Vägverket har ett mycket väl utbyggt system av mätstationer, som ger information som underlag till väderrapporter m.m. Från mitten av 1970-talet t.o.m. 1990 har systemet byggts ut till att i dag omfatta 465 mätstationer i hela landet. Dessa är strategiskt utplacerade bl.a. utmed Norrlandskusten och på Gotland, i första hand med avseende på micrometeorologiska studier.
Från början var mätstationerna utrustade med analogteknik, men sedan några år används digitalteknik. Fördelen med denna teknik är att stationerna kan läsas av mycket snabbare och på så sätt reduceras telefonkostnaderna.
Dessa mätstationer utnyttjas endast till ca 30 % vad avser antalet anslutna givare. Samtidigt har utredningen om kärnkraftberedskap visat på behovet av ett utökat antal mätstationer, för att åstadkomma större beredskap i landet vid kärnkraftsolyckor, än den som fanns vid Tjernobylkatastrofen. Utredningen konstaterar också att det fortfarande inte kan uteslutas, att radioaktiva ämnen kan komma ut vid ett haveri i en svensk reaktor. På en punkt har hotet t.o.m. ökat och det gäller risken för sabotage och terrorhandlingar mot kärnkraftverken.
I dessa dagar talas ständigt om samordning för att minska kostnaderna. Jag anser därför att vägverkets mätstationer bör användas för ovannämnda ökade mätningsbehov. Följande argumentering kan anföras:
I princip kan man ansluta vilken givare som helst till mätstationerna, då dessa tar emot de vanligaste signalerna.
Givare som skulle kunna anslutas i framtiden är: Värme in/utstrålning av vägen, ger energi till/från vägen LufttryckKolväten med sina oxiderTrafikflöden RadiakPollen
Det finns ledig kapacitet för att anordna givare, som registrerar radiak, kemiska nedfall och även eventuell pollenspridning. Eftersom mätstationerna är placerade med avseende på hur luftströmmarna påverkar väglag och det är obestridligt att nedfall och pollen förs med luftströmmar, så får dessa mätstationer anses lämpliga i sammanhanget.
Mätstationerna är tekniskt förberedda för att ta emot installerade givare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning av vägverkets mätstationer och utnyttjande av mätstationerna för radiakmätning.
Stockholm den 6 mars 1991 Görel Thurdin (c)