Sjöfarten har betydande ekonomiskt och politiskt intresse för Sverige. Vårt geografiska läge gör oss totalt beroende av sjöfart för våra utrikes förbindelser och 93 procent av vår utrikes handel transporteras sjöledes.
Av de svenska inrikes transporterna sker nästan hälften sjöledes, och speciellt för miljöfarliga transporter utgör sjövägen den säkraste och effektivaste transportvägen.
En internationell näring
Den svenska sjöfarten har under de senaste decennierna genomgått en betydande strukturförändring. Den gamla rederifunktionen har delats upp i ägar-, finans-, bemannings-, operatörs- och befraktningsbolag. Verksamheten har blivit alltmer internationell och den geografiska hemvisten allt mindre betydelsefull.
Det svenska engagemanget utomlands har ökat kraftigt. Det svenskägda tonnaget under utlänsk flagg är nu tre gånger större än det svenskflaggade och nästan hälften av de intjänade fraktinkomsterna härrör från trafik mellan utrikes hamnar.
Av tradition har Sverige alltid hävdat sjöfartens internationella karaktär. Sverige har aktivt deltagit i det internationella samarbetet och vi har motsatt oss de olika nationella krav på lagstiftning som vid olika tillfällen framförts av andra länder.
Om olika länders nationella lagstiftning i fortsättningen kommer att reglera sjöfartens villkor så blir fri sjöfart inte längre möjlig. Detta har under det gångna året visats i samband med Tito Campanellas förlisning då svenska stuveritjänstemän genom en dom i Savona hållits ansvariga enligt italiensk lag, i strid med all internationell sjörätt. Det är därför viktigt att regeringen i FN och andra organ med kraft hävdar vikten av internationell rättstillämpning för sjöfarten.
Lika olyckligt är det därför om svensk nationell arbetsrättslagstiftning tillåts omfatta andra länders sjöfart. Det arbete som nu pågår för att genomföra en sådan ensidig utökning av svensk arbetsrättslig lagstiftning bör därför ej fullföljas.
Registerfrågan
Till svenskt näringsliv hör de mest internationellt verksamma företagen i världen, och svensk industri bedriver med stor framgång en omfattande verksamhet i alla världsdelar utan betungande svenska föreskrifter om hur anläggningarna skall skötas.
Den svenska sjöfartspolitiken har medfört att större delen av den svenska handelsflottan i dag seglar under andra flaggor än den svenska, och att endast ett fåtal av de nybyggen som nu finns i order kommer att få svensk flagg.
Vi finner denna utveckling olycklig. Svenska rederier bör ha samma möjligheter som övriga svenska företag att bedriva verksamhet i utlandet på samma villkor som gäller för deras utländska konkurrenter. Ett svenskt internationellt sjöfartsregister bör därför inrättas. Anställning ombord på skepp registrerade i det internationella registret bör jämställas med annan utlandstjänst, och samma skattemässiga regler bör gälla.
De internationellt registrerade skeppen bör däremot inte fritt tillåtas trafikera nordiska farvatten. Den sjöfart som i dag bedrivs av skepp registrerade i norskt och danskt internationellt register är underkastad begränsningar när det gäller anlöp av hamnar i Norge och Danmark. Den socialdemokratiska regeringen borde ha eftersträvat en gemensam nordisk lösning på registerfrågan i stället för att välja en ensidig svensk subventionspolitik som nu har medfört att norska och danska skepp registrerade i respektive lands internationella register har fri tillgång till svensk kustfart. För svensk kustfart innebär detta en i längden ohållbar konkurrenssituation som hotar näringens existens.
Ett förslag som reglerar omfattningen av, och formerna för, ett svenskt internationellt register bör därför snarast föreläggas riksdagen. Förhandlingar bör upptas med de nordiska länderna om gemensamma regler för de internationella registren.
Sjöfartsstödet
I stället för ett internationellt register införde den socialdemokratiska regeringen under 1989 ett kontant driftsstöd till svensk sjöfart. Ingen näringsgren kan i längden basera sin verksamhet på statliga bidrag. All erfarenhet visar att detta leder till stagnation och förfall för näringen. Det är viktigt att sjöfarten får rimliga och internationellt konkurrenskraftiga villkor. Det statliga bidraget till svenska rederier bör därmed kunna upphöra.
EG
Inom EG pågår för närvarande ett arbete med att skapa en gemensam sjöfartspolitik som skall möjliggöra för rederier i EG-länderna att på ett aktivt sätt deltaga i internationell sjöfart. Även svensk sjöfartspolitik måste utformas så att svenska rederier kan medverka på samma villkor som gäller i EG-länder, och Sverige måste aktivt arbeta för att svenska skepp och rederier inte utsätts för diskriminering till följd av konkurrensreglernas tillämpning.
Eftersom arbetet med gemensamma regler för inspektion, behörigheter, sociala villkor, trafikrätter m.m. nu sker intensivt inom gemenskapen är det viktigt att Sverige tar aktiv del i sjöfartssamarbetet redan på ett tidigt stadium i kommande förhandlingsarbete.
Kapitalförsörjning
Nyanskaffningar i rederinäringen är i dag mycket kapitalkrävande. Många av de svenska skeppen är gamla, dyra och ineffektiva, och nyinvesteringsbehovet är stort. Partrederier är ofta en effektiv och lämplig driftsform, speciellt för mindre rederier, och en översyn av reglerna för partrederier skulle på ett enkelt sätt öka tillströmningen av riskvilligt kapital till sjöfartsnäringen. Den strikta uppdelningen mellan förvärvskällor är skadlig för sjöfarten och det är viktigt att återanskaffningsfonderna finns kvar för rederiföretag.
Återanskaffningsfonder
Det enskilda skeppet utgör oftast en betydande del av rederiets kapitaltillgångar. Försäljning och nyanskaffning av skepp ingår som en normal företeelse i rederiets verksamhet och måste kunna bedrivas fortlöpande under flera verksamhetsår utan att skattemässiga konsekvenser drabbar rederiet. Speciellt för de mindre rederierna innebär dagens regler, med strikt tidsmässig uppdelning mellan räkenskapsår, att köp och försäljning av skepp inte kan ske på kommersiella grunder utan måste ske när beskattningsreglerna gör en affär möjlig.
''Flagglagen''
Den nya lagen om tillstånd till överlåtelse av skepp förhindrar i dag en föryngring av den svenska handelsflottan. En stor del av den ökning som skett under förra året beror på den nu avskaffade möjligheten att utnyttja investeringsfonder. ''Flagglagen'' däremot innebär en effektiv spärr mot nyregistrering under svensk flagg eftersom den ''inlåsningseffekt'' som följer av lagen innebär att kommersiellt betingade försäljningar eventuellt inte kan genomföras och inför detta hot kommer registreringarna till största delen att ske utomlands. Den största delen av den svenska handelsflottan har ringa betydelse för vår beredskap och någon krigsplanering sker inte för huvuddelen av tonnaget. Beredskapsskäl kan därför inte motivera denna lag. Lagen bör snarast avskaffas.
Kustsjöfart
Sverige har en 270 mil lång kust och de flesta av våra industrier och större delen av befolkningen lever vid eller nära kusten. Förutsättningarna för en väl fungerande kustsjöfart är därför goda och den svenska kustsjöfarten har redan idag en stor omfattning.
Av det totala inrikes transportarbetet i Sverige, 70 000 miljoner ton-kilometer, svarar kustsjöfarten för 29 000 miljoner, d.v.s. 45 procent. Detta faktum avspeglas ej i den offentliga debatten som helt domineras av väg-, järnvägs- och flygfrågor.
Vattenvägarna är outslitliga, har ringa kostnader för drift och investeringar och har obegränsad kapacitet. De sjöburna transporterna är dessutom energisnåla och förhållandevis miljövänliga.
Möjligheterna att utöka de inrikes sjöburna transporterna, utan stora och dyra investeringar, är därför goda. Kraven på modern kustsjöfart är i dag annorlunda än förr. Punktlighet och regularitet måste kunna garanteras, och lasthanteringen måste kunna ske på ett med industrin i övrigt integrerat sätt.
De bestämmelser som reglerar sjöfarten måste därför anpassas så att konkurrensförutsättningarna blir de samma som gäller för landtransportföretag. Särregler för bemanning, arbetstid och tillsyn bör ses över så att sjöfarten får samma driftsförutsättningar som andra transportörer.
Statliga verk och myndigheter får inte på egen hand göra bestämmelser eller regeltolkningar som på avgörande sätt snedvrider konkurrensförhållanden och försvårar verksamheten.
Kostnader för lastning och lossning skall inte vara annorlunda för kustsjöfarten än för andra transportmedel.
De fackliga och kommunala de facto-monopol som etablerats för hamnverksamhet på olika platser måste bringas att upphöra, och fri etableringsrätt skall gälla även på detta område.
Teknisk utveckling, t.ex. i form av självlossare, skall inte motverkas eller förhindras av fackliga bemanningskrav.
Färjesjöfart
En stor del av den svenska utrikeshandeln transporteras med olika färjelinjer till kontinenten. Svenska redare har blivit världsledande på denna typ av sjöfart och en väl fungerande färjesjöfart är av stor betydelse för den svenska exportindustrins möjligheter att nå sina marknader i Europa. För färjesjöfarten utgör den fria provianteringsrätten en viktig förutsättning för ekonomisk drift. Det är därför viktigt att Sverige verkar för att denna möjlighet bibehålles, även inom ett utökat EG-område.
Gotland
Kraftiga kostnadsökningar har i år aviserats för Gotlandstrafiken. Verksamheten utgör ett bevis för att statlig detaljreglering leder till felaktiga prioriteringar och förlustbringande verksamhet.
Eftersom linjen passerar internationellt vatten bör även Gotlandsfärjorna få fri provianteringsrätt och i samband med en sådan förändring bör en omförhandling av det nuvarande avtalet ske.
Farledsverksamhet
Staten ansvarar genom sjöfartsverket för utprickning och farleder utmed kusterna. Farlederna skall huvudsakligen motsvara sjöfartens och fiskets behov, och avgiftsuttaget bör inte överstiga kostnaderna för drift av de aktuella farlederna. I vissa fall bör övervägas om inte tillsyn av farledsutprickning m.m. kan skötas av den industri eller hamnförvaltning som har nytta av leden. En motsvarande kostnadsreducering för utnyttjandet bör då ske.
Södertälje kanal
Genom brohaveriet i Södertälje har kraftiga begränsningar införts för trafiken på Mälaren. Staten (Vägverket) fullföljer inte de förpliktelser som ålades genom vattendom 1962, i stället har reparationsarbetet försenats genom nya utredningar. Den uppkomna situationen är oacceptabel och trafikförhållandena för kanalen måste omgående lösas.
Lotsväsendet
Sedan de nya lotsbestämmelserna tillkom har lotstvånget och dispensreglerna varit föremål för otaliga diskussioner.
Reglerna för lotsning är schablonartade och motsvarar inte de krav som näringen och sjösäkerheten ställer. I många fall har det inträffat att den lots som anlitas har väsentligt mindre erfarenhet av den aktuella leden än befälhavaren ombord. I vissa fall finns inga behöriga lotsar till den aktuella platsen, men lotstvång och lotsavgift gäller trots detta.
Tillämpningen av reglerna för dispens har delegerats ner till respektive sjöfartsområde vilket ger utrymme för godtycke och varierande tillämpningar på olika platser utmed kusten.
En översyn av lotsbestämmelserna erfordras därför.
Detta år har kraftiga höjningar av lotsningskostnaderna aviserats. En översyn av verksamheten måste göras och möjliga rationaliseringsvinster tas till vara. Det är också viktigt att svenskt tonnage inte diskrimineras genom ensidiga svenska regler som medför högre omkostnader än för motsvarande utländskt tonnage.
Stämpelskatt
Stämpelskatten motiverades under många år med att den motsvarade kostnaderna för inspektionsverksamheten. Inspektionsverksamheten blir nu självfinansierad. Stämpelskatten skall avskaffas men detta skall ej ske förrän 1993. Eftersom motiven till skattens existens ej längre finns kvar och motsvarande skatt ej utgår vid försäljning av andra transportmedel såsom tåg, flygplan eller lastbilar är det ett anständighetskrav att skatten nu avskaffas. Utländska rederier betalar heller inte motsvarande skatt i respektive länder.
Miljö
Även om sjöfarten är ett miljövänligt transportslag så kan man inte bortse från de utsläppskällor som finns. Inte minst färjetrafiken svarar för omfattande luftföroreningar i kuststäderna och i känsliga skärgårdsavsnitt. Samma krav på svavelutsläpp bör ställas på sjöfarten som för andra liknande verksamheter. De svenska rederierna har visat stor öppenhet för sådana krav, men det är viktigt att konkurrensförutsättningarna blir lika och att svenska rederier inte drabbas av speciella kostnader. Sverige bör genom bilaterala överenskommelser eller genom Östersjökonventionen verka för att regler om högsta svavelhalt i bunkerolja blir likformigt gällande i alla svenska farvatten.
Olyckor med tankskepp får ofta svåra miljökonsekvenser. Tillsynen i svenska hamnar bör skärpas och Sverige bör internationellt verka för en hög teknisk standard på tankerflottan. Det tekniska utvecklingsarbete som bedrivs för att minska följderna av tankbåtshaverier är därvidlag av största vikt. En internationell harmonisering av reglerna för konstruktion och inspektion av tankskepp måste eftersträvas.
Mervärdesskatt
Genom de nya reglerna om momsbreddning har även svenska skepp blivit momspliktiga. Reglerna leder till krångliga bestämmelser om ''inmomsning'' av skepp som första gången skall göra svensk inrikes resa, krav på speciell registerföring av momsade respektive icke momsade skepp, krav på att enskild tulltjänsteman skall kunna avgöra rätt värde vid deklarationstillfället och krav på ny inmomsning av hela skeppet om dockning och reparation skett vid varv i utlandet.
Sverige bör inte införa egna regler för internationell sjöfart och inom EG-området har man beslutat att moms inte skall utgå på skepp och flygplan. Eftersom hela denna process inte tillför några skattepengar till statsverket, tvärtom kan staten i vissa fall drabbas av räntekostnader, och alltså endast innebär en omfattande och kostsam byråkrati, bör dessa regler omgående ändras.
På samma sätt har även bunkerolja som förbrukas i inrikes resa blivit momspliktig. En ny meningslös rutin för beräkning och deklaration av bunkerolja måste införas, moms betalas och sedan återbetalas igen. Som så ofta har Sverige skaffat sig egna särregler som inte gäller i några andra länder. Eftersom EG nu beslutat att bunkerolja ej skall belastas med mervärdeskatt bör Sverige snarast anpassa sina bestämmelser till de som gäller för EG- området. Speciellt som inga inkomster tillförs statskassan via denna moms, endast utgifter.
Båtregistret
Fritidsbåtsregistret fortsätter att kräva statliga budgetmedel vilket inte avsågs när det inrättades. Polis och kustbevakning har lagt ner stora resurser på att inkassera den statliga registeravgiften om 30 kronor till förfång för viktigare arbetsuppgifter. Någon reell kontroll av registrerade båtar förekommer inte och genom falskregistrering har skapats nya möjligheter att på ett fullt legalt sätt ändra ägarförhållanden för stulna båtar.
Registret fyller inte något vettigt syfte och bör därför avskaffas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att i FN och andra internationella organ hävda betydelsen av internationell rättstillämpning inom sjöfarten,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte låta svensk arbetsrättslig lagstiftning omfatta andra länders sjöfart,1]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av ett svenskt internationellt sjöfartsregister,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att internationellt registrerade fartyg inte fritt bör få trafikera nordiska vatten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandlingar för att få till stånd gemensamma nordiska regler för de internationella registren,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statliga bidrag till svenska rederier,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om harmonisering med EGs regler,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sjöfartens kapitalförsörjning,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återanskaffningsfonder,2]
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flagglagen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kustsjöfartens driftsförutsättningar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de facto-monopol för hamnverksamhet,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den fria provianteringsrättens betydelse för färjesjöfarten,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fri provianteringsrätt på Gotlandstrafiken,2]
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om farledsverksamheten,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Södertälje kanal,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lotsväsendet,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stämpelskatt,2]
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överenskommelser om högsta svavelhalt i bunkerolja,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en internationell harmonisering av reglerna för konstruktion och inspektion av tankskepp,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mervärdeskatt inom sjöfarten,2]
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av fritidsbåtregistret.
Stockholm den 24 januari 1991 Rolf Clarkson (m) Görel Bohlin (m) Wiggo Komstedt (m) Tom Heyman (m) Jan Sandberg (m) Sten Andersson (m) i Malmö Per Stenmarck (m)
1 1990/91:A773
2 1990/91:Sk428