Färjeförbindelsen mellan Västervik och Visby måste återupptas. Alltsedan början av 1960-talet har det varit reguljär sommartrafik med passagerarbåt mellan Västervik och Visby -- två stora och välkända turistorter.
Staten reglerar genom transportrådet trafiken från och till Gotland. Statens ekonomiska engagemang regleras sedan den 1 januari 1988 genom avtal med rederiet Nordström & Thulin. 1989 upphörde färjetrafiken och har sedan dess inte återupptagits.
Nationellt intresse
Nedläggningen innebar en allvarlig försämring sett utifrån den målsättning som riksdagen antagit om att det i alla delar av landet skall finnas en tillfredsställande transportförsörjning.
Färjelinjen Västervik--Visby har sommartid alltid varit den mest frekventa linjen mellan Gotland och fastlandet. Den kraftigt tilltagande trafikmängden sommartid måste mötas med frekvent färjetrafik och inte med nedläggning som nu skett. Nedläggningen av färjetrafiken från Västervik innebär en koncentration av turistströmmen på fastlandet. Det innebär samtidigt ökad belastning på miljön genom mer koncentrerade utsläpp och en sämre trafiksäkerhetssituation genom en intensivare trafik till färre hamnalternativ.
Det som nu sagts innebär att färjelinjen Västervik-- Visby har en viktig funktion ur nationell synpunkt. Det bör därför vara en statlig uppgift att svara för att färjelinjen upprätthålls med tillräckligt hög kapacitet för att motsvara den stora resandefrekvensen.
Regionalt intresse
Lokalt och även regionalt har färjelinjen stor betydelse, inte minst för att främja en regional utveckling såväl i Västerviksregionen som på Gotland. Västervik och Gotland är de två till ytan största kommunerna söder om Dalälven. Turistnäringen är för båda av utomordentligt stor vikt. Färjeförbindelsen är en viktig del i strävandena att behålla och utveckla en modern turistnäring i regionen.
Samtidigt som färjelinjen är det populäraste resealternativet ur turisternas synpunkt har den således också en utomordentligt stor betydelse för turistutvecklingen såväl på Gotland som i Västerviksområdet. Färjelinjen är en naturlig sammanbindningslänk mellan två av statsmakterna klassade primära rekreationsområden.
Statsmakterna har därvid ett särskilt ansvar för att inte utvecklingen hindras i dessa två berörda områden. De sysselsättningsmässiga begränsningar som följer av klassificeringen som primärt rekreationsområde bör ju rimligen uppvägas av en ökad sysselsättning inom turistnäringen på grund av områdenas särskilda förutsättningar härför.
Både Västerviks och Gotlands kommuner har av turistpolitiska skäl uttryckt intresse av att få en ordnad och väl fungerande sommartrafik mellan Västervik och Visby.
På grund av de två kommunernas likartade struktur i övrigt och geografiska belägenhet har färjelinjen ett icke obetydligt värde för kommunikationerna i övrigt i regionen. Således föreligger behov av fler hamnalternativ för Gotland som också kommunen har framfört till statsmakterna. Behov av reservfärja föreligger. En tredje färja på Västervik skulle kunna vara en utmärkt lösning i det sammanhanget.
Behovet, mängden och säsongsvariationerna vad gäller transporterna med farligt gods året runt motiverar en tredje färja sommartid mellan Västervik--Visby. Kapacitetssvårigheter på godssidan vissa tider är ytterligare ett motiv.
Transportekonomi
Statsmakterna har ett ansvar för att skapa ett energisnålare samhälle. Inte minst är behovet stort att minska på energikonsumtionen inom transportsidan. Linjesträckan Västervik--Visby är med bred marginal det kortaste avståndet mellan Visby och fastlandet, vilket för trafiken blir billigare än mellan några andra hamnar på Gotland och fastlandet.
Tidsskillnaden för en resa tur och retur mellan Gotland och fastlandet skiljer sig i tid 1 tim. och 45 min. till Västerviks fördel jämfört med den näst kortaste sträckan. Skillnaden i bränslekostnad för en sådan tur dagligen året runt ligger på 1,5 miljoner kr.
Den nu nedlagda färjetrafiken över Västervik innebär en försämrad transportförsörjning på Gotland genom att Gotlandsresenärerna påtvingas dels en längre resa till färjeläget på fastlandet och dels en längre sjöresa. Inte minst ur miljösynpunkt är det viktigt att landtrafiken sprids på flera hamnar och vägar.
Koncessionen
Det rederi som har koncession på trafiken har dels vägrat att själv etablera trafik på linjen, dels avstyrkt begäran från andra rederier att få göra detta. Enligt avtalet skall det företag som har koncessionen svara för den kompletterande trafik som avses mellan Västervik och Visby. Vägrar de göra det har de inte uppfyllt avtalet och bör fråntas koncessionen. Andra rederier måste då få möjlighet att bedriva trafik på ifrågavarande linje.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att åtgärder vidtas så att de reguljära färjeförbindelserna sommartid mellan Västervik och Visby återupptas.
Stockholm den 24 januari 1991 Arne Andersson (s) Agne Hansson (c) i Gamleby