Satsningar och vidareutveckling av kommunikationer och övrig infrastruktur har stor betydelse för samhällsutvecklingen i vårt land. Bra kommunikationer, forskning och utbildning är också en viktig förutsättning för en regional utveckling.
Regeringen har i propositionen Näringspolitik för tillväxt föreslagit kraftfulla satsningar bl a på kommunikationsområdet. En infrastrukturfond om minst 20 miljarder kronor skall inrättas. Fondmedlen skall användas till strategiska projekt, så att näringslivets konkurrenskraft stärks och därmed skapar en god grund för en ökad tillväxt i ekonomin.
Det är därför viktigt att ta till vara Bergslagens centrala läge och resurser för ett utvecklat näringsliv genom ordentliga infrastrukturinvesteringar.
Goda kommunikationer i regionen är en av förutsättningarna för att skapa arbetstillfällen men också för att kunna delta i de utbildningar som Bergslagen kan erbjuda.
Bergslagsborna är också beroende av att det finns bra förbindelser med storstäderna och via dessa också till utlandet. Men för att hela detta system inte skall ha någon svag länk krävs att förbindelserna till och från Bergslagen byggs ut så att människor här kan få ''matarförbindelser'' till de stora transportlederna.
Vi välkomnar därför transportrådets förslag om utarbetandet av en nationell transportvision, men denna bör då bygga på regionalt utarbetade program. Därmed ges förutsättningar för bl.a. kartläggning av ''felande länkar'' och strategiska investeringar.
Förslaget om indelningen av landet i sex ''vägmyndighetsregioner'' kommer att ytterligare försvåra för kommunerna i Bergslagen att få gehör för angelägna vägprojekt. Förslaget innebär att den samhörighet och geografiska närhet som kommunerna i dag känner splittras, och i stället fördelas regionens administration på tre vägmyndighetsregioner. En naturligare indelning av landet borde vara möjlig, genom att studera hur trafiken i dag löper och vilka orter som är beroende av de olika stråken.
Vi föreslår i stället att Bergslagen får utgöra en egen vägmyndighetsregion.
Inom Bergslagen finns flera riks- och länsvägar samt järnvägar av strategisk betydelse som behöver utbyggnad och upprustning. Som exempel kan nämnas E 18 väster om Örebro som är en viktig internationell väg och riksvägarna 60, 62, 63 och 68 som är Bergslagens pulsådror.
På järnvägssidan finns angelägna och strategiskt viktiga projekt som Bergslagspendeln, förlängningen av Svealandsbanan-Mälarbanan mot Karlskoga--Värmland-- Oslo, persontrafiken på det s.k. godsstråket, Storvik till Mjölby via Avesta-Krylbo och Hallsberg, sammanlänkningen av Bergslagsbanan och Inlandsbanan via den s.k. ''Nykroppaväxeln''.
Vi föreslår att medel avsätts för investeringar i Bergslagen för strategiskt viktiga ''matarförbindelser'' till de i propositionen föreslagna investeringsobjekten på väg och järnvägsområdet.
Det finns i dag också betydande regionala skillnader beträffande arbetskraftens kompetens. Till en del beror detta på olika regional sammansättning av näringslivsstrukturen, men största delen beror på skillnader i tillgängligheten till utbildning.
En bra början för att motverka detta förhållande är ju den regionalpolitiska satsningen på Bergslagens tekniska högskola (BTH) som gjorts i området.
Det är därför ytterst viktigt för Bergslagsområdet att satsningen fullföljs, dvs. att långsiktiga mål för BTH:s utveckling sätts upp och att resurser ställs till förfogande för ett genomförande.
Ett grundförslag till utveckling av BTH som gäller utbildningar inom ekonomi och kultur har också tagits fram och presenterats för utbildnings- och industridepartementet.
Ett annat viktigt utbildningsområde för Bergslagen är de skogliga utbildningarna. Vi föreslår att en fortsatt satsning och utveckling av Bergslagens tekniska högskola görs genom att långsiktiga mål fastställs och att medel avsätts för genomförande.
Sammanfattningsvis måste tillväxt genereras i flera områden samtidigt i landet för att inte satsningarna skall skapa ännu större obalanser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Bergslagens centrala läge och resurser bör tas till vara i föreliggande proposition,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den nationella transportvisionen bör bygga på regionalt utarbetade program,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Bergslagen bör få utgöra en egen vägmyndighetsregion,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att investeringsmedel bör avsättas till Bergslagen för strategiskt viktiga ''matarförbindelser'',
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att långsiktiga mål bör tas fram för utveckling av Bergslagens tekniska högskola och att medel bör ställas till förfogande för ett genomförande.1]
nStockholm den 6 mars 1991 Maud Björnemalm (s) Berit Oscarsson (s) Karl Hagström (s) Bo Finnkvist (s) Iréne Vestlund (s) 1 1990/91:Ub75