1975 byggde SJ en ny verkstad i Östersund, där reparationer av godsvagnar och lok skulle utföras. Kommunen satsade genom att erbjuda mark. Anställda flyttade över från den gamla och nedslitna verkstaden i Östersund och ytterligare personal anställdes.
Efter tio år kom den första chocken för arbetarna. SJ planerade att lägga ner en verkstad och den i Östersund ställdes mot den i Göteborg. Någon nedläggning verkställdes inte då. 1988 återkom SJ med påståendet att det fanns för många verkstäder. SJ:s manöver sammanfaller i tiden med att regeringen beslutat följa EG:s råd när det gäller järnvägspolitiken. Redan i den s k EG-propositionen 1977 förebådades vad som komma skulle:
Inom EG har fattats beslut om att järnvägarnas offentliga förpliktelser som trafikföretag bör minskas, att de skall sträva efter en högre grad av affärsmässighet samt att vissa bidrag för förbättringar av infrastrukturen skall kunna utgå.
För säkerhets skull sprang regeringen före alla andra västeuropeiska länder och gjorde vad ingen av de övriga vågat göra. När regeringen tillsammans med de borgerliga partierna sprängde ''Hela folkets järnväg'' -- SJ -- i två delar genom 1988 års trafikpolitiska beslut ingick privatiseringar i planerna. Vpk, numera vänsterpartiet, har i snart fyra års tid bekämpat den här utvecklingen utan minsta stöd från övriga riksdagspartier. Dessutom har riksdagsmajoriteten gett regeringen allt friare händer -- bemyndiganden -- att i sin tur överlåta åt SJ-chefen att leka privatkapitalist med företagen. Så blev det till och med möjligt att privatisera så strategiskt viktiga järnvägsområden som underhållsverkstäderna.
1988, när det visade sig att ASEA Brown Boveri (ABB) via sitt företag Ageve ville köpa -- och SJ sälja -- flera verkstäder, protesterade arbetarna eftersom de inte litade på den transnationella jättekoncernens syften. 1989 genomfördes försäljningen av SJ:s verkstäder i Göteborg, Gävle, Östersund och Bollnäs. SJ blev minoritetsägare i det nya företaget. Invigningen skedde till trumpetstötar om en ljusnande framtid för företaget och de anställda.
I mina debatter 1988--1989 med olika statsråd om SJ:s aviserade utförsäljning till ABB och hotet mot SJ- verkstaden i Östersund hade det framgått att regeringen både förutsåg och tänkte medverka till den ''omstrukturering'' som ABB önskade. Kommunikationsministern använde aldrig samma klarspråk som ABB-chefen i affärstidskrifterna. Percy Barnevik hade redan deklarerat att i EG:s nya Europa kommer merparten av produktionsföretagen på järnvägsområdet att försvinna. Men att den samhällsekonomiska nyttan kan gå förlorad med nedläggning av produktionen det angår storkoncernerna lika lite som att utsatta regioner och dess befolkning tvingas förlora allt fler jobb.
I september kom beskedet att verkstaden i Östersund skulle läggas ner. 180 personer skulle förlora sina arbeten. Detta trots att det var den av verkstäderna som uppnått det absolut bästa resultatet. Beslutet i bolagsstyrelsen togs utan att föregås av MBL-förhandlingar. Ageves styrelse tog ingen hänsyn till de argument facket förde fram för fortsatt drift i Östersund. En oberoende löntagarkonsult konstaterade att Ageves motiveringar till nedläggningen var oseriösa, bl a stämde de inte överens med företagets och SJ:s fastställda officiella strategi för underhåll av rälsbundna trafikfordon.
Vänsterpartiet har lagt en rad förslag på transportområdet som handlar om nyinvesteringar för järnvägsnätet på 65 miljarder kronor på tio år. Där skulle en stor del omfatta Norrlandslänen. Ett av våra förslag handlar om hur Inlandsbanan skulle kunna utvecklas i ett nordiskt projekt, inte bara turistmässigt, utan också beträffande godstrafiken och med hjälp av ny teknologi. Flera motioner handlar om ett projekt för helautomatiska spårsystem och vagnar för städernas kollektivtrafik som vi vill se förverkligade genom bl a ''infrastrukturfonden''. Den strategiska nyttan med verkstäder för nyproduktion och underhåll är obestridlig. Med ovan nämnda förslag skulle verkstäderna få ännu större betydelse än i dag och Sveriges sårbarhet på området skulle minska.
Med de satsningar vi föreslår finns det realistiska förutsättningar för både kvalitativ (miljömässigt, energihushållning o s v) och ekonomisk tillväxt. Många jobb skulle räddas och många nya komma till. Det skulle självfallet gynna också verkstäder som den i Östersund, inte minst om vänsterpartiet får igenom förslagen om Inlandsbanan.
Vänsterpartiet accepterar inte att Transportstödet till Norrland skärs ner. Vi vill tvärtom öka det regionalpolitiska stödet kraftigt. I detta sammanhang finns det också möjlighet att rädda verkstaden i Östersund -- den behövs för jobbens, yrkeskunnandets och miljöns skull. SJ bör driva fortsatt verksamhet i egen regi samt återta varsel och uppsägningar för de anställda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att verkstäder som den i Östersund är av strategisk betydelse för utvecklingen av spårbundna transporter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ägarskap och fortsatt drift vid Ageves verkstad i Östersund,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att yrkeskunnande och arbetstillfällen vid Östersundsverkstaden bör räddas av transport-, miljö- och regionalpolitiska skäl.
Stockholm den 25 januari 1991 Viola Claesson (v)