Post- och televerksamheterna
Post- och televerksamheter ska förbättras -- inte anpassas till EG
För vänsterpartiet är det en självklarhet att samhället agerar utifrån en helhetssyn där service och en rad viktiga nyttigheter kan garanteras individer och företag. Parollen ''Hela Sverige skall leva'' bör bli ett riktmärke för samhällets fortsatta sociala och regionalpolitiska ansvar i stället för att förbli en innehållslös slogan.
Vänsterpartiet vill hävda alla medborgares rätt till grundläggande samhällsservice även på post- och teleområdena. Vi anser att rätten kan utökas och servicen byggas ut i olika delar av landet. Det betyder dels att samhället måste stå som garant för en rikstäckande service, dels att eventuella lönsamma delar inom ett affärsdrivande verk får bekosta de delar som varken kan eller behöver gå med vinst. Vänsterpartiet anser dessutom att de anställda inom de statliga verken måste få ett verkligt inflytande över sin dagliga arbetssituation. Den möjligheten försvåras ytterligare om affärsverken ombildas till aktiebolag.
Regeringens ambitioner för de olika affärsverken innebär helt nya principer. Vänsterpartiet anser inte att post- och ytterligare televerksamheter skall EG-anpassas. En modell som hämtats från privata vinstintressen riskerar då att lösa upp grunden för de sociala och regionalpolitiska målen.
Vi menar att inriktningen tvärtom måste vara att stärka verkens ställning med syftet att servicen till medborgarna, myndigheterna och fler företag i hela landet ska utvecklas. När televerket föreslog regeringen att hela koncernen skulle bli aktiebolag och lämpligen börsintroduceras fick Tony Hagström beröm för att han ville ''bredda ägandet''. Vänsterpartiet anser att ägandet inte gärna kan bli bredare än att vara alla medborgares egendom.
Målen för dessa verksamhetsområden måste skärpas och klarläggas av riksdagen. Regeringen ska med detta som utgångspunkt på ett helt annat sätt än i dag leva upp till sina bemyndiganden att styra och följa upp statens ägaransvar. Dessutom måste regeringen på ett helt annat sätt än hittills kontinuerligt redovisa inför riksdagen hur detta ansvar utövas. I stället för att minska de sociala och regionala kraven på de affärsdrivande verken vill vi införa helt nya sådana krav på deras konkurrenter. Det skulle leda till mer jämlika konkurrensförhållanden.
Vänsterpartiet föreslår att alla aktuella företag, alltså även de privata aktörer som redan släppts in på affärsverkens tidigare monopolområden, ska bidra till att den samhälleliga servicen kan upprätthållas. Det skall gälla allt från krav på handikappanpassning till tjänster i glesbygd, d v s krav som i dag ställs på bl a posten och televerket. Vi förutsätter att förändringen kräver ny lagstiftning. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att utforma lagförslag i frågan.
''Släpp tjänsterna loss!''...
...blev nyliberalernas slagord för att kräva privatisering av offentliga verksamheter under 1980-talet. Inom Västeuropa har slagordet fått sitt mest inflytelserika språkrör genom bildandet av direktörsklubben European Roundtable, vars förste ordförande blev volvochefen P G Gyllenhammar. Klubben har sedan sitt bildande haft ett intimt samarbete med EG-kommissionen. Därför har EG och dess krav på medlemsstaterna att minska samhällets offentliga förpliktelser på en rad områden fungerat som det nyliberala redskap de transnationella bolagen ansåg att de behövde.
I Sverige har den socialdemokratiska regeringen efter 1982 gått i spetsen för en politik som anpassats till dessa krafter. Den naiva övertron på ''marknadslösningar'' har spridit sig till alla områden och nivåer. Avregleringar och upplösning av samhällets monopol på viktiga områden har genomförts i en snabb takt. Nästa steg har blivit att hänvisa till behovet av ytterligare förändringar eftersom konkurrensen ökat p g a att privata intressenter släppts in på bl a affärsverkens områden.
Därefter har bildandet av bolag och ''kärnaffärer'' inom de olika statliga affärsdrivande verken genomförts med hänvisning till att konkurrensen kräver ökad ''effektivitet'' inom respektive offentlig verksamhet.
Ytligt betraktat har det genom denna sönderstyckning skett en decentralisering som teoretiskt borde ge bättre överblick, insyn och inflytande för samhället och de anställda. I praktiken har det fungerat tvärtom, d v s att anställda och olika arbetsställen inom ett verk har spelats ut mot varandra i en konstruerad konkurrens.
Men inte ens de nämnda försöken att omstöpa den offentliga sektorn med den privata som förebild är inte tillräcklig för regeringen. Den anser tvärtom att ytterligare ''marknadsanpassning'' är motiverad för att konkurrensen från omgivningen hårdnat! Som framgår av ovanstående har regeringen själv frammanat detta förhållande genom minskad politisk styrning, avregleringar m m.
För de anställda inom de affärsdrivande verken väntar en än bistrare verklighet om och när verken ombildas till aktiebolag och moderbolag. Låt oss ta exemplet postverket. Offerter från moderbolaget kommer att läggas så att vissa förutsättningar är givna, t ex vilken utrustning som ska användas eller hur produkten ska se ut. Det man ska konkurrera med blir då t ex lokalernas pris, personalkostnad och effektiviteten.
Vilka möjligheter till inflytande kommer de anställda att få efter ombildning? Jo, det lokala facket får det delikata uppdraget att avgöra om de vill lägga ett anbud eller ej -- och antingen riskera att förlora jobben därför att rimliga krav på arbetsmiljö och vettiga löner blir för ''dyra'' -- eller att få sämre arbetsmiljö och lön. Förutsättningen är inte stor att ett skyddsombud i det läget vågar ställa krav på riktigt utformade lokaler om de därmed riskerar att bli arbetslösa.
Jurister på arbetarskyddsstyrelsen bekräftar att den aktuella organisationsmodellen efter förändring till aktiebolag är en mycket dålig form ur bl a nämnda aspekter. Arbetsrättsliga lagar, MBL m fl, är inte utformade med tanke på denna sorts bolag. Det beror bl a på att det inte går att komma åt planeringen om den sköts av ett moderbolag som formellt inte har några anställda och därmed inte något personalansvar. Vänsterpartiet vill tvärtom öka de anställdas rättigheter. Den möjligheten minskar om affärsverken ombildas.
Tillväxtpropositionen
Vänsterpartiet anser att det krävs förändringar inom post- och televerken som överhuvud taget inte berörs av regeringen. Så bör t ex frågan om effektiviteten också inrymma krav på ett bättre personalansvar än det aktiebolag och privata bolag erbjuder.
Vi menar att post- och televerkens uppgift, som en del av den offentliga sektorn, även ska vara att gå i spetsen för en bra personalvård och en ny och demokratisk arbetsorganisation. Effektivtetsmåttet kan och får inte enbart vara ekonomistiskt i ett samhällsägt företag utan måste få en dimension som förbättrar arbetsvillkoren för människorna som arbetar där.
I propositionen gör regeringen bedömningen att det bästa sättet att ''effektivisera beslutsfattandet'' är att använda den form som huvuddelen av all affärsverksamhet i Sverige liksom utomlands bedrivs inom, d v s aktiebolagsformen. Redan från och med 1991 vill regeringen ombilda Vattenfall och domänverket. Televerket ska enligt regeringen byta skepnad 1992. Postens och SJ:s funktioner ska utredas ytterligare före den troliga ombildningen till aktiebolag.
Aktiebolagslagen är därmed det instrument regeringen anser ska styra nuvarande statliga affärsverk i framtiden. Lagens portalparagraf slår fast att investerat kapital ska ge högsta möjliga avkastning. Det innebär att sociala och regionalpolitiska hänsyn betraktas som externa kostnader som inte hör till aktiebolagens ansvarsområden.
Om och när även skattesystemet anpassats till EG fullt ut innebär det att inkomster som hittills använts för att bygga upp den offentliga sektorn minskar drastiskt. Det är en av förklaringarna till varför privata företag får stå modell för finansdepartementets och regeringens syn på den offentliga sektorn. Det leder till att samhällets service och åtaganden revideras till ett minimiansvar som EG- kommissionen förutsätts kunna acceptera.
Regeringen vill att riksdagen ska besluta att ombilda affärsverk till aktiebolag utan att konsekvenserna för samhället och medborgarna analyserats. I propositionen finns bara luddiga motiveringar och svepande omdömen om krav på lönsamhet, ökad konkurrens och ''effektivitet''. Följden blir en orättfärdig övervältring av kostnader på enskilda medborgare, kommuner och glesbygdsområden som inte kan hävda sig som ''lönsamma''. Vänsterpartiet anser att detta är förändringar som är främmande för ett välfärdsland.
Postverksamheten
Regeringen antyder att den vill minska de nuvarande sociala och regionala målen för postverksamheten. Men trots tal om effektivitet, marknadslösningar och ökad konkurrens har regeringen inte gjort något försök till analys som motiverar kraven på uppluckring av monopol och övriga systemförändringar.
Vänsterpartiet anser att ett relevant mått på effektivitet i sammanhanget är bredden och servicenivån på en verksamhet satt i relation till hur stora resurser staten behöver skjuta till. Med denna utgångspunkt är postverksamheten i Sverige en av världens effektivaste. Ett belägg för detta är bl a att Sverige säljer kunskapstjänster (''know-how'') på området.
Vi har tidigare nämnt ännu en viktig dimension -- de anställdas arbetsvillkor och demokratiska inflytande över produktionen. En utredning om brevbärningen visar att postverket i sin personalpolitik allt mer liknar sina privata konkurrenter med förslag på bl a bonuslöner och överföring av lokalvården till utomstående entreprenörer.
Regeringen hänvisar till EG:s krav på olika områden. Inom EG är dokumentet ''Green Paper'' om postverksamheten ute på remiss hos medlemsstaterna, där uppfattningarna om bl a monopolet går isär kraftigt. Post- och teleutredningen (PTU) hänvisade i sitt betänkande redan förra året till detta ''Green Paper''.
Men propositionen ägnar bara några få rader åt frågan om postverkets brevmonopol. Monopolet på brevbefordran är lagreglerat men nu aviserar regeringen att Sverige ska följa EG:s politik på området. Enligt uppgift i samband med nämnda ''Green Paper'' möter frågan om avreglering av monopolet hårt motstånd från flera medlemsländer. Men i vårt land anser regeringen att Sverige, som inte ens är medlem i EG, ska underordna sig oavsett hur EG:s politik på området kommer att utformas.
Om postens ensamrätt till brevbefordran upphävs innebär det fritt fram för ''russinplockare'' som Citymail. Det senare företaget agerar som om EG:s privatiseringslinje redan genomförts i Sverige. Citymail tänker ta hand om brev- och tidningsutdelning till företag och hushåll i Stockholms innerstad, Göteborg och Malmö. Företaget konstaterar helt korrekt att landsbygden är ''mindre lönsam''. Om riksdagen upphäver brevmonopolet vore det ett högst rimligt krav att nya konkurrenter också får ett delansvar för de mindre lönsamma geografiska delarna av landet om konkurrensen ska vara jämlik.
Chefen för Posten Brev hotar nu med att höja portot för sina privatkunder. Regeringen vill släppa loss en sådan utveckling genom att låta postverket få avgöra portot på normalbrev fr o m 1992. Vänsterpartiet anser att den beskrivna EG-anpassningen måste stoppas och att sociala och regionalpolitiska hänsyn ska styra verksamheten.
I budgetpropositionen i januari i år föreslog regeringen att postverket dessutom skall få fria händer när det gäller tidningsdistribution. Postens kunder tvingas därmed att betala ''marknadspriser'' för att tidningar ska delas ut. Detta är ett hårt slag både mot landets 275 miljoner exemplar av facklig, kooperativ- och specialpress, s k FKP-tidningar, och mot tidningsläsarna-hushållen. Berörda tidningar är sådana som Vår Bostad, Metallarbetaren m.fl. Vänsterpartiet har som enda parti reserverat sig mot förslaget (1990/91:TU 13).
Antalet transaktioner på postkontoren har minskat tack vare ökad automation. Regeringen beskriver detta som en ''strukturkris''. Inom postverket utreds frågan om det framtida kassa- och kontorsnätet. Tillväxtpropositionen uppskattar bruttokostnaden till 6 miljarder kr för att upprätthålla en vardaglig och rikstäckande kontors- och kassaservice, där lantbrevbäringen räknats in. Post- och teleutredningen (PTU) har beräknat kostnaderna för ''glesbygdsservice'' till ca 1,2 miljarder kr och för ''landsbygsservice'' till ca 1,6 miljarder.
Lantbrevbäringen måste ges garantier att fortleva och utvecklas. Det samma måste gälla postverkets kassa- och kontorsnät. Medborgarnas behov av rikstäckande service får inte urholkas av bankernas intresse av att ta hand om de lönsamma delarna av nätet. Det diskuterade samarbetet mellan posten och Sparbanken borde enligt vår mening kunna ha tillfredsställt både postkundernas och småsparares behov av kassa- och kontorsnät. Vi anser att riksdag och regering måste skapa förutsättningar som undanröjer risken för att nätet luckras upp.
Kassanätet och postgirot är delar i samma system för betalningsförmedling. De intäkter postgirot får genom förmedlingen av statens betalningar är betydande och är därmed en viktig förutsättning för en rikstäckande service, inklusive glesbygden. Vänsterpartiet anser därför att det nuvarande systemet med postgirot som betalningsförmedlare måste vara kvar. Om även bankgirot får utnyttjas som förmedlare kommer det att innebära allvarliga försämringar. Vi är övertygade om att postverkets olika kundgrupper inte vill ta nackdelarna med ett uttunnat kassanät och färre lantbrevbärare för att vissa banker i stället ska gynnas.
Regeringen föreslår att postens diligenstrafik avskiljs från affärsverket och överförs till SJ-koncernen. Detta är anmärkningsvärt eftersom en uppgift till riksdagens trafikutskott gjorde gällande att affären redan hade genomförts när propositionen lades fram i februari. En passus om att detta är en del i en större affär som gäller postverkets expressgodssystem är än märkligare eftersom regeringen inte tycks mena att den angår riksdagen.
Regeringen anser inte att postverket har tillräckliga möjligheter att agera affärsmässigt. Men regeringens proposition om tillväxten ger inga belägg för att det finns hinder för postverkets affärsmässiga beteende. Vänsterpartiet anser inte att postverket behöver ses över ytterligare av detta skäl. Utan att invänta översynen slår regeringen redan nu fast att postens redovisning ''i ett första steg'' ska anpassas till aktiebolagslagen. Med hänvisning till våra argument för postens sociala och regionala ansvar m m, avslår vi regeringens steg-för-steg-ideologi.
Televerksamheten
Med nyliberala mått är den svenska telemarknaden en av världens ''friaste''. Televerkets monopol är upphävda och påskyndarna på kommunikationsdepartementet har öppet tillstått att Sverige tidigast av alla länder genomförde det som EG kunde tänkas kräva. Därmed är det fritt fram för internationella konkurrenter att etablera sig i Sverige.
EG-politiken innebär att i princip ''alla speciella rättigheter av begränsande karaktär'' som gäller teletjänster ska ''undanröjas'' (prop. 1990/91:87). Det som i alla EG- dokument kallas för ''hinder'' eller som här, ''begränsningar'', utgår från de privata och transnationella telebolagens uppfattning. Även på detta område finns det ett ''Green Paper'' vars huvudsyfte är att gå privatbolagen till mötes.
Telemarknaden är lukrativ och starka krafter vill ta hand om de mest vinstrika bitar som ännu är i samhällets ägo. På ett teleområde anser EG-kommissionen att respektive medlemsstat på nåder kan få bibehålla rättigheten. Det gäller endast telefonitjänsten. Följdriktigt föreslog PTU liksom nu även regeringen att det statliga ansvaret i Sverige endast ska omfatta ''telefontjänsten i hela landet''. Det betyder att inte ens grundläggande datatjänster ska ingå i det statliga ansvaret i framtiden.
Vänsterpartiet anser att varje företag och permanent bostad i landet ska få tillgång till ett telenät med tillräcklig kapacitet även för datakommunikation av hög kvalitet. Vi anser att det ska vara lika lätt att använda televerkets olika tjänster i glesbygd som i storstadsområden. Det innebär att ytterligare investeringar måste göras i bl a Norrlandslänen, för att uppfylla kapacitetskravet.
När det gäller teletaxorna redovisar regeringen PTU:s förslag att ''subventionsströmmarna'' från företagen till hushållen ska minskas. Förslaget sammanfaller med de krav den tidigare nämnda europeiska direktörsklubben ställer på EG-länderna. Företagsledarna är upprörda över att behöva betala mer för sina teletjänster än det marknadsmässiga. Därför kräver de att företagen ska slippa subventionera medborgarnas ringande.
Vänsterpartiet anser det vara en riktig princip att storförbrukande företag subventionerar hushållskunderna. Principen bör också gälla övriga aktörer på televerkets och banverkets nät. Vi anser dessutom att en enhetstaxa behövs för att öka rättvisan mellan telekunder i landets olika delar. Det senare yrkandet finns i en motion från allmänna motionstiden. Vi anser inte att beslut om taxor ska överlåtas till televerket. Regeringen bör som hittills besluta om hushållens abonnemangsavgift m fl teletaxor.
När televerkets chef Tony Hagström föreslog att verket borde privatiseras och börsintroduceras nådde budskapet ut till offentligheten, däremot framgick det inte att televerket inspirerats av en utredning om de affärsdrivande verken som författats på finansdepartementet. Drömläget för författarna till dokumentet är ett ''breddat ägande''. Men till skillnad från televerkschefen inser de att det finns hinder på vägen.
Utredarna förordar själva en snabb bolagisering av affärsverken, men inser att en sådan kan möta motstånd och ta tid. Uppenbarligen syftar de på att Statsanställdas förbund på kongress efter kongress har avvisat bolagisering. Därför presenterar de en ''modernisering'' av affärsverken som liknar aktiebolagens. Men de ser detta som ett tredje alterativ eftersom de vill att staten säljer ut andelar till näringsliv, privatpersoner och anställda.
Finansdepartementets utredning återfinns i regeringens förslag utom beträffande Vattenfall och domänverket som ska bolagiseras direkt. Enligt tillväxtpropositionen bör televerket förändras i en sådan riktning fr o m 1992. Regeringen anser att verkets kapitalstruktur ska anpassas till vad som gäller för aktiebolag. Den ekonomiska styrningen ska ''effektiviseras''. På vilket område televerket behöver effektiviseras klargörs över huvudtaget inte i propositionen.
Sanningen är att televerket på ett flertal områden är marknadsledande i Sverige och att verket har långtgående befogenheter att driva verksamheten affärsmässigt. I en seriös översikt över världens telekommunikationer ansågs televerket som ''skoningslöst effektivt''! Vari ligger då problemet? Är televerket i dag allt för bra -- så bra att det hämmar de privata konkurrenterna på marknaden? Regeringen uttrycker inte problemet så, utan på följande sätt:
''Med en utvidgad konkurrenssituation följer att statens agerande måste kännetecknas av öppenhet och icke diskriminering.'' Om nu regeringen verkligen eftersträvar att de statliga affärsdrivande verken och de privata företagen ska behandlas jämlikt i konkurrensen måste vi fråga: -- Är det kännetecknande för de privata företagen att de står för ''öppenhet och icke diskriminering''?
Genom avvecklingen av monopolen på telemarknaden finns nu fler ''operatörer''. I tillväxtproposionen ställs frågan om samtliga ska omfattas av förpliktelser angående handikappanpassning av teletjänster och terminaler. Det är en mycket bra fråga. Vänsterpartiet anser att liknande men mer omfattande krav ska ställas på alla här aktuella teletjänstföretag, inklusive televerket.
Regeringen säger apropå likabehandling ''att staten inte kan ålägga televerket särskilda krav som inte är affärsmässigt betingade''. Men en rad verksamheter bygger på sociala hänsyn, som t ex handikappåtgärder, samhällets alarmeringstjänst och viktiga funktioner i glesbygd. Nyttan för samhället som helhet är given även om televerket inte kan räkna med en företagsekonomisk vinst på just detta område. Men i stället för att minska de sociala kraven på televerket anser vi det lämpligt att kraven på konkurrenterna ökar.
Regeringen försöker med hjälp av en nyliberal terminologi bevisa att samhällets ansvar för viktiga delar av den offentliga servicen ska ses som en belastning. Vi ser i stället sådana sociala och regionala krav på bl a televerket som ett viktigt mål i sig inom verksamheten. Detta är i sin tur utgångspunkten för varför samhället måste äga, ta ansvaret för och ha full insyn i stora delar av infrastrukturen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att infrastrukturen har en grundläggande betydelse för samhällets utveckling och att därför staten genom fortsatt ägande måste ta ansvar för att sociala och regionala hänsyn fullföljs och utvecklas inom post- och televerksamheten i hela landet,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de affärsdrivande verken bör gå i spetsen för en ny och demokratisk arbetsorganisation i enlighet med vad som i motionen anförts,1]
[att riksdagen hos regeringen begär lagförslag i syfte att ålägga affärsverkens konkurrenter sociala och regionala krav i enlighet med motionens förslag,1]
[att riksdagen beslutar att det fortsatta översynsarbetet som gäller de affärsdrivande verken inte skall inriktas på att de skall omvandlas till aktiebolag,1]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att EGs s.k. Green Papers för post- och teleområdena inte skall tillåtas styra verksamheterna eller i övrigt inkräkta på samhällets sociala och regionalpolitiska ansvar,
3. att riksdagen beslutar att postverkets lagreglerade ensamrätt till brevbefordran skall kvarstå utan inskränkningar,
4. att riksdagen med hänvisning till postverkets lagreglerade ensamrätt som sin mening ger regeringen till känna att den verksamhet piratföretaget Citymail planerar inte kan accepteras,
5. att riksdagen beslutar att portot på normalbrev under 500 g även i fortsättningen avgörs av regeringen,
6. att riksdagen i syfte att bidra till postverkets möjligheter att upprätthålla en rikstäckande kassa- och kontorsservice beslutar att postgirot även framgent skall förmedla statens betalningar,
7. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om att postverkets redovisning skall anpassas till aktiebolagslagen,
8. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om att ge televerket en ny associationsform,
9. att riksdagen beslutar att det statliga ansvaret för telekommunikationerna skall omfatta både telefontjänster och grundläggande datatjänster i hela landet,
10. att riksdagen beslutar att teletaxorna i enlighet med motionens förslag även i fortsättningen beslutas av regeringen,
11. att riksdagen beträffande teleavgifter beslutar att nuvarande grad av subventionering från företagssektorn till hushållssektorn skall bibehållas,
12. att riksdagen beslutar att alla aktörer på det statliga nätet skall omfattas av principen enligt yrkande 14,
13. att riksdagen hos regeringen begär förslag till teleavgiftssystem som på ett bättre sätt än hittills gynnar landets glesbygdsområden,
14. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om att kapitalstrukturen för televerket skall anpassas till aktiebolagslagen.
Stockholm den 6 mars 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Viola Claesson (v)
1 1990/91:N39