Statsisbrytarna har sedan länge varit förlagda till Stockholm. Sjöfartsverket diskuterar för närvarande frågan om kajplatser för dessa under icke isbrytningssäsong. Dessa diskussioner kan leda till att viss del av isbrytarflottan förläggs till annan ort än Stockholm. I det sammanhanget är det helt naturligt att börja att söka en lämplig stationeringsort i Norrland. Det är i Norrland som övervägande delen av isbrytarinsatser sker, och det är naturligtvis bra om där finns möjligheter att även sköta visst underhåll.
Statistiken visar att det under en svår isvinter sker 640 insatser i Bottenviken, 1 600 insatser i Bottenhavet mellan Umeå och Norrtälje, 690 i norra Östersjön med Kalmar som ungefärlig sydpunkt och 260 i södra Östersjön. Vid Bottenhavet ligger Härnösand dryga 20 mil söder om Umeå med Örnsköldsvik, Norrlands andra hamn, mitt emellan nämnda städer.
Länsstyrelsen i Västernorrlands län har gjort en mycket grundlig utredning om förutsättningarna för att placera statsisbrytare av ''Atle''-klass i Härnösand. Ur denna är följande stycke hämtat, där Norrlandshandelskamrarnas trafikpolitiska råd uttalat sina synpunkter:
En effektiv isbrytning är en grundförutsättning för det norrländska näringslivets konkurrensförmåga. De norrländska basindustrierna svarar för en betydande del av landets valutaintjänande och utgör hörnstenar i svensk ekonomi.
Sjötransporterna har framtiden för sig bl a med hänsyn till gynnsam energiekonomi, goda miljöförhållanden, möjligheter att undvika flaskhalsar i Danmark och Nordtyskland, ny teknik i hamnarna, utveckling av systemtransporter och förnyelse av kontinentens inre vattenvägar.
Ökad kustsjöfart kommer att ställa större krav på isbrytarservice. Ett orosmoment är att isbrytarnas service förläggs alltför långt från våra norrländska vatten.
En krets stora Norrlands-förankrade företag, Assi, Boliden, Ovako, SCA och SSAB inledde för snart två år sedan ett samarbete mot bakgrund av prisutvecklingen för inrikes godstransporter med bil och järnväg. Utifrån detta initierades en utredning om kustsjöfartens tekniska och ekonomiska förutsättningar.
Vissa ledande tankegångar kan redan skönjas. Här noteras att fartyg i en kustsjöfart måste vara anpassade för extremt snabb lastning och lossning. Högre farter än nu, kanske 25--30 knop, krävs vidare. Möjlighet att ta sig fram i is markeras.
Fartygens storlek måste anpassas så att man kan hålla en mycket hög anlöpsfrekvens.
Lunde har den enda dockan mellan finska gränsen i norr och Stockholm i söder -- en sträcka på ca 110 landmil. Med sitt läge ungefär mitt på denna kuststräcka har torrdockan strategisk betydelse och utgör en tillgång även i ett nationellt perspektiv.
Lunde Mecan AB projekterar nu en upprustning och utbyggnad av befintlig torrdocka. Längden är redan tillfredsställande, men den måste göras bredare för att kunna rymma Atle, Frej och Ymer. Tillgången till ett kvalificerat varv med docka mitt på den långa Norrlandskusten är av stort värde bl a ur miljösynpunkt. Om läckage uppstår på fartyg vid grundstötning kan besvärande oljeskador föranledas. Möjligheter att få reparationer uförda av företag med resurser och kompetens centralt på den här kuststräckan är en mycket stor angelägenhet inte minst ur miljösynpunkt. Dockans samhällsekonomiska betydelse kan inte nog understrykas.
Det finns andra positiva skäl utöver närhet till torrdocka till varför Härnösand är en lämplig stationeringsort. Förutom att regeringen nyligen utsett kommunen till stödområde och därmed satsningsort. Härnösand har en mycket bra och tillgänglig hamn. Inseglingsförhållandena är mycket gynnsamma, korrosion och beväxning på skrov är ringa där Ångermanälvens utflöde innebär ett nästan saltfritt vatten. En nära samordning med Marinkommando, Kustbevakning, Kustradio och Sjöcentral Nord görs möjlig. Detta ger tillgång till verkstadsresurser, transportresurser, förläggningsresurser, vakthållning vid fartygen, konferenslokaler, utbildningsresurser, flygspaning, krigsorganisation m m.
Utöver vad vi anfört kan nämnas att till Karlskrona, som också diskuterats i sammanhanget, har redan stationerats de två mindre isbrytarna. Det är naturligtvis en fördel att ha spridning av isbrytarnas stationeringsorter. Det gör organisationen betydligt effektivare.
En stationering till Härnösand bör ske av fem vägande skäl: Behovet av isbrytarinsatser i Norrland Behovet för landets viktiga basnäring av effektiva sjötransportsystem Tillgång till torrdocka Härnösands strategiska läge längs Norrlandskusten Härnösands behov av arbetstillfällen markerat av att det är en av regeringen utsedd satsningsort.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om isbrytarnas lokalisering till Härnösand.
Stockholm den 17 januari 1991 Görel Thurdin (c) Martin Olsson (c)