Färjetrafiken till och från Gotland ombesörjs av Rederiaktiebolaget Nordström & Thulin från och med 1988. Bolaget har ensam koncession på trafiken. Avtalet som är upprättat mellan staten och N & T är hemligt.
De kostnader som staten iklätt sig i form av ett s.k. transportstöd har kraftigt ökat sedan avtalet tecknades.
Kritik har riktats mot avtalet, dels beträffande kostnadsutvecklingen, och dels beträffande att avtalet är hemligt. Det finns ur olika aspekter fog för denna kritik. Bl.a. är det stötande att ett avtal som reglerar ekonomisk ersättning från staten till ett företag som har ensamrätt på en viss trafik är hemligt. Anslår riksdagen pengar till visst ändamål bör riksdagen också ha rätt att veta under vilka villkor detta sker.
Det primära i detta sammanhang är att en god trafikförsörjning säkerställs för Gotlandsresenärerna. Genom att endast ett bolag har rätt att trafikera sträckan inskränks valmöjligheterna för resenärerna. Alternativa rutter eller rederier står inte till buds. Konkurrensen är obefintlig.
På detta sätt låses strukturerna fast och resandeströmmarna utvecklas inte efter en uppkommen efterfrågan, utan synes utgå från att antalet resenärer och val av färdväg en gång för alla är given.
Så behöver det inte vara. I takt med att avregleringar genomförs och omfattar allt fler områden i samhället, och när alternativa lösningar tillåts komma fram, då måste ett omtänkande ske även på trafikområdet.
För Gotlandstrafikens del bör det avtal, som uppenbarligen har påtagliga brister, sägas upp och koncessionen för endast ett bolag släppas. Andra färjebolag som är beredda att trafikera sträckan, och som kan vara beredda att anlöpa andra hamnar måste ges möjlighet härtill.
I sydöstra Sverige skulle exempelvis trafik kunna upprättas mellan såväl Öland och Gotland som mellan Västervik och Gotland. Särskilt sommartid skulle en sådan trafik erbjuda alternativa resvägar och påtagligt höja totalantalet passagerare. För Ölands räkning skulle detta leda till flera turister som efter en vistelse på ön väljer att ta färjan över till Gotland.
Även om koncessionen för det nuvarande bolaget släpps innebär inte detta att statens övergripande ansvar för trafikförsörjningen till Gotland upphör. Formerna för detta får vidare övervägas.
Det är inte statens eller riksdagens uppgift att bestämma på vilket sätt, från vilka hamnar eller med vilka bolag som Gotlandstrafiken skall bedrivas. Statens uppgift är att undanröja hinder, upphäva monopolet och öppna för fri konkurrens.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphävande av koncessionen på Gotlandstrafiken och om fri konkurrens i färjetrafiken till och från Gotland.
Stockholm den 24 januari 1991 Bertil Danielsson (m)