Sammanfattning
I motionen föreslås att ett svenskt internationellt fartygsregister skall inrättas och att omfattande statliga subventioner till rederinäringen då kan avskaffas. Flagglagen bör upphävas.
En modernisering av de svenska hamnarna är nödvändig för att sjöfarten skall fortsätta att utvecklas som ett intressant alternativ på transportmarknaden. I motionen efterfrågas förslag i syfte att öka konkurrensen i hamnväsendet och skapa en rationell hamnstruktur.
Ökade kostnader för isbrytning måste slås ut på hela sjöfartsnäringen genom farledsavgifter.
Fritidsbåtsregistret bör avskaffas.
1. Inledning
Sveriges läge -- i tre väderstreck omgivet av hav och med våra viktigaste utlandsmarknader belägna bortom dessa -- innebär att vi för handel och utrikes förbindelser är beroende av en fungerande sjötrafik. Över 50 procent av det gods som exporteras från Sverige transporteras med båt från svenska hamnar. Inräknas färjegods och malmexporten via Narvik stiger siffran till över 90 procent.
Sjöfarten är också av stor betydelse för de inrikes transporterna. 45 procent av transportarbetet -- 30 miljarder tonkilometer -- sker med båt efter kusten eller på de inre vattenvägarna.
Även i framtiden kommer svensk sjöfart att spela en stor roll för våra utrikes förbindelser. Folkpartiet liberalerna ser flera skäl till det antagandet.
Kraven på miljövänliga transportsystem är ett. Med båttrafik kan stora mängder gods transporteras med relativt låg bränsleåtgång och därmed små utsläpp till miljön. Det innebär inte att miljöreglerna för sjöfarten inte behöver skärpas. Självfallet måste utsläppen och olycksriskerna minska även från det trafikslaget. Trafikens miljöanpassning berörs i en annan kommittémotion från folkpartiet liberalerna.
Ett annat skäl är integrationen i Västeuropa, Sveriges närmande till EG och demokratiseringen i Östeuropa. Vi ser framför oss hur kontakterna inom Östersjöregionen kommer att öka och hur handeln mellan Östersjöns strandstater går mot ett uppsving.
2. Svensk flagg
Mot den bakgrund vi tecknat i inledningen är det glädjande att svensk sjöfart genomgår en mycket positiv utveckling. Tonnaget ökar och antalet beställda fartyg rör sig kring ett hundratal. Däremot är det olyckligt att regeringens sjöfartspolitik medfört att större delen av handelsflottan seglar under utländsk flagg.
Folkpartiet liberalerna anser att de svenska redarna måste kunna operera svenskägda fartyg på internationella kostnadsvillkor. Därför bör ett svenskt internationellt fartygsregister inrättas.
Internationella register finns i våra viktigaste konkurrentländer, däribland Danmark och Norge. Båtar i det internationella registret har inte tillåtits i inrikes trafik. Givetvis borde en likadan lösning ha valts i vårt land och samstämmiga regler gällt i de skandinaviska länderna. I stället har regeringen valt en politik som medfört att det allmänna tvingats ge stora subventioner till svensk sjöfartsnäring. Det har i sin tur lett till att danska och norska skepp i de internationella registren har tillåtits konkurrera om svensk kustsjöfart.
Regeringen bör snarast föreslå riksdagen att ett svenskt internationellt fartygsregister inrättas. Förhandlingar med Danmark och Norge bör upptas om gemensamma regler för de internationella registren. Samtidigt kan den ensidiga subventionspolitiken avslutas och två anslag till rederistöd om sammanlagt 555 milj.kr. för budgetåret 1991/92 avvecklas.
Den s.k. flagglagen (1989:990) begränsar de svenska rederiernas handlingsfrihet när det gäller att disponera tonnaget -- svenska fartyg får inte överlåtas till utländska köpare utan tillstånd. Detta innebär nackdelar på en marknad där flexibilitet och rörlighet är viktiga förutsättningar för framgång. Lagen motiveras enligt regeringen av beredskapskäl, men endast en mindre del av tonnaget är krigsplacerat. Flagglagen bör därför avskaffas.
3. Ökad sjöfart kräver bättre hamnar
Sjöfarten har som tidigare nämnts fördelar från miljösynpunkt. Dessutom minskar slitaget på järnvägar och vägar när stora mängder tungt och skrymmande gods transporteras till sjöss. Trafiksäkerheten förbättras genom att vägtrafiken besparas en stor del av transportarbetet.
Sverige har därför en enorm tillgång i vattenvägarna. Kostnaderna för farleder och hamnar är små i förhållande till de medel som behövs för investeringar och underhåll i marktransporternas infrastruktur, dvs. vägar och järnvägar. På hamnsidan finns t.o.m. en viss överkapacitet. Allt talar således för att sjötransporterna borde kunna öka sin andel av transportmarknaden. Det privata näringslivets förslag om en ''ostkustpendel'' i trafik mellan Bottenvikens hamnar och Helsingborg är ett glädjande steg i rätt riktning.
Trots att sjöfarten rationaliserat hårt under det senaste decenniet har sjötransporterna haft svårt att möta konkurrensen med transporterna på land. En anledning kan vara att den kostnadsminskning sjöfarten genomfört inte har någon motsvarighet i hamnarna. Bättre terminallösningar och helmekaniserade lasthanteringssystem är helt nödvändiga i en modern hamn. I det avseendet släpar de svenska hamnarna efter i utvecklingen.
Såväl kustsjöfarten som utrikes sjötransporter skulle kunna öka marknadsandelarna om hamnavgifter och andra kostnader kunde sänkas. I Europatrafiken kan 2/3 av transportkostnaden bestå av hamnkostnader.
Med tanke på hamnkapaciteten borde det finnas en konkurrens mellan hamnarna, som skulle ha drivit på rationaliseringsarbetet. Så tycks dock inte vara fallet. En förklaring kan vara att olönsamma hamnar kunnat leva vidare genom subventioner från de kommunala huvudmännen. De flesta hamnarna drivs ju i kommunal regi. Folkpartiet liberalerna är övertygade om att både sjöfarten och kommunerna skulle vinna på att fler hamnar såldes till privata intressenter. Regeringen bör göra en översyn av hamnväsendet och lämna förslag till riksdagen som syftar till att öka konkurrensen i hamnväsendet och skapa en rationell hamnstruktur.
4. Isbrytningen
Isbrytning är nödvändig för att trygga vintersjöfart, särskilt på de regionalpolitiskt viktiga Norrlandshamnarna. I budgetpropositionen (1990/91:100 Bil.8) föreslår kommunikationsministern att bränslekostnader för isbrytningen i fortsättningen skall bekostas av näringen, men det framgår inte närmare av förslaget hur uttaget av avgifter skall ske.
Om avgifterna t.ex. endast skulle drabba den trafik som är beroende av isbrytarassistans kommer kustsjöfarten efter bl.a. delar av ostkusten att hamna i en betydligt sämre konkurrenssituation gentemot andra transportformer. Risken är då stor att avsevärda mängder gods från industrierna i Norrland kommer att överföras till järnväg och landsväg. En sådan utveckling kan leda till kapacitetsproblem, ökat slitage på vägar och järnvägar och försämrad miljö.
Folkpartiet liberalerna anser att regeringen måste klargöra att avgifterna för isbrytning skall bäras av sjöfartsnäringen kollektivt genom farledsavgifter eller dylikt.
5. Fritidsbåtsregistret 1987 inrättades under motstånd från folkpartiet liberalerna ett register för fritidsbåtar. Registret har hela tiden varit mycket impopulärt bland båtägarna, trots den låga avgiften för registrering.
Registret kommer, enligt budgetpropositionen, i fortsättningen att avgiftsfinansieras. Sedan det inrättades har statens kostnader för registret överstigit 30 milj.kr. utan att det varit till någon nytta. Även om kostnaderna för registeruppläggningen får antas upphöra nu anser vi att registreringen bör upphöra. Några nya argument för registrets existens har enligt vår mening inte tillkommit. Vi föreslår därför att det avskaffas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett svenskt internationellt fartygsregister i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen, under förutsättning av bifall till yrkande 1, avslår regeringens förslag att till E 8. Bidrag till svenska rederier anvisa ett förslagsanslag om 550 000 000 kr.,
3. att riksdagen, under förutsättning av bifall till yrkande 1, avslår regeringens förslag att till E 7. Stöd till svenska rederier anvisa ett förslagsanslag om 5 000 000 kr.,
4. att riksdagen beslutar att upphäva den s.k. flagglagen (1989:990),
5. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av hamnväsendet och förslag om förbättringar i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgiftsuttag för isbrytningens bränslekostnader,
7. att riksdagen upphäver lagen (1987:773) om fritidsbåtsregister,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag att till E 2. Fritidsbåtsregister anvisa ett förslagsanslag om 1 000 kr.
Stockholm den 24 januari 1991 Kenth Skårvik (fp) Hugo Bergdahl (fp) Anders Castberger (fp) Ingrid Hasselström Nyvall (fp)