Allt talar för att vattenvägarna kommer att bli ännu viktigare i framtiden av ekonomiska och miljömässiga skäl. Det gäller inte enbart våra kustområden utan också till och från Vänerlandskapen. Tack vare Trollhätte kanal och moderna hamnar runt Vänern erbjuds goda transportmöjligheter med övriga Europa. Energimässigt kräver frakt med järnväg dubbelt så mycket energi och frakt med lastbil fem gånger så mycket energi som båtfrakt. Skyddsorganisationen och beredskapen vid frakt med miljöfarligt gods i Trollhätte kanal och på Vänern är av helt annan dimension än vid frakt på land. För Sveriges handelsutbyte med Västeuropa och nu även Östeuropa är vattenvägarna viktiga. Västtyskland som är vår kanske viktigaste handelspartner transporterar en fjärdedel av sitt långväga och tunga gods på vattenvägar. Ytterligare investeringar planeras. Det borde alltså inte råda något tvivel om att de stora och tunga masstransporterna skall gå på sjöfrakt till och från Vänern.
Nyligen har åtgärder presenterats för att lösa trafikproblemen i Göteborg med omnejd. Om förutsättningarna för sjöfart på Vänern inte tas tillvara, kommer trafikbelastningen från Vänerregionen att öka trafikproblemen i Göteborg. Av och till diskuteras Vänersjöfartens framtid. Planeringen måste samordnas och en riktig kostnadsjämförelse göras mellan sjö-, järnvägs- och vägtransporter. Samhälls- och miljöfaktorer måste också räknas in. En rättvis jämförelse kan inte baseras på marginalkostnader. En utredning bör genomföras om Vänersjöfarten som miljövänligt transportalternativ i Västsverige.
Dubbelbottnade båtar i Vänern
Vänern, Västeuropas största insjö, utgör en omistlig sötvattenresurs. Idag är den en mycket viktig vattentäkt för kommunerna runt sjön och i Göta älvdalen. För många människor är Vänern en stor tillgång för friluftsliv. Tillfälle ges till rika naturupplevelser i vacker skärgårdsmiljö.
Vattenkvaliteten i detta innanhav har förbättrats avsevärt genom de omfattande miljövårdsinsatser som genomförts under 1970- och 1980-talen. Miljöarbetet fortsätter.
Redan nu finns det relativt gott om fisk i sjön. Det finns dessutom goda förutsättningar att utveckla ett attraktivt sportfiske för turism och rekreation. Ett projekt -- Laxfond Vänern -- har startats för att göra Vänern till Europas största laxsjö. Länsstyrelser, kommuner, näringsliv, yrkesfiskare och sportfiskare samarbetar för att på 90-talet göra ett omfattande laxfiske möjligt.
Mot denna bakgrund är det av yttersta vikt att Vänerns vattenkvalitet kan skyddas mot de miljöföroreningar som kan ske exempelvis i form av utsläpp från båtar. Omfattande transporter av bl.a. oljor och kemikalier sker idag. I och för sig är detta riktigt då det är det billigaste och mest miljövänliga sättet att transportera gods.
Med de stora miljömässiga och ekonomiska värden som står på spel om olja och vissa kemikalier kommer ut i Vänervattnet, anser vi att sådana transporter skall ske på båtar med dubbla bottnar för ytterligare ökad säkerhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av Vänersjöfartens roll i framtiden,
2. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om att fartyg som på Vänern transporterar olja och miljöfarliga kemikalier skall ha dubbla bottnar.
Stockholm den 17 januari 1991 Gunilla André (c) Bengt Kindbom (c)