1. Flyg -- ett växande miljöproblem
Luftfarten ökar kraftigt i vårt land. Särskilt inrikestrafiken har ökat långt över de förväntningar man hade i början av 80-talet. Detta har lett till att vi fått väsentligt förbättrade förbindelser i vårt avlånga land. Det är idag möjligt att åka från ort A till ort B inom 3--4 timmar i nästan hela landet.
Dessvärre är inte luftfarten helt problemfri: Energiåtgången är betydande, och räknat per passagerare väsentligt högre än för något annat transportslag. Utsläppen av miljöfarliga ämnen, främst kolväten, koldioxid och kväveoxider, är också betydande. Räknat per passagerare rör det sig om utsläpp, som motsvarar det som en orenad bil släpper ut.Därtill kommer utsläpp av avisningskemikalier (glykol och urea) på flygplatserna, samt bullret vid start och landning.
Ett antal olika analyser från såväl statliga verk som fristående organisationer har entydigt visat, att luftfartens expansion allvarligt hotar de miljö- och energisparmål, som riksdagen har beslutat ska gälla. Vi kan förvänta oss att denna risk blir alltmer uttalad i takt med att såväl luftfarten som trafiken i övrigt ökar.
Vi anser, att flyget måste ges samma samhällsekonomiska och miljöpolitiska ansvar som andra trafikslag. Det innebär att även flyget ska minska sina totala utsläpp och sin totala energiförbrukning. Det innebär också att flyget ska betala samma skatter som övriga trafikslag. Det gäller särskilt energiskatterna och miljöskatterna.
I sammanhanget bör kommunernas omfattande subventioner till kommunala flygplatser uppmärksammas. Även detta snedvrider konkurrensen till förmån för flyg och nackdel för konkurrerande trafikslag.
2. Nej till Arlandas tredje startbana
Planerna på att bygga en tredje start- och landningsbana på Arlanda är det konkreta uttrycket för flygets expansion. Arlanda flygplats är navet för nästan all inrikes flygtrafik, och den utan jämförelse största internationella flygplatsen i landet.
Planerna på tredje banan motsvaras av planer på en lång rad regionala flygplatser runt om i landet. Många av dessa flygplatser, som t.ex. Norrköping/Linköping och Trestad, planeras på platser, där det redan finns utmärkt järnvägstrafik och där snabbtåg snart blir aktuella. Andra redan utbyggda flygplatser, som t.ex. Borlänge och Skövde, ligger där järnvägen skulle kunna fylla samma transportfunktion.
Jämförelsen med alternativet järnvägstrafik är intressant eftersom just den eldrivna järnvägen för närvarande är det mest energisnåla och miljövänliga transportslaget för medellånga transporter. Det är en mycket dramatisk skillnad mellan flyg och järnväg i just dessa avseenden.
Jämförelsen är också intressant nu när vi ser hur snabba tåg i andra europeiska länder faktiskt konkurrerar effektivt med flygtrafik. På vissa sträckor ersätter de flyget helt. Motsvarande utveckling kan naturligvis tänkas på många håll även i Sverige -- förutsatt att en medveten satsning i den riktningen görs.
Vår uppfattning är att snabbtågssystemet ska byggas ut kraftigt och snabbt i Sverige. Därmed kommer det att saknas underlag för en parallell kraftig utbyggnad av inrikesflyget, eftersom de två transportslagen konkurrerar på många sträckor.
I det perspektivet vore en utbyggnad av Arlandas tredje bana, och alla motsvarande regionala flygplatsutbyggnader, en enda stor felinvestering. Den ska självklart undvikas!
I sammanhanget kan noteras att avsaknaden av en tredje bana på Arlanda påskyndat en utveckling mot större flygplan och färre avgångar på Arlanda. Ur miljösynpunkt är det en förbättring.
3. Bygg Arlandabanan
En betydande del av inrikesflyget på Arlanda är anslutningsflyg. Det betyder att passageraren ska vidare med flyg. I många fall torde denna anslutande transport lika gärna kunna ske per järnväg -- om det fanns någon järnväg ut till Arlanda flygplats.
Idag går flygbussarna tätt från Stockholm, och även i viss utsträckning även från Uppsala, ut till Arlanda flygplats. Dessa tunga dieseldrivna bussar ger upphov till betydande miljöfarliga utsläpp, kraftigt slitage av vägarna och bidrar naturligtvis till den besvärliga trafiksituationen i Stockholm. Denna busstrafik skulle helt och hållet kunna ersättas med järnväg, om järnvägen bara byggdes ut till Arlanda och vidare norrut.
Det är angeläget att Arlandabanan byggs. Den ska naturligtvis ansluta till stomnätet på ett så smidigt sätt som möjligt. Vi har bl.a. därför i vår järnvägspolitiska motion föreslagit kraftigt ökade anslag till utbyggnader av järnvägarna.
4. Visst flyg behövs
Järnväg kan inte ersätta flyg överallt. Det är inte heller önskvärt att överföra persontransporter från flyg till vägarna. Vägtrafiken är väl så miljöfarlig, och dessvärre betydligt farligare ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Inrikesflyg i Sverige är motiverat på de verkligt långa sträckorna, särskilt i de glesbefolkade delarna av landet, där underlag för en effektiv järnvägstrafik saknas. Det betyder att norra inlandet tillsammans med Gotland måste inta en gynnad ställning. Det statliga bidraget till kommunala flygplatser kan därför motiveras i vissa fall. Men i andra fall går bidrag till flygplatser som direkt konkurrerar med den miljöbättre järnvägen. Därför föreslår vi att anslaget minskas med 6 milj. kr. till 8,56 milj. och att bidrag endast ska utbetalas till sådana orter där möjligheter saknas till en utvecklad järnvägstrafik. Om möjligt bör subventionerat flyg utformas så att det ansluts till järnvägssystemet. Sålunda kan en del norrlandsflyg utvecklas till matartrafik till t.ex. en framtida snabbtågslinje längs hela norrlandskusten.
Det kan vara svårt att i dagsläget bedöma vilken total nivå inrikesflyget bör ha i framtiden. Vår nuvarande bedömning, som i huvudsak baseras på en långtgående hänsyn till miljön, är att den nivån ligger väsentligt lägre än dagens. Vi kräver därför att flyget ska minskas, och inte som nu ökas!
5. Inför energiskatt på flyg m.m.
Flyget belastas idag inte av några punktskatter på bränsle. För det internationella flygets vidkommande har Sverige ratificerat ICAO:s rådsbeslut som rör skattefrihet för bränsle och andra förnödenheter. I Sveriges reservation anges att skatten måste betalas vid köp men att summan återbetalas. Dessutom förbehåller sig Sverige rätten att belägga charterresor, IT- och GIT-resor som påbörjas i Sverige med en charterskatt (idag 300 kronor per resenär).
Rådsbeslutet gäller dock endast internationella flygningar. Beträffande skatter och avgifter på inrikesflyget är Sverige inte uppbundet av några internationella traktater.
För den reguljära inrikestrafiken tar LFV ut en årlig fast avgift, en rörlig trafikberoende avgift baserad på antalet passagerare och en undervägsavgift, som tas ut per flygning och som påverkas av pris, sträcka och startvikt. Vidare tar LFV ut en s.k. genomströmmningsavgift baserad på antalet tankade liter bränsle. Dessa avgifter skall täcka driften för all verksamhet direkt knuten till flyget. Luftfartsverket är således ett affärsdrivande verk.
Idag tillämpas lagen (1988:1567) om miljöskatt på inrikes flygtrafik på utsläpp av kolväten och kväveoxider, men däremot inte på koldioxid, som bevisligen bidrar till växthuseffekten. Enligt en utredning, som utförts av TFB, så ligger CO2- utsläppen på drygt 2 milj. ton/år för den civila luftfarten i Sverige.
Därmed så täcks inte de diffusa samhällskostnader som flyget medför helt. Det gäller främst miljö- och hälsoeffekter till följd av utsläpp och buller.
Flygbränsle för inrikesflyg är i praktiken skattefritt. Vi anser att flyget ska beskattas i samma grad som andra trafikslag betalar energiskatt och miljöskatt, dvs skatt på oljeprodukt och koldioxidutsläpp. Målsättningen måste vara att allt flyg i dessa avseende beskattas lika, dvs att även militära flygplan och utrikes flyg ska betala energi- och koldioxidskatt på något sätt.
Enligt 1988 års trafikpolitiska beslut skall varje trafikgren stå för sina samhällskostnader. De avgifter och skatter som tas ut skall utformas med ledning av dessa. De kostnader som skall täckas är såväl kostnader för infrastruktur och underhåll som samhällsekonomiska kostnader för olyckor, miljöpåverkan m.m.
Vi måste inleda en utveckling i rätt riktning och kräver till att börja med införande av en avgift på koldioxid på inrikesflyget. Vi föreslår en koldioxidavgift på 35 öre/kg för budgetåret 91/92. Dessutom måste kväveoxidavgiften höjas från nuvarande 25 kr/kg till 40 kr/kg. Även kolväteavgiften bör höjas, i det fallet till 24 kr/kg. Dessa avgifter tas ut som nuvarande miljöavgift. Avgifterna ska införas till 1/7 1991.
Sverige måste också vara pådrivande i det internationella arbetet, så att utsläppen kan nedbringas till rimliga nivåer.
6. Prövning av flygplatser
Trafiktillstånden för flygplatser bör omprövas om miljöskäl eller ändrade trafikförhållanden så kräver. Ett sådant ändrat trafikförhållande kan t.ex. vara att en ny snabbtågslinje nått den berörda orten och att det därigenom är omotiverat ur samhällsekonomisk synpunkt att bibehålla den allmänna flygtrafiken.
Flygplatsutbyggnader prövas numera enligt miljöskyddslagen. Det är dock inte en tillräcklig prövning eftersom den inte tar hänsyn till om andra miljövänligare trafikalternativ skulle kunna utvecklas istället. Vi anser att en sådan bredare trafik--miljö-prövning bör göras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en långsiktig trafikpolitisk satsning på energisnåla och miljövänliga trafikgrenar och att luftfarten i det sammanhanget bör minskas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flygtrafikens samhällsekonomiska och miljöpolitiska ansvar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en snabb och kraftig utbyggnad av snabbtågssystemet för att erbjuda ett bra alternativ till flygtrafik på medeldistanssträckor,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte investera i en tredje startbana på Arlanda liksom i motsvarande regionala flygplatsutbyggnader,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Arlandabanan,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av regionalpolitiskt motiverat flyg,
7. att riksdagen till Bidrag till kommunala flygplatser m.m. för budgetåret 1991/92 anslår 8
560
000
000 kr. och att anslaget används i enlighet med vad som anförts i motionen,
[att riksdagen beslutar vad i motionen anförts om införande av miljöavgifter, miljöskatter och energiskatter på flygtrafik,1]
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationella överenskommelser för luftfarten,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omprövning av trafiktillstånd för allmän flygtrafik av miljöskäl eller förändrad trafiksituation,
10. att riksdagen begär att regeringen, eller den myndighet regeringen utser, utvecklar miljökonsekvensanalyser som tar hänsyn till andra trafikslag i enlighet med vad som anges i motionen,
11. att riksdagen beslutar att den allmänna inriktning av luftfartens utveckling som förordats i motionen också skall vara den inriktning som luftfartsverket skall ta in i sin treårsplan.
Stockholm den 15 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Roy Ottosson (mp) Kjell Dahlström (mp) Åsa Domeij (mp) Marianne Samuelsson (mp) Hans Leghammar (mp) Gösta Lyngå (mp) Kent Lundgren (mp) 1 1990/91:Sk629