Stambanan är Norrlands ''livsnerv'' och utgör ofta det enda realistiska alternativet för studie- och arbetsresor. Jämtlandsfjällens turistströmmar är också beroende av kommunikationerna längs denna sträckning, liksom stora volymer gods. Det finns alltså stora transportvolymer, såväl människor som gods.
Det gäller att göra järnvägstrafiken så intressant så att den kan konkurrera med både flyg och bil. För Bollnäs och Ovanåkers del är avståndet till Stockholmsregionen inte längre än att uppsnabbade förbindelser utgör ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till bilen. Idag är restiden Stockholm--Östersund ca 6,5 timmar varför många föredrar att ta flyget. Kan man i stället minska restiden till 5 timmar vilket är möjligt med ''snabbare'' tåg så kommer många att välja tåget.
För att förbättra möjligheterna måste snabbtågstrafik inrättas. De bantekniska förutsättningarna för snabbtåg eller snabbare tåg är mycket stora. Redan idag går det att köra snabbare tåg, d.v.s. med en hastighet på 160 km/timmen med endast smärre förändringar. Det behövs bl.a. dubbelspår på en del sträckningar.
Idag finns det 5 dubbelturer på sträckan Stockholm-- Bräcke--Östersund. Före kl. 14.00 går det ej att komma till Östersund från Stockholm. Mellan kl. 7.00 och 12.00 finns det inte någon avgång från Östersund. Detta är exempel som visar att förbindelserna inte är speciellt tillgängliga. Åtminstone en tur i vardera riktningen behövs för att uppfylla kraven på god service.
Tursnabbare, turtätare och tursäkrare tågturer måste till för att öka resandefrekvensen. Det behövs en satsning på infrastrukturen för att skapa förutsättningar för människor att arbeta och bo i inre Norrland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snabbtåg på norra stambanan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare en dubbeltur längs norra stambanan.
Stockholm den 25 januari 1991 Karin Starrin (c) Stina Eliasson (c)