Sjöfarten på Göta älv och Vänern har pågått i många hundra år. När den första slussleden öppnades år 1800 kunde fartyg med en lastförmåga på 140 ton passera kanalen. Idag går Vänermaxfartyg med 4 000 ton last i reguljärtrafik. Under 1989 fraktades totalt ca 3,6 miljoner ton på Göta älv och Vänern. Skogs- och petroleumindustrins produkter svarar för merparten av transporterna. Vänersjöfarten är idag av mycket stor betydelse. För båtturismen är kanalen ovärderlig. Varje år under perioden maj--september passerar drygt 5 000 fritidsbåtar genom slussarna.
Runt Vänern finns en rad hamnar som har gjort och gör stora investeringar i kajer, kranar och lagerutrymmen.
I den debatt som pågår beträffande lämpligaste transportalternativ har diskussionen hittills mest rört jämförelser mellan vägtrafik och järnväg. Vi vill peka på att i området runt Göta älv och Vänern finns ett annat alternativ -- sjöfrakt -- som hittills inte blivit ordentligt belyst.
Ett utökat utnyttjande av sjötransporter, på inlandsvatten, på kanaler, i kustnära vatten och på öppna hav kommer att bli nödvändigt för att klara framtidens godsmängder.
Allt talar för att vattenvägarna kommer att bli ännu viktigare i framtiden -- både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Sjöfarten har låg energiförbrukning per ton och därigenom relativt sett små miljöfarliga utsläpp. Förhållandet mellan energiförbrukning per ton gods mellan Vänerfartyg/tågfrakt/lastbil är ungefär 1/2/5 i tillförd energi.
Det vore enligt vår mening synnerligen olyckligt om transporterna på Trollhätte kanal skulle minska eller t.o.m. upphöra. En sådan utveckling skulle innebära en oacceptabel belastning av tung trafik på väg 45 från Karlstad över Säffle neråt Göteborg. Detta är ett förhållande som regeringen allvarligt måste beakta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att säkra och utveckla Trollhätte kanal.
nStockholm den 24 januari 1991 Isa Halvarsson (fp) Elver Jonsson (fp)