Varje år anlöps östersjöhamnarna av ett stort antal fartyg. En stor andel av dessa är tankfartyg vilka bl.a. transporterar olja, kemikalier och andra miljöfarliga vätskor.
Östersjöns farvatten är i många avseenden svåra att navigera i och den stora trafikanhopningen i vissa områden gör risken för olyckor och kollisioner uppenbar. Om en olycka skulle inträffa och ett utsläpp av olja eller kemikalier skulle uppstå är risken uppenbar att Östersjön och dess ekologiska system kan drabbas av en katastrof. Lyckligtvis har olyckor och utsläpp hittills kunnat hanteras så att skadeverkningarna har minimerats. Men olyckan med tankfartyget Volgoneft utanför Utklippan i maj 1990 riskerade att bli en verklig katastrof. En utmärkt insats av räddningspersonal i samverkan med gynnsam väderlek klarade denna gång södra Östersjön från en miljökatastrof. Denna och liknande olyckor och incidenter gör det dock motiverat att än en gång föra fram kraven på en säkrare transport av miljöfarliga ämnen på Östersjön.
Kommittén för undersökning av allvarliga olyckor, katastrofkommissionen, (KN 1981:02) har i sitt betänkande Beredskap mot oljeskador till sjöss föreslagit en skyldighet för befälhavaren på oljetankfartyg på minst 20 000 tons dödvikt att tillställa sjöfartsinspektionen viss förhandsinformation innan fartyget anlöper svensk hamn. Informationen skulle bestå av kopia på fartygets certifikat, uppgifter om lasten och färdplanen samt beräknad ankomsttid. Detta förslag är en bit på vägen men sådan skyldighet borde även omfatta alla fartyg oavsett storlek som har last av olja, kemikalier eller andra miljöfarliga vätskor som last. Dessa uppgifter borde vidare lämnas av samtliga fartyg som anlöper Östersjön eller lämnar östersjöhamn och då lämnas till en för Östersjöstaterna gemensam samordningscentral så att beredskapen kan hållas på en hög nivå i fall olycka skulle inträffa.
Detta skulle också möjliggöra en erforderlig trafikledning så att fartyg med miljöfarlig last hela tiden gick leder som speciellt kunde övervakas med avseende på miljöskyddet. Sverige bör i internationella sammanhang driva dessa krav och därmed aktivt medverka till en säkrare sjötrafik.
Vidare är det angeläget att kravet på dubbla skrov för fartyg med oljelast drivs vidare. Dubbla skrov minskar risken för utsläpp vid grundstötning och kollision. Här bör internationella regler skapas som innebär att endast fartyg med dubbla skrov får användas för oljetransporter på Östersjön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges agerande för ett bättre internationellt regelverk,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av dubbla skrov för fartyg som transporterar oljeprodukter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett system med trafikledning i Östersjön.
Stockholm den 25 januari 1991 Gunhild Bolander (c) Sven-Olof Petersson (c)