För en radikalare miljöpolitik i trafiken
Detta är miljöpartiet de grönas partimotion om trafik och miljö med anledning av regeringens miljöproposition. Motionen ansluter till övriga partimotioner som vi avgett med anledning av samma proposition. Motionen kompletterar också de parti- och gruppmotioner om trafiken och miljön som vi har avgett under allmänna motionstiden och med anledning av regeringens tillväxtproposition.
1. Miljöanpassa och samordna transporterna
En av miljöpolitikens och samhällets största utmaningar är att miljöanpassa transporterna. Som framgår av bl.a. miljöpropositionen och dess underlag så är trafiken faktiskt den värsta miljösyndaren på en rad områden. Det gäller utsläpp av kväveoxider, kolväten, kolmonoxid och koldioxid, men också buller och trafiksystemens utbredning i den fysiska miljön. Av de olika formerna av trafik står biltrafiken i särklass som värsta totala miljöförstörare. Men de specifika miljöstörningarna är faktiskt ännu större för arbetsfordon, färjetrafik, tunga lastbilar och bussar, och i vissa fall även flyg.
Men detta är inte lätt att åtgärda i en handvändning -- av en rad skäl:det kräver kostsamma och tidsödande investeringar i järnvägar och miljöanpassad kollektivtrafikdet kräver nya miljöanpassade bränslen till alla typer av motorfordondet kräver högre beskattning av fossila bränslen och miljöfarliga utsläpp det kräver nya generationer av mer energieffektiva och miljöanpassade fordon med bättre motorer och bättre reningsutrustningdet kräver en rad långtgående internationella överenskommelser i syfte att minska miljöpåverkan från trafikendet kräver en mer miljöinriktad samhällsplanering, särskilt vad gäller att undvika onödiga transporter och att underlätta ett miljöanpassat kollektivt resandedet kräver en långtgående samordning mellan trafikslagen så att väg- och flygtrafik kan minskas till förmån för ökad järnvägstrafik och i vissa fall sjöfart.
Det krävs en medveten och bred strategi för att kunna klara målsättningen att miljöanpassa trafiken. Vi menar att denna strategi bör innehålla tydliga mål och tidsramar. Brett verkande administrativa och ekonomiska styrmedel utformas i syfte att klara dessa mål och tidsramar. Ett samhällsekonomiskt synsätt bör prägla styrmedel och åtgärder.
I vår övergripande miljömotion med anledning av den aktuella propositionen har vi ställt upp ett antal politiska miljömål. Några av de viktigare för trafikens del är: Kväveoxidutsläppen ska minskas med åtminstone 50 % till år 2000 och med 70 % till år 2005 (basår 1988)Kolväteutsläppen ska minskas med åtminstone 75 % till år 2000 (basår 1988)Nettotillförseln av koldioxid till atmosfären ska år 2000 vara lägre än vad den var år 1990, och den ska ha minskat med 85 % till år 2015Utsläppen av svaveloxider ska minskas med 75 % till år 2000 (basår 1988).
Dessa krav motsvarar vad vi idag vet krävs för att ytterligare miljöskador ska upphöra.
I dessa tidsplaner och bedömningar har vi tagit hänsyn till att kärnkraften ska avvecklas före år 2000.
Vi anser att dessa målsättningar ska uppnås med en kombination av ekonomiska styrmedel, en miljöinriktad samhällsplanering, en miljömedveten investeringspolitik och skärpta miljökrav.
2. En internationell fråga
Miljöproblemen är i hög grad internationella, av två skäl:dels känner inte miljögifter som sprids i luft och vatten några gränser,dels är Sveriges ekonomi och näringsliv intimt integrerat med Europa och andra världsdelar.
Det betyder att vi inte kan klara de miljöproblem vi har i Sverige med mindre än att utsläppen också minskar i andra länder. Miljöpolitiska åtgärder i Sverige påverkar svenskt näringsliv och dess möjligheter att klara sig i den internationella konkurrensen. Om kraven i Sverige är betydligt mer kostsamma för företagen här än för konkurrerande företag i andra länder, kan det leda till att verksamheten lämnar Sverige och ''exporteras'' till andra länder. Därmed exporteras och kanske rentutav förvärras även miljöproblemen.
Av detta följer att miljöpolitiskt arbete, och då inte minst det miljörelaterade trafikpolitiska arbetet, i hög grad är en internationell angelägenhet.
För trafikpolitikens del tillkommer ytterligare starka skäl för att intensifiera det internationella arbetet:dels regleras sjöfart och luftfart sedan länge ingående av internationella konventioner och överenskommelser, dels internationaliseras vägtrafik och järnvägstrafik i ökande grad till följd av den allmänt ökande internationaliseringen.
I de fall där olika länder har olika regler och förutsättningar för trafiken finns det skäl att komma överens om gemensamma regler för att på så vis underlätta näringslivets utveckling. Därigenom kan en effektivare resursanvändning underlättas. Där gemensamma regler redan finns är det naturligtvis angeläget att undvika att nya särlösningar och ensidiga krav hämmar handel och internationella resor.
Dessvärre medför detta samtidigt att länder som vill ställa större miljökrav på bl.a. trafiken ofta avstår från det med hänsyn till att andra länder inte vill gå lika långt. I vissa fall fördröjs miljöarbetet av att olika länder helt enkelt inväntar varandra -- ingen vill gå före eftersom det kan leda till ekonomiska förluster hos det egna näringslivet. Tvärtom vill många vänta till sist i kön för att utnyttja de konkurrensfördelar som under mellantiden kan uppstå.
Regeringens proposition präglas av denna avvaktande och väntande attityd. Regeringen avstår helt enkelt ifrån att förelägga riksdagen en rad förslag med hänvisning till att man först vill invänta eventuella beslut inom EG.
Vi anser att det är ett allvarligt miljöpolitiskt misstag. Vi anser att den motsatta strategin bör användas. Sverige kan och bör gå före med konkreta miljöpolitiska krav även då det innebär tillfälligt försvårande av internationell handel och inledningsvis försämrad konkurrensförmåga för inhemskt näringsliv. Förutsatt att kraven inte är orimligt höga så utgör de kraftfulla incitament för såväl teknisk och industriell utveckling, som för ett betydligt mer aktivt internationellt miljöinriktat samarbete.
Med högre miljökrav blir det viktigt för svenskt näringsliv att snabbt minska sin negativa miljöpåverkan. Det påskyndar förnyelsen i näringslivet och gör att svenskt näringsliv får ett försteg i den internationella utvecklingen. Detta medför på sikt också väsentliga konkurrensfördelar. Så har också varit fallet under de senaste 10--20 åren för en stor del av svensk industri. Vi är övertygade att en liknande utveckling är möjlig att uppnå på trafikområdet.
3. Kostnadsansvar och ekonomiska styrmedel
Vi har i flera motioner från allmänna motionstiden 1991 redovisat vår syn på trafikens kostnadsansvar, ekonomiska styrmedel och hur ett samhällsekonomiskt synsätt i övrigt bör tillämpas i trafikpolitiken. De är främst:T203 TrafikpolitikT207 Väg och bilSk625 Utveckla ekonomiska styrmedel i miljöpolitikenSk652 Lokal och regional bensinskattFi223 Gröna luntan
Eftersom dessa motioner ännu inte har behandlats och kommer att behandlas tillsammans med denna motion avser vi nu att undvika onödiga upprepningar.
Sammanfattningsvis anser vi att ekonomiska styrmedel är grundläggande i såväl miljö- som trafikpolitiken. De bör utnyttjas i långt större utsträckning än vad som hittills varit fallet. Hela skattesystemet måste miljöanpassas. Miljöresursräkenskaper, en ''grön BNP'', måste utvecklas som en viktig del i bedömningen av samhället ekonomiska utveckling.
Inför valet 1988 lovade alla politiska partier som nu finns i riksdagen, möjligen med undantag av dåvarande vpk, att ekonomiska styrmedel skulle införas i miljöpolitiken. En parlamentarisk statlig utredning, miljöavgiftutredningen, tillsattes för att ta fram konkreta och väl underbyggda förslag. Utredningen lade fram ett antal förslag på trafikområdet. Av dessa har några införts, för trafikens del främst koldioxidskatten på blygsamma 25 öre/kg. I miljöpropositionen föreslås också en miljörelaterad accis och miljörelaterad beskattning av motoroljor i enlighet med utredningens förslag. Men en stor del av förslagen som har med trafiken att göra lämnar regeringen tills vidare åt sidan. Det gäller förslaget om höjd skrotningspremie, höjt bidrag till avgasrening på relativt nya bilar, miljörelaterade landningsavgifter för flyg och miljörelaterade hamnavgifter för sjöfart. Detta är uppseendeväckande med tanke på att bl.a. naturvårdsverket utgått från att förslagen ska genomföras för att åtminstone komma i närheten av de miljömål riksdagen satt upp. Regeringens ambitioner på miljöområdet har helt enkelt sänkts. Särskilt tydligt är detta när det gäller ekonomiska styrmedel i allmänhet och vad gäller trafik i synnerhet. Det sistnämnda kommer också till uttryck i ett alltför långt kostnadsansvar i bl.a. kilometerskatten för utsläpp av luftföroreningar.
Miljöpartiet de gröna anser att miljöavgiftutredningens förslag bör genomföras. Vi anser också i de flesta fall att de bör kompletteras och skärpas.
4. Valet av trafiklösning
En genomgående brist i regeringens förslag är oviljan att prioritera trafikslag som i sig har bättre miljö- och energiegenskaper. Vikten av trafiklösning erkänns visserligen när det gäller storstadstrafikens speciella problem, men när det handlar om trafik generellt är det sämre ställt.
Ett konkret exempel på detta är att fortfarande ingen hänsyn tas till alternativ, som järnvägsutbyggnader, när miljökonsekvensbeskrivningar görs för större vägbyggen. Ett annat exempel är den övergripande investeringsplaneringen, som, i den mån den finns, fortfarande främst favoriserar de två mest miljöstörande trafikslagen, bil och flyg.
Dessa frågor behandlas mer ingående bl.a. i vår partimotion om trafik och tillväxt med anledning av regeringens tillväxtproposition.
De förslag som regeringen lägger fram i miljöpropositionen inom kommunikationsdepartementets områden är antingen upprepningar av vad som redan framlagts i tillväxtpropositionen eller så rör det sig om i huvudsak okontroversiella förslag om fortsatt miljöarbete inom de olika transportsektorerna i enlighet med den miljöplanering som de olika trafikverken upprättat. Vi tar i det följande enbart upp sådana förslag där vi har en avvikande uppfattning.
Miljöprövning, miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) och miljömässiga utvärderingar av gjorda insatser är åtgärder som det borde finnas stor politisk enighet bakom numera. Detta är frågor som diskuterats mycket länge och som ledande politiker från alla partier åtminstone utåt bejakar. Ändå tvingas vi notera att regeringens förslag är mycket bristfälligt på dessa punkter. Regeringen vill fortfarande inte hörsamma kravet på koncessionsplikt för trafikanläggningar. Regeringen vill inte införa krav på miljökonsekvensbeskrivningar i plan- och byggnadslagen (PBL) -- trots att man på ett flertal ställen erkänner behovet och närmast argumenterar för det. Propositionen saknar också konkreta krav på miljömässiga utvärderingar.
Vi har i andra parallella miljömotioner till denna krävt MKB i PBL. Vi har också hemställt om koncessionsplikt för trafikanläggningar.
I propositionen sägs att valet av transportsätt ska överlämnas till näringslivet. Statens styrning ska ske genom att trafikslagen belastas av de samhällsekonomiska kostnaderna (s. 312). Men samtidigt underlåter regeringen att lägga förslag om ökad miljöbeskattning av vägtrafik och flyg -- vilket gör att den nuvarande favoriseringen av dessa trafikslag fortsätter. Dessutom styr investeringar, samhällsplanering och reglering i övrigt i hög grad vilket transportslag som kan väljas. Ett exempel på detta är att Norrlandskusten norr om Härnösand saknar järnväg, vilket gör att företagen är helt i vägtransportörernas händer -- någon konkurrens från järnvägsföretagen finns ju inte. Det yttrar sig också i form av högre priser jämfört med områden i landet där järnvägen finns till hands. När nu regeringen underlåter att bygga ut järnvägar i de järnvägslösa landsdelarna, och samtidigt satsar stora pengar på vägutbyggnader där, så förstärker man den redan rådande obalansen. Förslaget om en annorlunda investeringsplanering i den föreslagna infrastrukturfonden kommer ytterligare att förstärka sådana obalanser.
5. Åtgärder som rör storstädernas och kommunernas trafik och miljö
Regeringen instämmer i STORKs bedömning av såväl trafik- och miljöproblemen i storstäderna som förslag till satsningar på kollektivtrafik och minskning av vägtrafik i storstäderna. Det betyder att regeringen numera inser vad miljöpartiet länge hävdat, nämligen att biltrafikens skadeverkningar är långt värre än vad som erkänns i t.ex. biltrafikens kostnadsansvar. Det innebär också ett erkännande av miljöpartiets sedan länge berättigade krav på en kraftfull utbyggnad av miljöanpassad kollektivtrafik.
Men på en punkt har regeringen åter gått vilse. Det gäller frågan om ''avlastande trafikleder''. I propositionen föreslår regeringen att mycket kostsamma nya vägtrafikleder ska byggas kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Detta trots att regeringen själv i motiveringen påtalar risken att nya vägleder lätt leder till ökad biltrafik och därmed motverkar såväl miljömålen som trafiksäkerhetsarbetet. Faktum är att detta närmast är en regel. Byggs dessa nya vägar dessutom i storstadsområden drabbas ofelbart skyddsvärda rekreations- och naturområden, kanske de sista som finns inom stora avstånd. I regeringens motivering framhålls också att dessa s.k. avlastande trafikleder kan verka avlastande, men inte att de gör det. Regeringens motivering är alltså påfallande svag. Flera tunga remissinstanser som VTI, boverket, miljödelegationen Västra Skåne och Naturskyddsföreningen är också kritiska mot förslaget att bygga ytterligare stora vägar i storstäderna. Ett antal kommuner instämmer i denna kritik.
Miljöpartiet de gröna har i ett flertal motioner (med anledning av regeringens tillväxtproposition) krävt att planerna på de aktuella nya kringfartslederna stoppas. Vi har också föreslagit att 15 miljarder avsätts i statliga budgetar under 1990-talet till investeringsbidrag för miljöanpassad kollektivtrafik i städerna. Detta kan jämföras med regeringens löfte om 5,5 miljarder till storstäderna. Vi står självfallet fast vid dessa våra krav.
En annan storstadsfråga är att ge kommunerna möjligheter att begränsa eller förbjuda miljöstörande trafik. Vi har tidigare vid olika tillfällen framfört krav på att miljökvalitetsnormer ska införas, bl.a. för luftföroreningar i luft. I samband med att riksdagen i höstas behandlade förslaget om bilförbud vid särskilt svåra luftföroreningssituationer krävde vi att miljökvalitetsnormer skulle införas. Om dessa normer överskrids skulle kommunerna vara skyldiga att vidta åtgärder mot förorenarna inom kommunen för att snarast möjligt minska föroreningarna. Enligt förslaget skulle kommunen inte bara ha rätt att helt eller delvis stoppa biltrafik, utan också andra förorenare som viss industri och energianläggningar. Regeringen bör snarast möjligt återkomma till riksdagen med ett förslag med denna innebörd.
En annan fråga som nu regeringen åter tar upp är felparkeringsavgifternas storlek. Storstadstrafikkommittén liksom majoriteten av remissinstanserna anser att kommunerna själva bör få bestämma om felparkeringsavgiftens storlek. Vi instämmer i denna uppfattning och har tidigare också krävt detta i en riksdagsmotion. På regeringens förslag har dock riksdagen nyligen beslutat om en höjning av den högsta tillåtna felparkeringsavgiften, och då avslogs också vårt krav på att kommunerna fritt ska få bestämma avgiftens storlek. Vi vidhåller naturligtvis vår uppfattning.
6. Fordon och bränslen till vägtrafik
Regeringens konkreta förslag avser i första hand åtgärder på vägfordon och bränslen till vägfordon. Genom att skärpa avgaskraven på fordonen och samtidigt ställa ökade krav på bränslena kan utsläppen minskas ytterligare.
Vi anser att regeringens förslag är helt otillräckliga. De präglas av kortsynthet och överdriven försiktighet. Många förslag lyser helt med sin frånvaro, andra skjuts på framtiden.
Vi föreslår betydligt fler och mer långtgående åtgärder.
6.1 Miljöklassning och differentierad accis på fordon
Det är glädjande att regeringen ansluter sig till miljöavgiftutredningens förslag till miljöklassning och differentierad accis på nya bilar, lastbilar och bussar.
Vi anser dock att systemet är otillräckligt för att ge incitament till utveckling och användning av de mest miljövänliga fordonen, dvs de el-, vätgas- eller biogasdrivna. Vi föreslår därför att sådana fordon, även hybridvarianter, helt befrias från såväl accis som fordonsskatt. Även stimulansbidrag motsvarande reningskostnad för äldre fordon (se nedan under 6.4) bör kunna övervägas för de ur miljösynpunkt bästa fordonen. Detta kan ses som ett statligt investeringbidrag till miljöanpassad teknik.
6.2 Bilskrotningspremien
Regeringen har underlåtit att föreslå en höjning av skrotningspremien. Med tanke på att riksdagen så sent som våren 1990 tillkännagav regeringen att en höjning av premien bör komma ifråga är detta uppseendeväckande.
Motiveringen som regeringen för fram är att det är ett ekonomiskt ineffektivt sätt att minska utsläppen av kväveoxider. Vi anser att denna motivering haltar betänkligt eftersom utsläppen av en rad föroreningar kan vara mycket stora från äldre bilar med slitna motorer. Dessa fordon är dessutom ofta trafikfarliga.
Vi föreslår att bilskrotningspremien för bilar äldre än 15 år höjs till 5 000 kronor och för yngre bilar till 3 000 kronor. Vid behov bör bilskrotningsavgiften höjas så att de ökade utgifterna därigenom balanseras.
6.3 Skärpta avgas- och bullerkrav
Regeringens förslag präglas av en väntan på EG. Istället för att, som naturvårdsverket föreslår, införa krav stegvis så att de i stort motsvarar vad som införs federalt i USA vid samma tid, så ställer regeringen förhoppningar till en osäker utveckling i EG. Det betyder enligt regeringens bedömning att kraven försenas med minst 2 år. Naturligtvis kan förseningarna blir ännu större.
Miljöpartiet de gröna anser att betydligt mer långtgående krav än vad som gäller och planeras federalt i USA ska införas. Måttstocken bör istället vara vad naturen kräver. Vår bedömning är att den nödvändiga fordonstekniken i allt väsentligt redan finns tillgänglig eller nära tillgänglig, till marginellt eller rimligt högre kostnad. Ett minimum bör vara Kalifornien-kraven.
Den senfärdighet som präglar regeringens förslag är helt oacceptabel ur miljösynpunkt! Vad vi erfarit så beror regeringens alltför lågt ställda krav på att man låter de sämsta länderna och biltillverkarna i Västeuropa vara måttstock och norm!
Konkret föreslår vi att gränsvärdet för kväveoxidutsläpp från lätta personbilar sänks från nuvarande 0,62 g/km till 0,16 g/km fr.o.m. 1993 års modeller. I ett andra steg bör kravet skärpas till 0,10 g/km fr.o.m. 1995 års modeller. Motsvarande krav för kolväten bör vara 0,25 och 0,19 g/km. Hållbarhetskravet bör samtidigt höjas till 12 000 mil och 16 000 mil. Krav för kallkörning bör också införas. Föruppvärmda katalysatorer eller motsvarande bör vara obligatoriska fr.o.m. 1996 modeller. Kraven ska gälla oavsett motor- eller bränsletyp. Även krav för att minska utsläpp av dikväveoxid bör införas med hänsyn till att utsläppen av denna växhusgas och ozonskiktsnedbrytande gas ökar dramatiskt från bilar med katalysatorer.
Även lätta lastbilar och bussar (grupperna L2 och L3) bör i motsvarande grad vidkännas radikala avgas- och bullerkrav. Även i dessa fall bör skärpningarna införas snabbare än vad regeringen nu tycks förutsätta. Sverige bör åtminstone ligga i fas med de federal kraven i USA, vilket konkret betyder att skärpningen av miljökraven bör tidigareläggas med två år jämfört med regeringens förslag.
Avgas- och bullerkraven på tunga lastbilar och bussar måste skärpas successivt. Även i detta fall bör målsättningen vara att åtminstone hålla samma nivå som de federala kraven i USA. Det betyder även i detta fall en tidigareläggning med två år i förhållande till regeringens förslag.
Särskilda tätortskrav bör ställas på distributionsfordon i städerna. Kommunerna bör ges generell rätt att förbjuda fordon som drivs med dieselbränsle i miljöklass 2 eller 3 i tätorter (undantaget genomfartsleder där alternativ saknas). Kommunerna bör också ges rätt att ställa långtgående krav på avgasrening m.m. på fordon som särskilt trafikerar tätorter.
Som anförts under avsnitt 5 ovan bör kommunerna också ges rätt till ytterligare åtgärder då miljökvalitetsnormer överskrids bl.a. riktade mot trafiken. Dessa miljökvalitetsnormer fastställs av staten. Därigenom skulle staten få ett effektivt instrument att få fram lokalt anpassade åtgärder för en bättre miljö.
6.4 Bidrag till rening av äldre fordon
Många äldre bilar utan effektiv avgasrening rullar på våra vägar. Särskilt mycket rullar de som inte är alltför gamla. Vid eftermontering av katalysator eller motsvarande reningsutrustning kan utsläppen minskas till hälften. En sådan åtgärd kostar ca 5 000 kronor.
Med hänsyn till de omfattande miljö- och hälsoproblem som dessa bilars avgaser ger upphov till anser vi att det är rimligt att staten ger ett bidrag till eftermontering av reningsutrustning.
Miljöpartiet de gröna föreslår att ett bidrag på 5000 kr till eftermontering av reningsutrustning ska utgå till personbilar fr.o.m. 1983 års modell. Kravet ska vara att utsläppen av kväveoxider, kolväten och koloxid därmed minskas med åtminstone 50 %.
6.5 Miljöklassning och differentierad skatt på bränslen
Regeringen föreslår en ökad differentiering av bensinskatten genom att föreslå en sänkning av skatten på blyfri bensin med 3 öre/liter och en höjning med 4 öre/liter för blyfri bensin.
Vi har tidigare i vår motion om ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken (Sk625) föreslagit en särskild skatt på blyad bensin. För närmast kommande budgetår föreslår vi att den ska vara 50 öre/liter. Vi håller fast vid detta förslag. Det betyder att vi också säger nej till regeringens förslag som vi anser vara otillräckligt.
Övergången till blyfri bensin och den ökande andelen av krackning vid bensinframställning har emellertid inneburit ökade bensenhalter i bensinen. Bensen är mycket giftigt och cancerframkallande. Hälsobesvären för dem som arbetar med bensin har enligt tidningsuppgifter också ökat under senare år -- förmodligen beroende på den ökade bensenhalten. 5 % bensenhalt uppges vara vanligt i svensk bensin. Detta kan jämföras med det amerikanska gränsvärdet som är 1 %. Regeringen underlåter helt att lämna förslag på området.
Vi anser att ett gränsvärde för bensen i bensin skyndsamt måste införas. Vi föreslår att gränsvärdet 1 viktprocent bensen införs fr.o.m. 1/1 1992. Gränsvärdet bör sedan skärpas till 0,1 % fr.o.m. 1/1 1994.
Regeringen föreslår vissa skärpningar i miljöklassningen av brännoljor. Samtidigt föreslås en ökad skattedifferentiering mellan miljöklasserna. Detta ansluter i hög grad till vårt förslag i bl.a. vår motion med anledning av allmän energiskatt m.m. (Sk7) i höstas. Vi har dock föreslagit en större differentiering och därtill oförändrat totalt skatteuttag. Regeringens förslag innebär däremot sänkt skatteuttag. Den av oss ökade differentieringen motsvarar enligt vår erfarenhet bättre de faktiska skillnaderna i kostnader för de berörda bränslena. Vårt förslag gynnar således en ökad användning av miljöanpassade motorbrännoljor i högre grad än vad regeringen nu föreslår.
Vi har också ansett att en generell råvaruskatt på 5,9 öre/kWh ska påföras alla fossila bränslen, vilket motsvarar nuvarande energiskatt på brännolja i miljöklass 3, dvs 540 kr/kubikmeter. Vi anser att det genomsnittliga skatteuttaget bör ligga kvar på denna nivå för de miljöklassade motorbrännoljorna.
Konkret föreslår vi därför att energiskatten på motorbrännoljor sätts till 700 kr/kubikmeter för klass 3, 400 kr/kubikmeter för klass 2 och 100 kr/kubikmeter för klass 1. I takt med att förbrukningsmönstret för de olika motorbrännoljorna ändras bör också skattesatserna ändras så att det genomsnittsliga skatteuttaget blir 540 kr/kubikmeter. Sådana justeringar bör kunna göras årsvis som en del av statsbudgeten.
Vi vill i sammanhanget framhålla att biobränslen enligt vår mening inte ska belastas med energiskatt (som vi betraktar som råvaruskatt för fossila bränslen) eller koldioxidskatt (eftersom de normalt inte ger upphov till nettotillförsel av koldioxid till atmosfären). Dessa ges därigenom en betydande ekonomisk fördel som är miljömässigt motiverad.
6.6 Koldioxid och biobränslen
Trafiken kan aldrig helt miljöanpassas med mindre än att de fossila bränslena överges till förmån för biobränslen och eldrift. Förbränning av fossila bränslen ger upphov till koldioxid som praktiken blir kvar i atmosfären. Den därav ökande koldioxidhalten förändrar atmosfärens fysiska och kemiska egenskaper. En särskilt uppmärksammad fysisk egenskap hos koldioxid är att den är genomskinlig för ljus men reflekterar i viss grad långvågig värmestrålning. Ökande koldioxidhalt leder därför till ökande temperatur på planeten Jorden.
1988 beslutade riksdagen att koldioxidutsläppen, dvs nettotillförseln av koldioxid från förbränning av fossila bränslen, inte skulle tillåtas öka. Beslutet drevs igenom av oppositionen utan att nödvändiga följdbeslut om åtgärder på trafik- och energisektorn togs. Regeringen har heller inte förelagt riksdagen de nödvändiga åtgärdsförslag som beslutet borde ha medfört. Inte heller de fyra oppositionspartierna som drev igenom beslutet har lagt fram sådana förslag i riksdagen. Det är därför inte förvånande att ''koldioxidtaket'' nu spräcks.
Ett av de nödvändiga följdbesluten borde ha varit en medveten och omfattande satsning på biobränslen inom trafiksektorn. I den nu aktuella propositionen förslås ett mindre utvecklingsprogram för främst etanoldrivna bussar. Detta är emellertid helt otillräckligt med hänsyn till behovet av åtgärder. Enligt klimatforskarna behöver nettotillförseln minskas med 85 % om situationen inte ska förvärras ytterligare!
Miljöpartiet de gröna föreslår i en partimotion i anslutning till tillväxtpropositionen (T410) dels ett FoU- program på 300 milj. kr de närmaste 3 åren för miljöanpassad kollektivtrafik och dels ett statligt program på 15 miljarder kr till investeringsstöd i miljöanpassad kollektivtrafik i och mellan städer.
Därtill krävs statligt engagemang i uppbyggnaden av biobränslefabriker. Såväl de två alkoholerna etanol och metanol, som biogas är intressanta produkter. Vägledande för inriktningen av det statliga engagemanget bör vara energieffektivitet, miljö- och hälsoeffekter och ekonomi. Vi återkommer till dessa frågor i vår partimotion om energifrågor med anledning av regeringens energiproposition. Vi anser bl.a. att regeringens förslag är en alltför ensidig satsning på etanol. Vi anser att betydligt större satsningar bör göras på främst biogas. (Biogas kan sedan enkelt omvandlas till metanol.)
Vår bedömning är att alla nya motorfordon fr.o.m. 1987 års modell uteslutande bör kunna gå på biobränslen. El- och hybridfordon bör också accepteras. Detta bör sättas som målsättning för regeringens fortsatta arbete med frågan.
Koldioxidutsläppen från motorfordonen kan i det korta perspektivet också minskas genom förbättrad energieffektivitet, dvs minskad bränsleåtgång. Tidigare frivilliga överenskommelser har lett till minskad bränsleåtgång hos personbilar. Detta har under senare år dock stannat av, och istället ökar åter den genomsnittsliga bränsleåtgången. Normer för bensin- och dieselförbrukning bör därför införas.
Målsättningen bör vara att bensinförbrukningen för personbilar ska minskas från dagens medelvärde 0,83 l/mil till 0,70 l/mil 1994 och 0,60 l/mil 1996. Regeringen bör låta utarbeta ett konkret program med åtgärder och överenskommelser i syfte att uppnå dessa mål. Liknande program bör upprättas för andra fossilbränsledrivna motorfordon.
Ett verksamt sätt att minska förbrukningen av bensin och diesel är att höja koldioxidskatten. Den nuvarande koldioxidskatten är 25 öre/kg. Vi har i en rad motioner redan krävt att den ska höjas med 10 öre/kg per år tills önskvärd styreffekt uppnås. Vår bedömning är att detta inträffar först efter det att koldioxidskatten är minst 65 öre/kg. Dessutom anser vi att fossila bränslen som bensin och diesel ska belastas med en enhetlig råvaruskatt eftersom dessa bränsletillgångar är ändliga och begränsade. Även detta har vi redan motionerat om. Sammantaget skulle denna beskattning gynna bränslesnålare och biobränsledrivna fordon.
6.7 Eldrift
Elektricitet är naturligtvis ingen energikälla utan en energibärare. Det betyder att eldriftens miljöegenskaper bestäms av hur elkraften framställts. Oaktat detta är fördelarna med eldrift många:eldrivna fordon ger i sig inte upphov till några utsläpp och är därför förnämliga i bl.a. stadskärnorelmotorn är i sig mycket energieffektiveldrift kan enkelt kombineras med andra framdrivningssätt i s.k. hybridfordonelkraft kan framställas på många olika sätt.
Idealet vore förmodligen om elkraften framställdes från biobränslen i bränsleceller i bilen. Sådana bränsleceller finns för bl.a. metanol på experimentstadiet. Utsläppen från den förbränning som sker i dessa celler utgör knappt promillen av vad en modern katalysatorbil klarar. Elkraften som därvid produceras går direkt till bilens elmotor. Utvecklingen av transmission och motor är i praktiken klar, vad som återstår är att få fram mer hållbara bränsleceller. Denna teknik bör vara ''mogen'' för storskalig exploatering inom 10--15 år. Förutsättningen är dock att staten stimulerar den nödvändiga forskningen och utvecklingen. Vi anser att betydligt mer bör satsas på detta i Sverige.
På kortare sikt torde dock olika typer av hybridfordon med batteridrift och en biobränsledriven hjälpmotor ligga närmast till hands. Även detta kräver en del utvecklingsarbete där staten bör utöka sitt engagemang.
7. Traktorer, arbetsmaskiner m.m.
Utsläppen från olika arbetsfordon är oreglerade. Det rör sig om 600 000 traktorer, skördare, skotare, skördetröskor, lastare osv. Av dessa är 2/3 dieseldrivna och 1/3 bensindrivna. Senare undersökningar visar att utsläppen är betydande, särskilt från dieseldrivna arbetsfordon. Det är därför mycket angeläget att regleringar nu införs. För att ge incitament till en snabbare utveckling bör också miljöavgifter användas.
Teknik för rening av äldre fordon finns redan tillgänglig eller torde relativt lätt kunna utvecklas. Med tanke på att arbetsfordon ofta har mycket lång livslängd är det angeläget att stimulera eftermontering av reningsutrustning. Ett bidrag motsvarande det som föreslagits för äldre personbilar bör omgående införas.
Nya arbetsfordon bör utsättas för miljökrav för utsläpp av kväveoxider, kolväten och stoft. Sådana bör införas fr.o.m. 1993 års modeller. Därtill bör olika miljöklasser införas så att förutsättningar för miljöavgifter eller miljörabatter tillskapas. Miljöavgifter i syfte att ge incitament till en snabbare utveckling på området på kunna införas redan under 1992.
Regeringen bör skyndsamt återkomma till riksdagen med förslag om reglering, miljöklassificering och miljöavgifter på främst dieseldrivna arbetsfordon.
8. Sjöfart
Miljöpartiet de gröna anser att sjöfarten bör omfattas av mer långtgående miljökrav än de som nu finns med i miljöpropositionen. I princip bör samma miljökrav ställas på sjöfart som övriga trafikslag. Den relativa kravlöshet som präglat detta trafikslag är uppseendeväckande.
Ekonomiska styrmedel och regleringar kompletterar varandra.
8.1 Färjor
Regleringar bör omgående införas vad gäller svavelhalten i brännoljorna ombord på färjor som anlöper svensk hamn. I tyngre eldningsoljor bör svavelhalten omgående (fr.o.m. 1/7 1991) begränsas till maximalt 0,5 %. Denna bör sänkas till 0,3 % senast 1/1 1993. I lättare eldningsoljor bör svavelhalten omgående (1/7 1991) sänkas till maximalt 0,2 %. Denna bör sänkas till 0,05 % senast 1/1 1993.
Även utsläpp av kväveoxider och kolväten bör snarast möjligt regleras. Teknik för rening till 90 % finns på experimentstadiet. För att påskynda en positiv utveckling bör miljöavgifter införas fr.o.m. sommaren 1992 (se nedan under 8.3).
8.2 Tankfartyg
Regleringar bör också införas vad gäller fartyg med miljöfarlig last. Vanligast inom denna kategori är tankfartyg med olja som last. Vi anser att tankfartyg som angör svensk hamn ska ha dubbel botten eller andra säkerhetsanordningar eller säkra konstruktioner som ger minst samma skydd mot oljeutsläpp vid eventuella olyckor. Det bör ankomma på sjöfartsverket att avgöra vilka fartygskonstruktioner och säkerhetsanordningar som kan anses vara tillräckliga. I ett första steg bör denna restriktion införas i Vänern, Mälaren och Östersjöhamnarna fr.o.m. 1/1 1994. För att påskynda utvecklingen bör en särskild miljöavgift påföras tankfartyg utan sådana säkerhetsanordningar fr.o.m. 1/1 1992. Regeringen måste då återkomma med ett förslag till sådan miljöavgift snarast. I ett senare steg bör samma restriktion, påskyndad av motsvarande miljöavgift, gälla även för hamnarna på landets västkust. Vi bedömer att detta bör kunna inträffa senast två år senare.
Vi anser också att storleken på tankfartyg som tillåts angöra svensk hamn i Östersjön får ha en maximal storlek på 50 000 dwt. Idag kan fartyg på upp till drygt 100 000 dwt med full oljelast gå in i Östersjön. Dessa ''supertankers'' är naturligtvis svårare att manövrera än mindre fartyg, vilket ökar olycksrisken. Vid olycka skulle också utsläppen kunna bli mycket stora och katastrofala med ett större fartyg än med ett mindre. Används mindre fartyg ökar visserligen också antalet fartygsrörelser och därmed även riskerna för olyckor, men vår bedömning är att detta inte i tillräcklig grad motverkar fördelarna med något mindre fartyg.
8.3 Miljöavgift för luftutsläpp från handelsfartyg
Vidare anser vi att en miljöavgift för i första hand utsläpp av kväveoxider och kolväten från fartyg bör införas. Detta kan ske genom att fartygen miljöklassas med avseende på deras grad av rening eller utsläpp. Hamnavgiften sätts högre för fartyg i en sämre miljöklass och lägre för fartyg i en bättre miljöklass. I den bästa miljöklassen bör kväveoxider och kolväten renas till minst 90 %. Detta kan utföras med en statlig avgift, relaterad till fartygens miljöegenskaper, påförs hamnägaren som i sin tur ska föra kravet vidare till det berörda fartyget. Detta ansluter till miljöavgiftutredningens förslag. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag under hösten 1991. Dessa miljöavgifter bör kunna införas fr.o.m. 1/7 1992.
Sjöfartsverket måste också arbeta mycket aktivt internationellt för att åstadkomma motsvarande miljökrav i andra länder och i internationella avtal. Detta arbete ska ges hög prioritet de närmaste åren.
8.4 Fritidsbåtar
Även fritidsbåtar ger upphov till miljöfarliga utsläpp. Avgaskrav bör ställas även på fritidsbåtar. Dessa bör omfatta åtminstone utsläpp av kväveoxider och kolväten, samt buller. Även prestandanormer bör övervägas. Sådana krav kan samordnas med kraven på sjösäkerhet.
I den mån inte direkt reglering snabbt kan införas bör miljöavgifter användas för att påskynda utvecklingen. Då kan miljöklassning av fritidsbåtar vara ett sätt att skapa förutsättningar för detta. Kan endast begränsad reglering genomföras av praktiska skäl bör den kompletteras med miljöavgifter.
Miljöklassning av fritidsbåtar skapar också förutsättningar för fredning av känsliga områden från de mest störande båtarna, utan att för den skull behöva utfärda totalförbud.
Regeringen bör skyndsamt återkomma med förslag enligt dessa riktlinjer till riksdagen. Reglering/miljöavgifter bör införas senast till 1992 års säsong.
9. Luftfart
Regeringen avstår från att lägga fram det förslag till miljörelaterade landningsavgifter som miljöavgiftutredningen tog fram. Skälen som anförs är dels att internationella avtal förhindrar enskilda stater att ta ut skatt på flyg, och dels att man för inrikes flygets del vill utreda förslaget ytterligare.
Vi anser att luftfartens sektorsansvar för kväveoxidutsläppen ska vara en 25-procentig minskning 1988--1995.Vi anser att miljörelaterade landningsavgifter för såväl inrikes som utrikes flyg bör införas redan nu. Vi delar således inte regeringens uppfattning att det avgiftsystem som miljöavgiftutredningen framlagt strider mot internationella avtal.
Vi anser också att miljöavgiften för kvävoxidutsläpp bör vara 40 kr/kg, inte 25 kr/kg som miljöavgiftutredningen föreslår.
Därtill bör samma energiskatt tas ut på flygbränsle som på andra oljebaserade bränslen. Med hänsyn till internationella avtal kan denna i första steget endast tas ut på inrikes flyg. Av praktiska skäl kan skatten tas ut som en särskild landningsavgift för inrikes flyg.
Med hänsyn till de stora regionala skillnader som finns i vårt land bör också landningsavgifterna justeras så att lägre avgifter tillämpas i Norrlands inland och på Gotland.
Regeringen och luftfartsverket bör också aktivt verka för att ändra de internationella luftfartsavtalen så att ekonomiska styrmedel i ökande grad kan användas i luftfarten. Internationella miljöavgifter på flyg bör införas.
Vad gäller Luftfartsverkets miljöarbete och miljömål i övrigt anser vi att vattenföroreningarna på flygplatserna bör kunna minskas radikalt. Urea och glykol bör omhändertas till minst 90 % på flygplatserna. Luftfartsverkets målsättning på 50 % för urea är helt otillräcklig.
Miljöplaner med konkreta och tillräckliga miljömål måste upprättas för alla flygplatser med allmänt trafikflyg. Åtgärder ska utvärderas och leda till löpande revideringar och skärpning av miljöplanerna.
Även militära flygplatser och militär flygverksamhet måste omfattas av miljökraven. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en redovisning av militärflygets miljöpåverkan och en övergripande åtgärdsplan i syfte att eliminera denna.
Men hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta miljömål och deras betydelse för trafikpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett aktivare internationellt miljöarbete i trafikpolitiska frågor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ökad användning av ekonomiska styrmedel och fullt kostnadsansvar i trafikpolitiken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att i ökande utsträckning gynna trafikslag och trafiklösningar som är energieffektivare och ger mindre negativa miljöeffekter,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring i plan- och bygglagen så att miljökonsekvensbeskrivningar alltid skall krävas vid byggande av trafikanläggningar,1 ]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring i miljöskyddslagen så att byggande av större trafikanläggningar måste koncessionsprövas,2 ]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att flera trafikslag finns tillgängliga i alla delar av landet,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om utbyggnad av avlastande trafikleder, dvs. nya större vägbyggnationer i storstadsområdena,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att minska vägtrafiken,
8. att riksdagen beslutar att kommunerna själva skall få avgöra felparkeringsavgiftens storlek,
[att riksdagen beslutar att eldrivna fordon befrias från såväl accis som fordonsskatt,2 ]
[att riksdagen beslutar att vätgasdrivna fordon befrias från såväl accis som fordonsskatt,2 ]
[att riksdagen beslutar att biogasdrivna fordon befrias från såväl accis som fordonsskatt,2 ]
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag om stimulans- eller investeringsbidrag till särskilt miljöanpassade fordon i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen beslutar att skrotningspremien för bilar 15 år eller äldre höjs till 5
000 kr.,2 ]
[att riksdagen beslutar att skrotningspremien för bilar yngre än 15 år höjs till 3
000 kr.,2 ]
[att riksdagen beslutar att avgaskraven för bilar skall skärpas i enlighet med vad som anförts i motionen,2 ]
[att riksdagen beslutar att avgaskraven för lätta lastbilar och bussar skall skärpas i enlighet med vad som anförts i motionen,2 ]
[att riksdagen beslutar att avgaskraven för tunga lastbilar och bussar skall skärpas i enlighet med vad som anförts i motionen,2 ]
10. att riksdagen beslutar att kommunerna skall få förbjuda miljöstörande fordon i tätorter i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljökvalitetsnormer för luftföroreningar i utomhusluft i enlighet med vad som anförts i motionen,2 ]
11. att riksdagen beslutar att ett bidrag om 5
000 kr. skall utgå till eftermontering av reningsutrustning på bilar fr.o.m. årsmodell 1983 i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen beslutar att införa ett gränsvärde för benseninnehållet i motorbränslen,2 ]
[att riksdagen vid bifall till yrkande 11 beslutar att gränsvärdet för bensen skall sättas till en viktprocent fr.o.m. den 1 januari 1992,2 ]
[att riksdagen vid bifall till yrkande 12 beslutar att gränsvärdet för bensen skall sättas till 0,1 viktprocent fr.o.m. den 1 januari 1994,2 ]
[att riksdagen beslutar att energiskatten för motorbrännolja i miljöklass 3, 2 och 1 fastställs till 700, 400 resp. 100 kr./m3 fr.o.m. den 1 juli 1991,3 ]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtida justeringar av energiskatt för motorbrännolja,3 ]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att alla motorfordon fr.o.m. 1987 års modell skall kunna drivas med biobränslen eller vara eldrivna,4 ]
12. att riksdagen hos regeringen begär konkreta handlingsprogram för att minska bränsleförbrukningen i motorfordon i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av olika typer av eldrivna fordon,4 ]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljökrav på arbetsfordon att införas senast fr.o.m. 1993 års modeller,2 ]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljöklasser och miljöavgifter i enlighet med vad som anförts i motionen,2 ]
[att riksdagen beslutar att färjor i regelbunden trafik på svensk hamn fr.o.m. den 1 juli 1991 endast får framdrivas med tunga motorbrännoljor med en högsta svavelhalt på 0,5 %,2 ]
[att riksdagen beslutar att färjor i regelbunden trafik på svensk hamn fr.o.m. den 1 juli 1992 endast får framföras med tunga motorbrännoljor med en högsta svavelhalt på 0,3 %,2 ]
[att riksdagen beslutar att färjor i regelbunden trafik på svensk hamn fr.o.m. den 1 juli 1991 endast får använda lätta motorbrännoljor med maximalt 0,2 % svavelhalt,2 ]
[att riksdagen beslutar att färjor i regelbunden trafik på svensk hamn fr.o.m. den 1 juli 1992 endast får använda lätta motorbrännoljor med maximalt 0,05 % svavelhalt,2 ]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljöavgifter på färjor och handelsfartyg att införas senast fr.o.m. den 1 juli 1992,2 ]
13. att riksdagen beslutar att tankfartyg med olja som angör svensk hamn i Östersjön, Vänern och Mälaren fr.o.m. den 1 januari 1994 skall ha dubbel botten eller motsvarande skydd mot oljeläckage vid olycka,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljöavgift att införas senast den 1 januari 1992 på tankfartyg med olja som saknar dubbel botten eller motsvarande skydd mot oljeläckage vid olycka och som angör svensk hamn i Östersjön, Mälaren eller Vänern,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om restriktioner och miljöavgifter för oljetankfartyg som angör svensk hamn på västkusten i enlighet med vad som anförts i motionen,2 ]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av internationellt miljöarbete för sjöfartens del,5 ]
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljökrav, miljöklassning och miljöavgifter för fritidsbåtar att åtminstone delvis införas före den 1 juli 1992 enligt vad som anförts i motionen,2 ]
15. att riksdagen beslutar att miljörelaterade landningsavgifter skall införas i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen beslutar att miljöavgiften för kväveoxidutsläpp skall höjas till 40 kr./kg för inrikes flyg,2 ]
16. att riksdagen beslutar att luftfartsverkets miljömål för omhändertagande av urea och glykol skall skärpas i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen hos regeringen begär en åtgärdsplan mot miljöstörningar från militärt flyg.2 ]
Stockholm den 11 mars 1991 Claes Roxbergh (mp) Inger Schörling (mp) Roy Ottosson (mp) Åsa Domeij (mp) Kjell Dahlström (mp) Krister Skånberg (mp) 1 1990/91:Bo40 2 1990/91:Jo120 3 1990/91:Sk56 4 1990/91:N59 5 1990/91:U12