åtgärd i syfte att minska trafiken och avgasutsläppen är att tillse att trafiken inte onödigtvis tvingas vistas i städerna. Byggande av kringfartsleder ger en bättre miljö, samtidigt som det blir en förbättring för trafikanterna. Miljöeffekterna i de centrala delarna blir betydande. Rapporten ''Ringleder och förbifarter i omvärlden'' från Transportforskningsberedningen redovisar utländska erfarenheter av kringfartsleder. Vid byggande av ringleder runt mellanstora städer i Storbritannien minskade den totala trafiken i städernas centrum med 40 procent och den tunga trafiken med 90 procent. Därutöver minskade bullernivån med 5--10 dB(A). Liknande resultat skulle uppstå även i Sverige. I diskussionerna kring Österleden i Stockholm beräknas trafiken genom city minskas med 20-- 25 procent. Den positiva miljöeffekten i form av minskade utsläpp blir dock större. Kringfartsleders jämnare fart ger lägre utsläpp, trots en längre transportsträcka.
En bättre styrning och samordning av trafiksignaler ger även det lägre utsläpp, mindre buller och färre olyckor. Med modern trafiksignalering på gatunätet och dataprogram för tidssättning och övervakning fås avgas- och bränsleförbrukningsminskningar med 10--25 procent per korsning. Antalet olyckor minskar samtidigt med 25 procent.
Jag utesluter, till skillnad mot regeringen, en begränsning av trafiken i storstäderna genom införande av områdesavgifter, biltullar till stadscentra etc.
Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken måste fås att fungera mer kundorienterat. Med bättre service, trivsel m.m. fås fler kunder. En avmonopolisering ger snabbt positiva effekter. Infartsparkeringar m.m. behöver även byggas för att underlätta en övergång till kollektiva färdmedel.
Kollektivtrafiken i tätorter medför f.n. ett miljöproblem, framförallt när det gäller dieseldrivna bussar. En undersökning gjord av Statens väg- och trafikinstitut, VTI, visar att en buss släpper ut mer än fyra gånger så mycket skadliga ämnen som en avgasrenad bil, mätt per persontransportkilometer.
Teknisk utveckling sker dock även på bussområdet. I Uppsala och Härnösand pågår, som exempel, intressanta försök med mer miljövänliga bussar, drivna av t.ex. vätgas. I Göteborg planeras naturgasdrivna bussar. Storstockholms lokaltrafik har pågående försök med ett 30-tal etanoldrivna bussar. Dessa och liknande försök bör uppmuntras. Vi vänder oss däremot mot regeringens förslag att öronmärka anslag till ett visst tekniskt drivmedelsalternativ, i detta fall etanoldrivna bussar.
Järnvägen
Järnvägens roll i det svenska transportsystemet har inte förstärkts de senaste åren. På sträckor över 40 mil är dock järnvägstransport av gods i dagsläget ett miljövänligare alternativ än godstransporter på landsväg. Järnvägens andel av godstransporterna är i dag ca 35 procent.
Järnvägen behöver ges goda utvecklingsmöjligheter. Planerna för järnvägarna i EG är mycket omfattande. Höghastighetståg, tågtunnel under engelska kanalen m.m. är några exempel. Järnvägen är, vid eldrift under nuvarande energiproduktionsförhållanden, en miljövänlig transportform.
Beslutet att separera ''affärs-SJ'' och banverket var bra, och ett gammalt moderat krav. Mer marknadsorientering ger SJ och järnvägstrafiken goda möjligheter. Satsningen på snabbtåg och nya serviceformer ser ut att bli lyckade satsningar.
För att utveckla SJ och kunna bygga ut infrastrukturen krävs nya arbets- och finansieringsformer. Exploatering av SJ:s olika markområden, samfinansiering med övriga intressenter, byggandet av Öresundsbron m.m. gör det möjligt att underlätta tågtrafikens utveckling. Även de statliga investeringsbidragen behöver förstärkas. Moderata samlingspartiet har därför föreslagit att Banverket ges ökade anslag under budgetåret 1991/92.
Långväga godstransporter på järnväg riskerar att minska om Sverige inte kan förhandla på samma villkor i Europa som EG-länderna -- kötiderna i Centraleuropa tenderar att annars bli för långa. Riksdagens beslut om ett framtida EG- medlemskap är därför glädjande och underlättar de svenska förhandlingarna, och därmed den svenska järnvägens utveckling.
Luftfarten
Flygets negativa effekter på miljön är relativt sett små, men måste minimeras. Utvecklingen går dock i rätt riktning. Nya motorer minskar utsläpp och buller. Glykol och Urea tas om hand med nya metoder.
Det nuvarande s.k. miljöavgiftssystemet fungerar inte tillfredsställande, utan behöver ändras så att de influtna medlen används för att stimulera utveckling och användande av ny teknik med mindre negativa miljöeffekter.
Sverige bör verka internationellt för att utsläppen från de internationella flygturerna minskas. Regeringen föreslår i sin proposition ett intensifierat internationellt samarbete. Det är glädjande. Luftfartsverket ges också i uppdrag att utreda och lämna förslag till ekonomiska styrmedel beträffande inrikesflyget. I detta arbete bör enligt min mening ingå att revidera miljöavgiftssystemet.
Regeringens förslag avseende bullerrestriktioner och flygplan certifierade enligt kapitel 2 tillstyrks. Jag vill dock betona att Luftfartsverket i större utsträckning skall tillgripa sanktioner mot dem som bryter mot anvisade flygvägar m.m.
Övrigt
Enligt propositionen skall tillämpningen av trafikens kostnadsansvar ses över. I detta arbete är det viktigt att även trafikens olika indirekta intäkter medräknas. I en sådan beräkning skall värdet av en ökad rörlighet, social samvaro, frihet och de positiva regionalpolitiska effekterna m.m. medräknas.
En fortsatt satsning på hastighetsövervakning föreslås ske. Liv kan räddas med ett effektivt trafiksäkerhetsarbete. Den senaste tidens utveckling har dock dominerats av en hastighetsfixering, vilket är olyckligt. Ett allsidigt och framgångsrikt trafiksäkerhetsarbete kräver bredd i insatserna.
Anställda i kommunala trafikföretag skall, enligt regeringen, kunna förordas som parkeringsvakter. Vi motsätter oss detta tillsammans med bl.a. Svenska Kommunförbundet. Objektivitetskravet är ett av huvudargumenten mot regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mindre bilars trafiksäkerhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om eftermontering av katalysatorer,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjning av skrotningspremien till 1
500 kr.,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöklassning av nya fordon,1xy]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om restriktioner mot hög bränsleförbrukning,1xy]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbete inom EG vad avser strängare krav på dieselmotorn,1xy]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underlättande och uppmuntran i en miljövänlig transportpolitik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot transportoch distributionsfordon i städerna,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av renare motorer och alternativa drivmedel,2xy]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta övergång till kollektivtrafiken,
[att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om öronmärkta bidrag till etanoldrivna bussar,1xy]
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om revidering av miljöavgiftssystemet inom luftfarten,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sanktioner mot dem som bryter mot anvisade flygvägar,
8. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om att anställda i kommunala trafikföretag skall kunna förordnas som parkeringsvakter.
Stockholm den 11 mars 1991 Jan Sandberg (m)
1 1990/91:Jo121
2 1990/91:N60