Höj utbildningsnivån i Gävleborg
Centern har varit initiativtagare och pådrivande när det gäller utbyggnaden av de små och medelstora högskolorna. Det är centern som drivit igenom extra resurser till de mindre högskolornas lokala kursutbud.
När nu den nya ingenjörsutbildningen håller på att genomföras måste detta ske på ett sätt som inte medför konsekvenser på andra utbildningar. Regeringens förslag i propositionen är för ensidigt inriktade mot den tekniska sektorn med motivet att åtgärderna skall ses i ett perspektiv för att möta efterfrågan av näringslivet. Men för att säkerställa tillväxt och utveckling krävs det ökade utbildningsinsatser även inom ekonomisk och humanitär sektor.
Utbyggnaden av de nya ingenjörslinjerna sker till stor del genom indragning av LIF-medel för befintliga lokala ingenjörslinjer. Det är alltså frågan om en omfördelning av resurser vilket vi inte kan kalla tillväxt.
Vid högskolan i Gävle/Sandviken kommer denna omfördelning att innebära att LIF-anslaget reduceras. Tre lokala linjer som hittills visat sig mycket efterfrågade kan inte genomföras, nämligen dataingenjörslinjen läsåret 1992/93, material- och produktionsteknisk linje läsåret 1993/94 och ekonomilinjen (2 åk) läsåret 1993/94. Detta kommer att innebära en 20 %-ig reducering eller ungefär 1,6 milj.kr.
I Bergslagspaketet betonades vikten av behovet av ökad högskoleutbildning. Detta medförde att man inrättade två ingenjörslinjer à 90 poäng. När man nu genomför den nya ingenjörsutbildningen får inte högskolan i Gävle/ Sandviken några nya utbildningsplatser utan propositionen föreslår en omfördelning. Bergslagssatsningen elimineras genom att man går tillväga på detta sätt, vilket vi inte kan acceptera.
Detta är ur regional synpunkt mycket allvarligt och stärker definitivt inte tillväxt.
Utbildning och forskning är en drivkraft i den regionala utvecklingen och den är av avgörande betydelse för Gävleborgs möjligheter till fortsatt framgång på världsmarknaden.
Svag satsning på vägunderhåll
Det är i rådande läge viktigt att på olika sätt främja sysselsättningen i Gävleborg. Det är därför viktigt att ett antal infrastrukturella satsningar görs i länet. Vi har i vår partimotion (N32) föreslagit en rad övergripande åtgärder som skulle ha god effekt för Gävleborg.
En betydande del av det statliga vägnätet består av grusvägar. Framför allt länsvägnätet har svag bärighet och stor andel utan beläggning. Det är angeläget att snara förbättringar kommer till stånd.
Centern har tidigare krävt ett tioårigt upprustningsprogram för beläggning och förstärkning av grusvägnätet. Ökade krav på bärighet, bl.a. på grund av ökade bruttovikter, frestar på länets vägar. Vårt län har varit ett av de län som haft svag framkomlighet under tjällossningsperioden. Detta måste förstärkas.
Det måste nu ske en ordentlig satsning på underhållssidan. Medel för detta finns det gott av. Den dyra Öresundsbron kan man spara in på. Den felaktiga utformningen, att så mycket skall gå till storstadsregionen, kan ändras.
Trafikutskottet bör med anledning av den partimotion (c) som åberopas omfördela medel, så att ytterligare medel för fortlöpande underhåll kan ges till Gävleborgs län.
Vägverkets organisation
Centern har inget att erinra mot att vägverkets organisation indelas i en produktionsdel samt i senare skede en eventuell affärsdel. Vi vill vidare understryka nödvändigheten av att planeringen av vägnätet med ett regionalt och lokalt inflytande bibehålls, där bl.a. länsstyrelserna som hittills fastställer de långsiktiga planerna för länstrafikanslaget och deltar i planeringsprocessen för riksvägnätet och stomjärnvägnätet. Det är mot denna bakgrund nödvändigt att antalet regionala administrativa planeringsenheter inom vägverket inte minskas i omfattning så att det lokala och regionala inflytandet i planeringsprocessen blir en chimär.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att LIF-anslaget inte bör reduceras,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att högskolan i Gävle/Sandviken bör få nya platser för den nya ingenjörsutbildningen,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överföra 10 milj.kr. för fortlöpande underhåll till vägverket i Gävleborg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att som engångsinsats anslå 20 milj. kr. för eftersatt underhåll i Gävleborg genom omfördelning.
Stockholm den 6 mars 1991 Gunnar Björk (c) Karin Starrin (c)
1 1990/91:Ub74