Stockholms skärgård är en unik del av Sverige och ur ett miljösynpunkt mycket känsligt område. Den ökade färjetrafiken medför störningar.
Bland de mest aktuella problemen kan nämnas att förbränningen av svavelhaltig olja i fartygsmaskinerna orsakar utsläpp av stora mängder försurande ämnen och nedsmutsande stoft, varav det mesta faller ner i närmiljön utmed farlederna.
De stora fartygen medför väldiga vattenrörelser, som särskilt i trängre passager skapar en omfattande stranderosion.
Rederiernas önskemål att trafikera sina linjer med ständigt större fartyg har lett till krav från deras sida, att få öppna en ny farled genom den tidigare förhållandevis orörda ytterskärgården kring bl.a. Rödkobbsfjärden utanför Sandhamn.
För att minska störningarna från båtar i yrkestrafik, och även fritidsbåtar, måste bl.a. följande ske. Båtar i turtrafik som angör svensk hamn skall åläggas att använda lågsvavlig olja. När man väljer farleder för den tunga färjetrafiken måste riskerna för bl.a. erosion på stränderna beaktas.
För att skydda de naturvärden som finns i skärgården är det rimligt att införa någon form av miljöprövning som inte bara skall gälla själva farlederna. En sådan miljöprövning måste gälla såväl utsläpp som påverkan på stränder och havsbotten. Man bör också överväga miljöavgifter på färjetrafiken. Avgifterna kan användas för att skydda och återställa skador på stränder och egendom.
Den tunga färjetrafiken till Stockholms hamn bör begränsas. Det är viktigt av regionalpolitiska och miljömässiga skäl att Stockholms hamn avlastas till förmån för regionens ytterhamnar Norrtälje och Nynäshamn. Det gäller i första hand trafik med start och målpunkt utanför Stockholms innerstad, men avser också en rimlig andel av persontrafiken över Östersjön.
Motionärerna anser att den föreslagna nya farleden över Rödkobbsfjärden ej får inrättas. De miljömässiga skadorna av en sådan farled, i ett av tyngre sjötrafik tidigare orört skärgårdsområde, överväger vida den nytta farleden innebär ur andra synpunkter.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ökade färjetrafikens hot mot miljön i Stockholms skärgård.
Stockholm den 11 mars 1991 Christina Pettersson (s) Anita Johansson (s) Åke Wictorsson (s)