Riksdagen tog 1988 beslut om att Inlandsbanan ''har ett klart samhällsintresse''. Formuleringen då var regeringens. I åratal har Vpk, numera vänsterpartiet, agerat för detta ''samhällsintresse''. Vi anser att det är dags för politiska beslut som leder till en utveckling av både person- och godstrafiken på Inlandsbanan.
Banan har hittills haft en särställning inom trafikpolitiken. Det klara samhällsintresset bygger på banans 105-milasträcka genom flera län, de många orternas intresse av ett levande norrländskt inland samt på medborgarnas lust till resor på en av järnvägens få livaktiga turistattraktioner. Inlandsbanan passerar genom områden med sjöar, älvar och orörd vildmark vid randen av fjällkedjan.
Persontrafiken
Satsningar för att utveckla turisttrafiken måste självfallet kombineras med reguljär tågtrafik för alla berörda inlandsorter.
Statliga pengar till trafik på Inlandsbanan har gått över anslaget ''Köp av interregional persontrafik på järnväg''. Anslaget kom till för att garantera trafik på banor som staten -- och inte kommuner och län -- skall ta det övergripande ansvaret för. I väntan på att regeringens särskilda förhandlare för Inlandsbanan skulle ''pröva hur trafiken kunde utvecklas i former som främjar en ökad turisttrafik'' anslogs 56 miljoner kr för innevarande budgetår (1990/91). Samtidigt beslutades att den totala anslagsramen för den interregionala persontrafiken, 618 miljoner kr, efter viss uppräkning skulle ligga till grund för upphandlingen även för 1991/92.
Vi menar att besluten våren 1990 om Inlandsbanan och den interregionala järnvägstrafiken bara kan tolkas på ett sätt.
För det första: Vi förväntade oss klartecken till konkreta förslag på utveckling av Inlandsbanan med bl a satsningar på turisttrafiken. Förhandlarens uppdrag var att visa riksdagen hur det kunde åstadkommas.
För det andra: Anslaget till inlandsbanetrafiken (56 milj kr 1990/91) borde indexuppräknas till minst 60 miljoner kr för 1991/92 även om pengarna skulle lyftas ut ur den totala ramen och till annat konto (se beslut om tvåårig upphandling!).
Men kommunikationsministern tycks inte ta notis om de aktuella riksdagsbesluten. Från att ha sett på Inlandsbanan som ett klart samhällsintresse gör regeringen och dess förhandlare en fräck politisk helomvänding. I årets budgetproposition, bilaga 8, heter det om resultatet av två års förhandlingar:
Då det gäller turismen i inlandet säger utredaren att en samlad marknadsföring av inlandet som riktar sig till bilturister förmodligen skulle ge ökade volymer av resenärer långt över den möjliga ökningen av resenärer på inlandsbanan. (sid 67)
Därefter övergår Georg Andersson till att plädera för att trafikhuvudmännen skall ta över persontrafiken på banan. Regeringen har alltså bestämt sig för att bilturism och busstransporter är lämpligare än att främja Inlandsbanans möjligheter. Och detta i ett läge där miljömedvetandet ökat kraftigt och allt fler vill åka tåg.
Om det inte varit så kontroversiellt kunde ministern i stället ha delgett riksdagen ett ordagrant citat ur utredaren Bill Franssons slutsatser i rapporten:
I praktiken finns bara alternativet att föreslå att trafikeringsrätten överlåts på IEF, eller snarare deras entreprenörer. Både proposition och direktiv är ''skräddarsydda'' för detta alternativ.
Men regeringen vill inte gå IEF (Inlandskommunernas ekonomiska förening) till mötes trots utredningsdirektiv och riksdagsbeslut. SJ offererade trafik på Inlandsbanan för 60 miljoner kr 1991/92. Just detta belopp ansåg regeringen skulle sparas in genom det s k krispaketet. Så i stället för att verkställa riksdagens tidigare beslut föreslår regeringen att trafikhuvudmännen skall överta trafikansvaret i utbyte mot 36 miljoner kr per år. Det är ett försök att i ett slag gynna landsvägstrafiken, avveckla trafiken på Inlandsbanan och övervältra ansvar och kostnader från staten till länen. På så sätt tar regeringen chansen att splittra det norrländska inlandets engagemang för banan. Vänsterpartiet anser att förslaget är kortsynt och oacceptabelt.
Kommunerna längs Inlandsbanan har samverkat i närmare 20 år. När regering och riksdag äntligen visade ett hoppfullt intresse för några år sedan blev det en av anledningarna till att samarbetet mellan kommunerna tog fastare och juridisk form. IEF uppmanades att ta fram ett trafikeringsförslag. Efter anbudsgivning ansågs Postens Diligenstrafik som den lämpligaste trafikentreprenören. För 36 miljoner kr per år ansåg IEF och Diligenstrafiken sig kunna driva fortsatt trafik på Inlandsbanan året runt på dagens nivå och samtidigt klara viss utveckling och marknadsföring.
En av företrädarna för Järnvägsmännens Samarbetskommitté för Inlandsbanan skriver:
Detta var den organisation (IEF) som tillsammans med turistorganisationer ville söka bedriva persontrafiken på Inlandsbanan ''i en annan form'' och i ''mera decentraliserade och marknadsmässiga former''. Självfallet var detta kärnan i det nya förhållningssätt till Inlandsbanans persontrafik som 1988 års riksdagsbeslut antydde....en förnyelse som skulle ge inlandskommunerna både en chans och ett ansvar.
Vi kan konstatera att regeringen redan har tappat intresset. Trots principer om motsatsen från 1988, ''kommunaliserar'' regeringen mer än gärna statens nuvarande kostnadsansvar för interregional trafik. Men när det gäller den riksbekanta Inlandsbanan så verkar regeringen betrakta det folkliga stödet och kommunernas engagemang för järnvägen mera som ett hot än ett löfte. Är det för att påskynda ''bussifiering'' i hela inlandet och genom alla glesbygder även där det finns järnväg?
Om regeringen trots opinionen för Inlandsbanan skulle få majoritet för sitt förslag i riksdagen betyder det i praktiken att persontrafiken på banan läggs ner på försommaren. Det är den tid då turistsäsongen börjar på allvar och inlandstågen brukar vara fullbokade. Vänsterpartiet anser att den tidigare beslutade upprustningen av Inlandsbanan med sidolinjer måste fullföljas av regional- och miljöpolitiska skäl. Men också stationerna utmed banan måste rustas upp och förnyas. Stationerna skulle kunna säljas för en symbolisk summa till berörda kommuner och utvecklas till resecentra.Vi kräver att riksdagen avslår regeringens förslag om att inte upphandla trafik på sträckan Mora--Gällivare. Med hänvisning till tidigare riksdagsbeslut och det engagemang som bl a IEF visar för att främja en utveckling av persontrafiken anser vi det som självklart att resurser för budgetåret 1991/92 tas ur anslaget G 5., Köp av interregional persontrafik på järnväg.
Tiden fram till nästkommande budgetbeslut i riksdagen måste utnyttjas till en förhandlingsomgång mellan staten och inlandskommunerna för att utvecklingsplanerna skall få en chans.
Nordiskt samarbete för utveckling av godstrafiken
I budgetförslaget, bilaga 8, vill regeringen överlåta åt SJ att avgöra den framtida godstrafiken på Inlandsbanan där SJ anser att ''det finns ett långsiktigt underlag''. Banverket skall i så fall få medel till viss upprustning av banan.
Det nordiska järnvägssamarbetet är outvecklat. I övriga Europa diskuteras ett stort antal internationella samarbetsprojekt -- för höghastighetståg. I det sammanhanget utgör Norden, norr om Köpenhamn, en vit fläck på kartan. De mer avancerade Europaprojekten är intressanta och viktiga att länka samman med bl a Sverige. Men det är inte framsynt transportpolitik att låta detta intresse överskugga en inomnordisk utveckling.
Vi tror att det i ett utökat nordiskt samarbete kan finnas utvecklingmöjligheter också för Inlandsbanan och dess godstrafik. Problemet är att de hittills inte undersökts på ett seriöst sätt. SJ uppger att det förekom vissa sonderingar om ett norskt-svenskt samarbete i mitten av 80-talet om godstransporter på Inlandsbanan. Men inget konkret företogs.
Enligt uppgift har man i Norge tidigare diskuterat möjligheten att bygga en järnväg till Nordnorge. Banan var tänkt att fortsätta från Bodö till Narvik. Förslaget föll när det visade sig att det var orealistiskt att bygga sträckan på grund av alltför höga investeringskostnader. Vi menar att det här bör finnas en utgångspunkt för ett norskt intresse av samarbete kring godstrafik på Inlandsbanan. I ett projekt som leder till ett mer omfattande engagemang bör också gemensamma investeringar och trafikrättigheter diskuteras.
I ett sådant eventuellt norskt-svenskt samarbetsprojekt utgår vi ifrån att det främst är godsfrakter i kombitrafik som kan bli intressanta för Norges del. Vår tankegång är bl a att Narvik på den nordnorska sidan skulle fungera som landsdelens kombilastplats. Motsvarande terminaler för kombitrafik söderut i Norge behövs eventuellt i Bodö, Mo i Rana samt Trondheim. På den svenska sidan kan kombiterminaler vara lämpliga i t ex Gällivare, Arvidsjaur, Storuman och Vilhelmina.
''Fiberoptik -- järnvägens guldgruva''
I Europa pågår ett projekt där järnvägsbolagen i EG- länder samt Schweiz, Österrike och Sverige samarbetar kring målet att bygga upp ett nät för data- och telekommunikation. -- Projektet är en guldgruva, säger en generalsekreterare vid Internationella järnvägsunionen, UIC.
Genom att ersätta de gamla telekablarna längs järnvägen med fiberoptisk kabel får man ett internt telenät med mycket hög kapacitet -- högre än järnvägens eget behov. I Sverige satsar Banverket på sitt eget projekt, Opto 90.
En ytterligare möjlighet för Inlandsbanan skulle kunna vara dess värde som läggningssträcka för fiberoptisk kabel för tele- och datatrafik som gynnar både svenska och norska intressen. Trondheim--Storlien har nämnts som ett lämpligt objekt. I Banverkets egen projektplan finns enligt uppgift sträckan Gällivare--Kiruna med för ev start 1994. En fiberoptisk kabel på svensk inlandsmark skulle sammanbinda Nord- och Mellannorge på ett kommunikationsmässigt unikt sätt. Kapaciteten kan för Nordnorges del leda till möjlig etablering av högteknologiska tjänsteföretag.
-- Vi menar att ett nordiskt samarbete kring tele-och datakommunikation knutet till järnvägsföretagens och Banverkets nationella behov bör inledas. Det skulle göra det möjligt med mer offensiva investeringar både i fiberoptik och banor för alla parter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen under punkt G 5., Köp av interregional persontrafik på järnväg, beslutar anslå 60 milj. kr. till trafik på inlandsbanan för budgetåret 1991/92,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statligt stöd till upprustning av inlandsbanan med sidolinjer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av inlandsbanans stationer till resecentra,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nordiskt samarbete som kan utveckla godstrafiken på inlandsbanan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvecklad nordisk samverkan kring tele- och datatrafik.
Stockholm den 25 januari 1991 Viola Claesson (v) Bengt Hurtig (v) Maggi Mikaelsson (v) Jan Jennehag (v)