Gränsen är nådd, tålamodet är slut! Regeringen kan inte få fortsätta med sin utomordentligt styvmoderliga behandling av Gotland. Den har pågått sedan åratal tillbaka, men som i och med årets budgetförslag, slår tidigare rekord.
Utan annat skäl än ''besparing inom kommunikationsdepartementets område'' väljer regeringen att på en gång nu helt slopa stödet till flygtrafiken med 14,5 miljoner kr, att slopa stödet till godstrafiken med 6 miljoner kr och sänka transportstödet i färjetrafiken med ca 10 miljoner kr jämfört med preliminärt bokslut för 1990. Detta är 30 miljoner kr mindre i statligt stöd till kommunikationer till en region som är helt beroende av goda förbindelser med fosterlandet. Budgetpropositionens förslag ligger dessutom 16 miljoner lägre än Transportrådets anslagsframställning. Regeringen är beredd att satsa 20 miljarder under 90-talet i Sverige till vägar, järnvägar och kollektivtrafik och därutöver ytterligare 5,5 miljarder till storstäderna.
Frågan måste ställas: Vad vill regeringen med Gotland?
Den orimliga hantering av de gotländska kommunikationerna som regeringen och Transportrådet har låtit ske kommer, om den får fortsätta, att så småningom leda till en isolering av Gotland.
Med de beslut som en riksdagsmajoritet har fattat under 1990, där Gotland lyftes ur stödområde, där jordbrukspolitiken får en förödande verkan om den tillåts slå igenom, där ''århundradets skattereform'' riskerar att slå ut turistnäringen och så till yttermera visso en 35-procentig biljettprishöjning inklusive persontrafikmoms från den 1 januari 1991.
Ny utredning
Eftersom de många uppvaktningar, remissvar och framställningar som gjorts från gotländsk sida angående våra kommunikationer helt har nonchalerats från regering och departement vill jag föreslå att kommunikationerna till och från Gotland blir föremål för ett objektivt utredningsarbete. Utgångspunkten för en sådan utredning bör vara vägpriser över vattnet och arbetet bör utföras av något oberoende utredningsinstitut. Frågan om ägaransvaret för tonnaget i gotlandstrafiken bör ingå som en väsentlig del i utredningsuppdraget.
Stödet till flyg- och godstrafik
För besparing inom kommunikationsdepartementets område föreslås i budgetpropositionens bilaga 8 att anslaget om 14,5 miljoner kr till ''Ersättning för särskilda rabatter vid flygtrafik på Gotland'' slopas. Enligt propositionen kan detta ske då det system med lågprisavgångar som inrikesflyget utvecklat gjort att den särskilda rabatten successivt minskat i betydelse.
För ytterligare besparing föreslås att stödet till vissa lastbilsföretag slopas med 6 miljoner kr. Desutom framgår att RRV under våren 1991 kommer att redovisa förutsättningarna för och konsekvenserna av att tillägget och högstprisregleringen slopas. Tidigare fattade beslut om transportstöd har sin grund i Gotlands, i förhållande till övriga landsdelar, utsatta läge. Härvidlag har inga förändringar skett. Enligt de trafikpolitiska målen bör transportsystemen byggas upp så att de bidrar till regional balans och säkerställer en tillfredsställande trafikförsörjning i alla delar av landet. God infrastruktur och då särskilt goda kommunikationer har en avgörande betydelse för en regions utveckling.
Stödet till flyget har sedan budgetåret 1981/82 givits en utformning som syftar till att säkerställa en tillfredsställande flygtrafikförsörjning och inte i första hand för att möjliggöra vissa rabatter. För Gotlands län, där endast två alternativ finns för interregionala förbindelser, färja och flyg, har flyget en ovanligt stor betydelse. Detta avspeglas också i den stora andelen ''privatresenärer''. Dagliga flygförbindelser finns mellan Visby och Arlanda, Norrköping resp. Kalmar. Under större delen av året förekommer ingen färjetrafik på Oskarshamn på lördagar. Då de 14,5 miljonerna fördelas i en fast och en rörlig del är det för en fortsatt flygtrafik på Kalmar -- och därmed en daglig förbindelse för persontransporter till södra Sverige -- av stor vikt att stödet bibehålls.
De nu redovisade stödmedlen är av avgörande betydelse för att säkerställa dels flygtrafiken på i första hand Visby Kalmarlinjen, dels möjliggöra för de landtransportföretag som ej kan utnyttja gotlandstillägget i någon större omfattning, att utföra transporter mellan Gotland och fastlandet.
I propositionen påtalas länsstyrelsens möjlighet att med medel från anslaget för regionala utvecklingsinsatser stödja utvecklingsprojekt även inom transportområdet. Hela detta anslag är budgetåret 1990/91 17 miljoner kr att jämföras med de 20,5 miljoner kr i stödmedel för kommunikationer som nu föreslås upphöra. Jag anser att dessa stödmedel bör behållas i nuvarande omfattning.
Gotländskt trafikråd
Gotlandstrafiken och ändringar i denna har största tänkbara regionalpolitiska dignitet och det är därför i allra högsta grad ett intresse från Gotlands län och kommun att dessa trafikfrågor handläggs i ett särskilt trafikråd eller delegation direkt underställd regeringen. Framställning har gjorts till regeringen men hittills inte givit något resultat. I den nya situationen med Transportrådets upphörande anser jag det nu vara läge för att inrätta ett sådant råd.
Infrastruktur
Länsstyrelsen på Gotland skriver i sin anslagsframställning:
Väl fungerande kommunikationer är en hörnsten i den regionala utvecklingen. För Gotland är de genom ö-läget en livsnerv. Trots mycket starka propåer från länet och kommunens sida under flera år har dock sjötransporterna med fastlandet fortfarande en otillfredsställande lösning. Detta gäller bl a antalet hamnar som trafikeras, turtäthet och framförallt taxorna. De ökade resekostnader som inträder fr o m årsskiftet 1990/91 p g a mervärdeskatt på persontransporter kommer dessutom med säkerhet att ytterligare försvåra resandet till och från Gotland. Det fortsatta arbetet med att få till stånd tillfredsställande kommunikationer måste baseras på förutsättningen att tonnaget i gotlandstrafiken jämställes med annan infrastruktur för vilken staten bär ansvaret.
En helt enig länsstyrelse har i augusti 1990 ställt sig bakom denna skrivning som jag härmed velat sprida kännedom om.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att låta utreda kommunikationerna till och från Gotland,
2. att riksdagen till E
3 Transportstödet för Gotland anvisar ett i förhållande till regeringens förslag med 6
000
000 kr. förhöjt anslag om 75
000
000 kr.,
3. att riksdagen till stöd till flygtrafiken till Gotland anvisar 14
500
000 kr.,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett särskilt trafikråd eller delegation direkt underställd regeringen.
Stockholm den 25 januari 1991 Gunhild Bolander (c)