1. Bakgrund
I november presenterades ett förslag till anläggandet av en ny regional flygplats i Östergötland, i trakten av Norsholm mellan Norrköping och Linköping. Förslaget hade utarbetats av en av länsstyrelsen i Östergötlands län tillsatt kommitté, bestående av tio män (inga kvinnor) med landshövding Rolf Wirtén i spetsen. Kommittén består av politiker och administratörer. Miljökunskap saknas helt. Detsamma gäller den arbetsgrupp som lett detaljarbetet under ledning av länsrådet Lars Rydberg. Kunskap om miljöfrågorna har tillförts av anlitade experter. Deras utredningar präglas av ett kortsiktigt perspektiv och flygplatsplanerna sätts aldrig in i ett långsiktigt och övergripande resurs- och miljöperspektiv.
Man utgår från alternativa prognoser som alla säger att flygtrafiken skall fördubblas någon gång mellan år 2000 och 2010. Vidare söker man upphetsa invånarna med att Östergötland måste delta i en kapplöpning.
Ska vi förstärka och vidareutveckla profilen av en offensiv region, med unika förutsättningar för ett framgångsrikt, högteknologiskt näringsliv med forskning och utbildning av högsta kvalitet? Eller väljer vi en annan väg, där vi som åskådare ser på när andra regioner gör de satsningar som krävs?
Man riktigt känner hur adrenalinet rinner till inför den kamp som förestår.
2. Kritik utifrån miljö- och solidaritetssynpunkter
Miljöpartiet de gröna granskar sådana planer utifrån partiets fyra solidaritetskrav:Solidaritet med djur och naturSolidaritet med kommande generationer Solidaritet med andra folk -- främst u-ländernaSolidaritet med vårt eget folk -- främst svaga grupper
Vi har vidare ställt upp fyra mål för energipolitiken:
1. Kärnkraften skall avskaffas snabbt -- helst på tre år 2. Energianvändningen skall minska 2 % per år tills den halverats 3. Användningen av fossila bränslen minskas med 85 % på 25 år 4. Inga orörda älvar får byggas ut i Sverige
Redan ett ögonblicks eftertanke avslöjar att flygplatsplanerna svårligen kan förenas med en ansvarsfull resurs- och miljöpolitik.
Det är lätt att konstatera att inget av de fyra solidaritetskraven diskuterats av flygplatskommittén, planen strider mot samtliga.
1. Redan att planera för en ökande flygtrafik är oansvarigt. Flyget är det transportslag som förorenar mest. Man söker visserligen i rapporten bevisa att utsläppen från flygplanen av koldioxid och kväveoxider är lika höga som från biltrafiken. I de flesta utredningar brukar flygets miljöfarliga utsläpp anges vara större än bilarnas -- räknat per personkilometer.
Men jämförelsen är inte särskilt intressant. Miljörörelsens samlade uppfattning är att det inte kan finnas mer än en ansvarsfull politik inför framtiden: Både bilismen och flyget måste minska i omfattning. Riskerna för växthuseffekten kräver en drastisk minskning av användningen av fossila bränslen. Deras användning ökar växthuseffekten av tre skäl: utsläpp av koldioxid, utsläpp av kolväten, utsläpp av kväveoxider. Det finns inga teoretiska möjligheter att samtidigt öka bil- och flygtrafiken och minska utsläppen, även om tekniken kan förbättras.
Den långsiktiga målsättningen måste av miljö- och resursskäl vara att all trafik och transportverksamhet skall minska.
En ökad flygtrafik strider mot solidariteten med miljön, den skadar djur och växter.
En ökad flygtrafik strider mot solidariteten med kommande generationer. Det är ju framför allt de som får bära följderna: växthuseffekt, uttunnat ozonskikt, försurade skogar och sjöar.
En ökad flygtrafik strider mot solidariteten med u- länderna. De rika länderna behöver minska sin oljeförbrukning så att de fattiga länderna kan något öka sin. Sverige måste skära ned oljeförbrukningen av två skäl: växthuseffekten är ett, u-ländernas behov är det andra. När man hugger ned sina skogar för att skaffa bränsle till matlagningen är det dags för Sverige att avstå fotogen, så att man i stället kan använda fotogenkök.
En ökad flygtrafik strider mot solidariteten med svaga grupper. Flygtrafiken är subventionerad i förhållande till andra trafikslag. Om flygtrafiken betalade samma energi- och utsläppsavgifter som andra användare av fotogen i Sverige skulle bränslekostnaden mer än fördubblas och biljettkostnaderna stiga drastiskt. De svaga grupperna får vara med och betala utan att ha råd att flyga.
Visst kan man få fram bil- och flygbränsle ur biologiska bränslen som odlats här i landet, men aldrig i de mängder som svarar mot dagens trafik.
2. En ökad flygtrafik är totalt oförenlig med målen att minska energianvändningen till hälften (2 % per år i 35 år) vilket är Brundtlandkommissionens målsättning.
En ökad flygtrafik är totalt oförenlig med målet att minska koldioxidutsläppen från fossila bränslen med 85 %, vilket FN:s miljöexperter anser nödvändigt.
3. Man planerar att anlägga flygplatsen i trakten av Norsholm, delvis på god åkerjord. För mänsklighetens framtid är tillgången på åkerjord avgörande. Sedan 1981 har förlusterna av åkerjord varit större än nyodlingarna. Samtidigt växer världsbefolkningen med c:a 96 miljoner per år. Det betyder att åkermark per världsmedborgare snabbt minskar. Slutligen minskar jordens produktivitet med anledning av överbetning, försaltning etc. Att anlägga en ny flygplats på god åkerjord är ett brott mot fattiga folk och kommande generationer.
4. Flygplatskommittén räknar med att anläggningen skall kosta 800 miljoner. Man tror inte att detta kan finansieras utav det allmänna utan sätter sin lit till privata investerare. Ur nationell synpunkt är detta tämligen likgiltigt. Resurserna måste tas ur folkhushållet och man kan aldrig använda samma pengar två gånger. En ansvarsfull energi- och miljöpolitik kräver att miljöfientliga investeringar stoppas och medlen i stället används för miljövänliga investeringar. Sådana investeringar är inte bara ansvarsfulla inför människors verkliga och långsiktiga intressen. De är dessutom gynnsamma för sysselsättning och handelsbalans.
De 800 miljonerna bör sålunda satsas på miljövänliga projekt: utbyggd tågtrafik, kollektivtrafik, inhemsk förnybar energi. Det är samhällets plikt att se till att de miljöovänliga projekten blir olönsamma genom hårda skatter på miljöförstöring och resursslöseri och genom minskade skatter och bidrag till de miljövänliga projekten.
3. Slutsats
Länsstyrelsens flygplatskommittérade måste betecknas som antingen totalt okunniga om vad en långsiktig ansvarsfull energi- och miljöpolitik måste innebära eller också totalt nonchalanta inför kommande generationer och fattiga folk. Om deras projekt genomförs förtjänar de ingen annan beteckning än miljömarodörer.
Utredningen har genomförts i samarbete mellan länsstyrelsen och luftfartsverket. Båda dessa institutioner är direkt underställda regeringen. Det måste ankomma på regeringen att stoppa planering av en verksamhet som så flagrant strider mot allt man vet om hur en resurs- och miljövänlig framtid måste planeras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att länsstyrelsen i Östergötlands län och luftfartsverket omedelbart bör upphöra med planeringen av en ny flygplats i Östergötland.
Stockholm den 22 januari 1991 Lars Norberg (mp) Kjell Dahlström (mp)