Utvecklingen på Gotland har under de senaste åren uppvisat flera positiva resultat. Detta gäller t.ex. en god befolkningsutveckling, en hög andel sysselsatta, en betydande nyetablering av företag och ett successivt ökat antal studerande i högskoleutbildning.
Samtidigt med denna positiva bild finns emellertid en stor ovisshet om hur den framtida utvecklingen kommer att gestalta sig. Detta har främst sin grund i flera viktiga beslut som riksdagen fattade under 1990 och som i hög grad får betydelse för Gotland.
Detta gäller t.ex. beslutet om en ny regionalpolitik för 1990-talet där Gotland placerats utanför de områden som kan ges regionalpolitiskt företagsstöd.
Folkpartiet liberalerna motsatte sig detta beslut och anser att Gotland fortfarande bör tillhöra stödområdet.
Beslutet om en ny livsmedelspolitik innebär en stor omställning för hela det svenska jordbruket. Det går emellertid i dag inte att med bestämdhet säga vilka konsekvenserna blir för det gotländska jordbruket och förädlingsindustrin. Omfattningen av de kompenserande åtgärder som kan bli nödvändiga kan därför inte heller preciseras nu.
Turistnäringen är en av Gotlands viktigaste. I en nedåtgående konjunktur är turistintäkterna mer osäkra och det redovisades vissa negativa siffror redan under 1990. Detta kan givetvis komma att påverka resandefrekvensen men med fler hamnar -- vilket jag tagit upp i en annan motion -- och mer differentierad prissättning kan en nedgång säkerligen motverkas.
Jag vill föreslå att transportstödet koncentreras till färjetrafiken och att detta höjes med 10 milj.kr till 79 milj.kr. Höjningen bör främst användas för att främja trafiken under turistsäongen.
Vidare föreslår jag att administrationen av stödet till färjetrafiken överförs till länsstyrelsen i Gotlands län i samband med avvecklingen av Transportrådet.
Sjöfartsverket har inte tidigare uppdrag av detta slag. Det blir därför säkert både billigare och mer praktiskt att Gotlands länsstyrelse har hand om arbetet. Detta ligger också i linje med hur transportstödet administreras i Norrlandslänen.
Ny utredning
Det måste ifrågasättas om inte det är dags att låta en utredning se över alla frågorna kring Gotlandstrafiken, såväl person- som godstrafik.
Det tioåriga avtalet med rederiet Nordström & Thulin bör inte hindra en förutsättningslös prövning om trafiken på Gotland kan ges en utformning som mer stämmer överens med den kommunikationsstruktur som råder på andra håll och som skapar en större likvärdighet med andra regioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att anslaget till transportstöd för Gotland (E 3) ökas med 10 milj.kr. genom en motsvarande minskning av anslaget G 2,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att administration av transportstödet bör överföras från Transportrådet till länsstyrelsen i Gotlands län,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en utredning bör tillsättas för en översyn av Gotlandstrafikens framtida utformning.
Stockholm den 25 januari 1991 Ingrid Hasselström Nyvall (fp)