I många kommuner med fraktgodshamnar och gästhamnar för det rörliga båtlivet förekommer att båtar som sjunkit helt eller delvis utgör ett problem. Som exempel kan nämnas att i Eskilstuna kommun har man sedan 1981 haft problem med ett sjunket fartyg som ligger på grunt vatten i närheten av gästhamnen.
Även i åar och mindre vattendrag finns en mängd småbåtar som ligger kvar året runt och hindrar framkomligheten både för andra båtägare och fritidsfiskare. Den nuvarande lagstiftningen ger inte kommunerna möjlighet att flytta på de båtar som utgör ett hinder eftersom risk för kraftiga skadestånd från en båtägares sida kan komma att uppstå.
Liknande problem förekom tidigare i många kommuner. Då gällde det bilar som var felparkerade eller miljöstörande.
Efter en lagändring löstes problemet på ett bra sätt genom att kommunen på ägarens bekostnad har rätt att flytta fordonet. I samband med flyttningen av exempelvis ett bilvrak övergår detsamma i kommunens ägo. Genom ett sådant förfarande undviks också eventuella skadestånd gentemot kommunen.
En liknande lagstiftning skulle vara tillämpningsbar även för båtar och båtvrak. Detta skulle underlättas genom ett tillägg till nu gällande lagstiftning rörande flyttning av fartyg i allmän hamn så att bestämmelserna skulle gälla även utanför allmän hamn.
Riksdagen avslog 1989 motioner i samma syfte. Vi anser emellertid att den nuvarande lagstiftningen är otillräcklig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändrad lagstiftning avseende flyttning av fartyg.
Stockholm den 24 januari 1991 Reynoldh Furustrand (s) Olle Svensson (s) Alf Egnerfors (s)