Utbyggnad av de båda Mälardalsprojekten -- Mälarbanan och Svealandsbanan -- är en förutsättning för utveckling av hela Mälarregionen till ett livskraftigt och attraktivt etablerings- och bostadsområde för näringsliv och enskilda.
Mälarbaneprojektet har utretts, kartlagts, planerats, stötts och blötts under större delen av 1980-talet och till stora kostnader. Utredningar, projektbeskrivningar, Mälarbanestudier och framställningar har sänts hit och dit till olika beslutsfattare år efter år. Uppvaktning på uppvaktning har tagit tåget från Västerås till Stockholm och presenterat beslutsunderlag och utredningsmaterial. Mälarbanekonceptet har lagts fram för beslutsfattare på olika nivåer i olika sammanhang och av olika grupperingar. Spaltmetrar tidningsartiklar har skrivits om denna angelägna järnvägsinvestering.
Riksdagsledamöter har år efter år envist och träget skrivit motion på motion och ständigt byggt på argumenten för att den efterlängtade Mälarbanan måste byggas. Varje år har motioner om Mälarbanan behandlats av riksdagen. Välvilliga skrivningar har införts i betänkande efter betänkande. Värdet, nyttan och betydelsen av denna järnvägsinvestering har framhållits av alla och envar.
När det gäller järnvägsförbindelserna runt Mälaren har Svealandsbanan i stort sett utretts, avhandlats, stötts och blötts i motsvarande grad som Mälarbanan. De senaste tre åren har 39 motioner om Mälarbanan och Svealandsbanan behandlats i riksdagen.
Infrastrukturinvesteringars betydelse har framhållits av regeringsföreträdare år efter år såväl muntligen som skriftligen i propositioner, betänkanden, debatter och valtal.
Efter allt utredande och alla vackra ord är det nu, enligt vår mening, dags att äntligen besluta att genomföra Mälarbaneprojektet och Svealandsbanan, två järnvägsinvesteringar som alla säger sig vara positiva till.
Enligt förstudier om Mälarbanan finns det mycket goda utvecklingsmöjligheter för tågtrafik just i Mälardalen. Mälarbanan har redan innan den byggts ut ett mycket kraftigt resandeunderlag. I dag reser ca 500 000 tågresenärer årligen mellan Västerås och Stockholm. Resandeströmmen bedöms kraftigt öka om förbindelserna blir tätare och snabbare.
Detta skulle betyda mycket för de inre delarna av Mälardalen, som är Sveriges folkrikaste område. Med en snabbtågsförbindelse enligt Mälarbanekonceptet skulle det t.ex. bli mycket attraktivt att bo i Västerås och arbeta i Stockholm eller vice versa. Detta skulle betydligt öka tillgången till ett större antal arbetstillfällen inom rimlig restid.
Såväl ur nationell, regional som västmanländsk utgångspunkt är en utbyggnad av Mälarbanan ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt. Sett ur ett europeiskt perspektiv är Mälardalen den region i Sverige som har unika utvecklingsmöjligheter, under förutsättning att infrastrukturen fungerar. Anknytningen av Mälardalens järnvägstrafik till den blivande Arlandabanan spelar också avgörande roll för att stärka regionen.
Mälarbanan är också en förutsättning för satsningen på Bergslagspendeln. Mälarbanan har stor regionalpolitisk betydelse. Värdet och nyttan av en snabbtågsförbindelse enligt Mälarbaneförslaget har aldrig ifrågasatts.
Staten har ett särskilt ansvar för infrastrukturen. Den ökade satsning som moderata samlingspartiet nu, liksom förra året, föreslår till infrastruktursatsningar är välmotiverad. Genom en engångsökning av anslaget till banverkets investeringsmedel med 500 miljoner kronor, vilket moderata samlingspartiet föreslår, kan ett järnvägssystem som binder samman Mälardalen äntligen förverkligas.
Det är också viktigt att SJ utsätts för konkurrens. SJ:s nuvarande monopol på stomnätet bör upphöra. När SJ:s monopol upphör kan fler intressenter ges möjlighet att bedriva trafik på exempelvis Mälarbanan. Med dubbelspår blir det lättare att upplåta spårtid till fler aktörer.
Både Mälarbanan och Svealandsbanan bör lyftas fram ytterligare i banverkets och SJ:s investeringsplanering. De nya järnvägsinvesteringarna i norra Mälardalen måste utföras i en banstandard med dubbelspår som tillåter 200 km/tim. Vid finansieringen av de båda Mälardalsprojekten bör även okonventionella finansieringslösningar utnyttjas.
En väl fungerande infrastruktur är också avgörande för ett bättre utnyttjande av tillväxtmöjligheterna i mindre tättbefolkade regioner i landet. Här har staten ett särskilt regionalpolitiskt ansvar.
Den aviserade avvecklingen av persontrafiken på linjen Gävle--Avesta--Fagersta--Skinnskatteberg--Örebro utgör ett direkt hot mot dessa delar av Bergslagen. Inom området finns i dag flera företag som är världsledande inom sin speciella bransch. Enbart i Fagersta kan nämnas Fagersta Stainless, Secoroc, Seco Tool, och Avesta Sandvik Tube (AST). Inom området finns också flera utbildningsenheter som är starkt beroende av en väl fungerande tågtrafik, exempelvis Skogsmästarskolan och Folkhögskolan i Skinnskatteberg.
Staten, som har ett övergripande ansvar för infrastrukturen, bör tillse att en konstruktiv lösning kommer till stånd, så att persontrafiken på sträckan Gävle-- Örebro kan finnas kvar och tryggas för framtiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Mälarbanan och Svealandsbanan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphävande av SJs monopol på stomnätet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att persontrafiken på järnvägslinjen Gävle--Avesta--Fagersta--Skinnskatteberg-- Örebro skall tryggas.
Stockholm den 24 januari 1991 Karin Falkmer (m) Birgit Henriksson (m)