Malmö--Lund-regionen -- en framtidsregion -- med slutna kretslopp
I denna motion ifrågasätts regeringens näringslivspolitik med avseende på Malmöregionen. Regeringen blandar ihop ökad produktivitet och ökad konsumtion. När man därefter söker korrigera sin politik med miljöhänsyn uppenbarar sig sammanblandningens konsekvenser. Det hela haltar betänkligt.
Här redovisas ett hållbart alternativ till regeringens tillväxtpolitik i Malmöregionen. Utgångspunkten är att skapa ett samhälle med slutna kretslopp och som därigenom ger människor och företag en trygghet för framtiden i motsats till regeringens konsumtionsexpansionistiska strävanden.
Malmö--Lund-regionen kommer allvarligt att störas av regeringens politik, inte bara ekologiskt utan även socialt och ekonomiskt.
Inkonsekvenserna i tillväxtpropositionen
En viktig utgångspunkt för regeringens politik är enligt propositionen ''att skapa förutsättningar för att tillfredsställa nya behov''. Därför måste enligt regeringen ytterligare resurser för produktion och konsumtion tillskapas. Regeringen är dock inte helt okunnig om att en sådan politik kan förväntas driva på miljöförstöringen. Därför har man tillsatt en utredning som i vår ska redovisa ett nytt sätt att beräkna nationalförmögenheten. Detta nya sätt skall komplettera nationalräkenskaperna. Miljöhänsyn skall genomsyra samhällets alla sektorer och politiken måste leda till att balansen säkras mellan ekonomisk tillväxt och miljö.
Det är uppenbart att för regeringen detta med att tillfredsställa nya behov är överordnat miljöhänsynen. Den ökade produktiviteten eftersträvas uppenbarligen för att tillfredsställa ökade behov snarare än att på ett effektivare sätt tillfredsställa primära behov som exempelvis en kortare lönearbetstid för att mer kunna delta i familjegemenskap, andra gemenskaper, ideellt föreningsliv, partipolitiskt arbete, trädgårdsarbete, deltidsjordbruk etc.
Så länge den så kallade miljöhänsynen inte överordnas en ökad behovstillfredsställelse vidmakthåller regeringen ett farligt samhälle som bara kan gå mot sin egen undergång. Miljöhänsyn får inte vara, som i regeringens tappning, en korrigeringsmekanism. Den enda rätta miljöhänsynen är att forma samhället för slutna kretslopp där skadliga utsläpp, sopor och avfallsberg försvinner. Det är den enda samhällsform som ger oss och andra levande organismer möjlighet att fortleva.
Ett uthålligt samhällsmönster
Industrialismens samhällsbygge måste ersättas med nya samhällsformer som bygger på ekologisk uthållighet. Senare tiders funktionsuppdelade stad och resurskrävande industriverksamhet med dess ökande behov av transporter, oftast utförda av fordon med fossilbränsledrift, accentuerar behovet av en helt ny inriktning i samhällsbygget. Skadorna är efterhand så omfattande att envar kan se behovet av en nyordning. Endast trögheten i tunga uppbyggda system och strukturer får människor att tveka. Regeringen väljer att blunda för de uppenbara kraven på en ekologisk nyordning och sviker därigenom medborgarnas viktigaste behov av ren luft, rent vatten och en god och uthållig miljö.
Malmö--Lund-regionen
Alltsedan industrialismens genombrott har en accelererad urbanisering av vårt samhälle fortgått. Malmö och i viss mån Lund är inget undantag. Här finns en stolt industripolitisk historia. En hantverkstradition finns också kvar. Lund var under industrialismens blomstringstid mestadels en idyllisk lärdomsstad. Malmö hamn har haft en omfattande trafik som har omstrukturerats så att stora delar av det centrala hamnområdet har ändrat karaktär. Den tidigare starka varvs- och mekanindustrin har i stora delar försvunnit. Falsariet med satsningen på en bilfabrik på det övergivna Kockumsområdet visar på ett smärtsamt och övertydligt sätt att framtiden för Malmö knappast ligger i traditionell industriverksamhet.
Allt fler bedömare inser att det är helt ny ekologiskt godtagbar industriverksamhet som måste utvecklas. I den här bilden passar den miljöinriktade forskningen, idé- och produktutvecklingen vid Lunds universitet och forskningsbyn Ideon väl in. Lund kan, om vissa psykologiska spärrar rivs mellan de båda städerna, ge Malmö den injektion som behövs för att regionen som helhet ska kunna re produktion och ett ekologiskt sunt samhällsmönster. Regeringens förslag för Malmöregionen pekar inte i den här riktningen. De pekar mot mer av samma traditionella och bilfixerade mönster som redan är på väg att förstöra såväl jord och natur som människors hälsa och välbefinnande.
Med pågatåg är det bara 10 minuter mellan Malmös och Lunds centrala delar; bussresan från städernas respektive utkanter in till centrum tar ofta längre tid. De båda städerna med omgivande skånebygd är en samverkande hemmaregion för närmare 400.000 invånare.
Stadskärnan i Lund är överbelastad och staden tål ingen mer utbyggnad utan att staden helt skulle ändra karaktär. Ytterligare utbyggnad på en av Europas bästa odlingsmarker är dessutom oetisk. Samtidigt finns i Malmös centrala delar stora outnyttjade arealer, nämligen det centrala hamn- och industriområdet. Regionens behov av utbyggnad bör därför i första hand ske i detta område. Det öppna landskapet runt och mellan städerna bör vårdas med bibehållet skånskt jordbruk men även för det stora behovet av nära friluftsliv.
Med en bättre samverkan mellan Malmö och Lund kan regionens gemensamma förutsättningar utnyttjas bättre och dessutom på ett miljöriktigt sätt. Var för sig planerar städerna utbyggnader bort från varandra på bästa åkermark. Med en ekologiskt grundad samsyn och ett förkastande av den bilfixerade planeringsdoktrinen har denna region förutsättningar att bli mycket näringsvänlig och behaglig att leva i. Några inslag i en sådan annorlunda, ekologiskt planerad region beskrivs här nedan.
Spårbil -- det nya helautomatiska individ-, kollektiv- och godstransportsystemet
Regionen har den lägsta kollektivtrafikandelen av Sveriges tre storstadsområden. Bilinnehavet i Skåne är dessutom störst i Sverige. Av detta förstås kanske att investeringarna i kollektivtrafik har varit mycket låga i regionen. Hela regionen är tätt befolkad men inte i ett sådant mönster att traditionella tunga kollektivtrafiksystem har ansetts ekonomiskt försvarbart att bygga.
Nu finns med ny teknik möjligheter att bygga upp ett s.k. spårbilsystem, ett helautomatiskt och eldrivet system som utvecklats av svenska ingenjörsgrupper men som ännu ingen vågat satsa helhjärtat på. För en miljard kan Malmö-- Lund få ett spårbilnät som täcker hela regionen med femtio stationer eller hållplatser. Spåren förläggs i luftrummet över mark och gator så att ingen verksamhet störs. Vagnarna utformas med plats för 4 eller 8 passagerare, alternativt en eller två godspallar. Vagnarna går förarlöst utan stopp från start- till målpunkt i jämn hastighet. Varor kan sändas mellan de femtio stationerna på mycket kort tid. Varken med bil, buss eller tåg kan man förflytta sig så snabbt och smidigt inom hela Malmö--Lund-regionen, utan byten. Cykel kan utan vidare medtagas i vagnen.
Malmöregionen bör naturligtvis satsa på denna nya transportinnovation och inte på den makabra s.k. citytunneln som regeringen föreslår under delar av Malmö. Spårbil ersätter effektivt såväl dieseldrivna bussar som dåligt utnyttjade bilar.
Spårbilprojektet står inför ett genombrott. Malmö-- Lund-regionen lämpar sig mycket väl för en introduktion i stor skala. Tillverkning av vagnar och spårelement skulle mycket väl kunna etableras i Malmö hamn.
Hyrbilsystem -- komplement till spårbil och vanlig kollektivtrafik
När barn, bröd, bostad och bil tar allt djupare tag i hushållskassan finns det anledning att fundera över vad man kan undvara. Ganska snart inser man att det är bilen som är umbärlig. När man dessutom har tillgång till spårbil som inom gång- eller cykelavstånd tar en till de flesta stora arbetsplatser, bostadsområden och centra, blir den ägda bilen än mer onödig.
Olika former av hyrbilsystem har studerats och man har funnit att man såväl privat- som företags- och samhällsekonomiskt har allt att vinna på att introducera hyrbilsystem som komplement till kollektivtrafiken och det kommande spårbilsystemet. Malmöregionen, som har så hög biltäthet samtidigt som man har mycket korta avstånd, är idealisk för ett hyrbilsystem. Om Malmöregionen satsar på hyrbilsystem framstår planerna på en bilbro som än mer missriktade än de redan är. Både företag och hushåll har allt att vinna på att reducera bilismen i Malmöregionen.
Järnvägen -- ryggraden i det ekologiska samhällsbygget
Järnvägen Malmö--Lund öppnades 1856 som en av de första järnvägarna i landet. Skåne har efter detta blomstrat med sina järnvägar. I dag är de flesta nedlagda och uppbrutna. Södra stambanan är en väl fungerande transportled både genom regionen och södra Sverige medan västkustbanan aldrig har fått sin naturliga dragning som dubbelspår genom västra Skånes städer. Även i övrigt är järnvägen dåligt utnyttjad och utbyggd i en region som med lätthet kan anpassas till järnväg.
Med järnvägen Malmö--Lund som ryggrad bör järnvägen utvecklas i hela Skåne. Västkustbanan dras, som propositionen föreslår, genom Helsingborg, Landskrona och Lund till Malmö. Ett förbigångsspår vid Lommabukten bör avlasta Lund från godståg och ge persontåg via Lomma på nytt. Banan Ängelholm--Lund upprustas för regionaltåg. Ett nytt spår bör anläggas Kristianstad--Hörby--Lund. Simrisbanan bör byggas upp på nytt med länk till Lund. Banan Malmö--Ystad måste elektrifieras och ges fler mötesplatser, som propositionen föreslår. Trelleborg-- Malmö måste få dubbelspår. En förlängning av Sillabanan Malmö--Limhamn till Skanör--Falsterbo fulländar järnvägssatsningarna runt Malmö. Sammanlagt åtta elektrifierade, delvis sammanfallande, banor leder gods- och persontrafiken radiellt genom Malmöhus län och över länsgränsen till Kristianstad. Detta är en radikal järnvägssatsning bort från bilismens Skåne. Väginvesteringarna stryps i motsvarande grad.
Öresundsförbindelserna
I det här perspektivet är bilbroplanerna helt obsoleta. Satsningarna på järnväg, 2000-talets stora transportinnovation spårbil, hyrbilsystem och sammanhållna tätorter medför att bilvägnätet måste uppfattas som färdigbyggt. Transporterna i och genom Skåne kommer inom ett par decennier att till stor del ha flyttat över på miljöacceptabla järnvägar och spårbilar. Bilen används bara för de yttersta behoven på landsbygd och som specialfordon i städerna. Detta medför förändringar för Öresundstrafiken. Bilbroplanerna skrinläggs för gott. Färjetrafiken måste avgasrenas radikalt och behållas för den internationella men krympande biltrafiken; mindre men lika avgasrenade färjor bör utvecklas för sundspendlingen. Nuvarande utsläpp från färjorna är oacceptabla. Med allt renare landtrafik på båda sidor sundet kommer färjetrafikens utsläpp främst av NOx att kvarstå som en av de största förorenarna; även gasdrift ger oacceptabla utsläpp av NOx så länge man inte lyckas framställa vätgasbränsle till rimlig kostnad.
Miljöpartiet de Gröna säger nej till alla former av fast förbindelse över Öresund. Skulle emellertid järnvägstransporterna och persontågtrafiken mellan Skandinavien och övriga Europa även i ett ekologiskt anpassat samhälle vara av den omfattningen att färjetrafiken inte kan klara behoven bör en ren, borrad järnvägstunnel utan biltågterminaler övervägas i läget Malmö--Kastrup--Köpenhamn. Nedläggningen av bilfabriken på Kockumsområdet spelar en sådan utveckling i händerna. Området är nämligen väl lämpat för tunnelmynningen på den svenska sidan och skulle med fördel kunna användas som depå under byggtiden varefter det kan bebyggas med bostäder, småindustrier m.m. enligt ovan skisserade samverkan i regionen. Anslutningen till Malmö Central sker enklast i markplan över det västra bangårdsområdet.
Sent omsider har bilbroplanerarna insett att Öresundstågen, för att bli attraktiva, måste få genomgående spår vid Malmö Central. Detta medför att man tvingas föreslå byggandet av en s.k. citytunnel under delar av Malmö för 5 miljarder kronor för att kunna ansluta järnvägen till det sydligt belägna brofästet. För denna summa klaras stora delar av de spårbils- och järnvägssatsningar som har skisserats här ovan, satsningar som tillfredsställer de transportbehov som nu löses med omfattande biltrafik.
Flyget -- enbart för de riktigt långa avstånden
Med järnvägssatsningarna kommer flygtrafiken att kunna begränsas enbart till de riktigt långa avstånden. Miljöpartiet de Gröna motsätter sig fler banor på Sturup. Den internationella flygtrafiken finns inom räckhåll på Kastrup. Dubbleringar av flygningar till Stockholm och andra relativt närbelägna men frekventa mål bör undvikas. Skulle en ren järnvägstunnel kunna godtas ur ekologiskt perspektiv vinnes även att flyget blir effektivare på dessa destinationer samtidigt som en hel del kortdistansflyg, svävare, flygbåtar, helikoptrar, buss- och biltrafik undviks och avgasutsläppen minskar dramatiskt.
Energi -- sol och vind i stället för Barsebäck
Miljöpartiet de Grönas inställning till kärnkraften är känd. Den hör inte hemma i ett civiliserat samhälle som statsminister Ingvar Carlsson har uttryckt saken. Än mindre hör den hemma i ett så tätbefolkat område som Malmöregionen. Hur säkert man än lyckats göra Barsebäcksverket innebär det ändå ett ständigt närvarande hot, inte minst på det folkpsykologiska planet. Barsebäck kan och bör stängas med det snaraste. Stora delar av energibortfallet kan sparas bort och ersättas med flödande energikällor. Malmöregionen har mycket goda förutsättningar för betydande vindkraftsatsningar. Dessa bör intensifieras liksom utvecklingen av stora biogas- och solcellsanläggningar. Naturgasen bör avvecklas i takt med introduktionen av biogasen. Kolkraftverk är uteslutna.
Ekologiskt byggande och boende för hela regionen
I regionen finns en uppmärksammad ekoby, Solbyn i Dalby, och fler planeras. Ledstjärnan måste vara att all samhällsplanering, inte bara bostadsplaneringen, måste utgå från ett ekologiskt synsätt med slutna kretslopp. Avfallsbolaget SYSAV gör berömvärda insatser för att ta hand om regionens sopor och avfall på ett miljövänligt sätt. Problemet är bara att konceptet med sopblandning i grunden är ekologiskt oacceptabelt. Krav på icke-blandning av sopor ger avfallsbolaget en helt annan uppgift. Bränning av slumpmässigt blandade sopor måste upphöra. SYSAV bör med dessa krav bli ett specialföretag för övervakning av att sopor inte blandas eller över huvud taget uppstår och får endast ta hand om de oundvikliga giftrester som under överskådlig tid kommer att finnas kvar i industrisamhällets komplexa kretslopp.
Blandningen av fekalier, urin och industrispill i stora avloppssystem måste ersättas med system där urin och fekalier tas om hand som de goda näringsämnen och förrådsgödsel de är. Reningsverken kan med denna politik efter hand bantas eller rent av avvecklas. Lokal återvinning av gråvattnets näringssubstanser gör att restvatten kan renas i mycket mindre och effektivare minireningsverk.
Sammanfattning
Malmöregionen har, som den statliga miljödelegationen Västra Skåne klart redovisat, allvarliga miljöbelastningar. Dessa måste lyftas bort genom en ekologiskt genomtänkt politik. Regeringens förslag för Malmöregionen innebär allt annat än en sådan politik. Man bygger vidare på det bilfixerade samhället som har så många allvarliga tillkortakommanden såväl ekologiskt som socialt och ekonomiskt. Med undantag för några välkomna järnvägssatsningar är Öresundsbron med ty åtföljande citytunnel en ekonomisk, samhällelig och miljömässig katastrof. Malmöregionen kommer att gastkramas av en bilism av en sådan omfattning att miljön drastiskt försämras -- inte förbättras.
Malmöregionen omges av stora miljömässiga minus, Barsebäck, avfallsförbränningen vid Spillepeng, motorvägarna, utbyggnadshotet mot den goda skånska åkermarken, planerna på bilbron, citytunneln och fler banor på Sturup.
Vi har i denna motion skisserat enkologiskt uthållig samhällsmodell för Malmöregionen som går på tvärs med regeringens expansionistiska konsumtionspolitik. Vi välkomnar sansade politiker med ansvarskännande för miljön i Malmöregionen att helt eller i delar stödja förslagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ekologiskt uthållig samhällsmodell för Malmöregionen,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om planering för ett spårbilssystem i Malmöregionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om planering för ett hyrbilssystem i Malmöregionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om järnvägsutbyggnader i och kring Malmöregionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Öresundsförbindelserna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flygtrafiken i Malmöregionen och det obefintliga behovet av fler landningsbanor på Sturup,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stängning av Barsebäcksverket och satsning på vindkraft, solceller och biogas i Malmöregionen,1]
Stockholm den 6 mars 1991 Kjell Dahlström (mp) Gösta Lyngå (mp)
1 1990/91:N43