Kommunikationerna är stora och viktiga framtidsfrågor. Allt tydligare framgår att nuvarande transportsystem inte är ekologiskt hållbart. Miljösituationen i västra Sverige är så allvarlig att när miljöanalysen för Älvsborgs län var gjord ville länsstyrelsen att länet skulle göras till ett miljöskyddsområde. Därför är det särskilt angeläget att inte kommunikationerna planeras så att de framtvingar ytterligare miljöbelastningar.
Västpendeln har stötts och blötts i de politiska kretsarna under flera år. Alla trodde vi att storstadsberedningen skulle komma med en ordentlig framtidssatsning på järnvägen. Det som dock synes få högsta prioritet är kringleder för biltrafik. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt ur miljösynpunkt. I en annan motion utvecklar vi miljöpartiets satsningar på miljöförbättringar i Göteborgsområdet.
I Fyrstadsområdet, Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan och Lysekil, diskuteras det fortfarande om en ny flygplats -- Skogaryd. Officiellt är den kostnadsberäknad till 310 milj kr, troligen kommer den att bli betydligt dyrare. I Skaraborg diskuteras utvidgning av Hovby i Lidköping. Trafikdiskussionen i regionen söder om Vänern har en sak gemensam: de långa och krångliga resvägarna till Stockholm. För att överhuvudtaget kunna konkurrera med flyget krävs en ordentlig satsning på tågen.
Miljöpartiet anser att det behövs en ny bansträckning för tåget, den så kallade ''södra Vänerlänken'' ifrån Uddevalla till Hallsberg. Denna sträckning skulle förkorta restiden för långpendlare väsentligt. Naturligtvis skulle den också binda samman och förbättra kommunikationerna mellan berörda orter söder om Vänern. De regionalpolitiska effekterna för de över 300 000 invånare som bor i området skulle ge ökade möjligheter att utveckla området. Den skulle göra ytterligare satsningar på flygtrafik onödig och därmed spara pengar och förbättra miljön.
Miljöpartierna i Bohus-, Älvsborgs- och Skaraborgs län lät en konsultfirma ta fram ekonomiska och miljömässiga analyser av projektet. Rapporten visar att det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt med en nytto/kostnadskvot på 1.3 vilket är extremt högt för järnvägsprojekt. Beräknade investeringskostnader är (89 års priser) 203 milj kr.
Ur miljösynpunkt betyder ''södra Vänerlänken'' att kväveoxidutsläppen minskar med 70 ton/år och koldioxidutsläppen med 6 300 ton/år. Även om man tar hänsyn till att en viss del av energin i framtiden kommer att produceras av fossila bränslen blir det en mycket betydande miljövinst.
Med anledning av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utbyggnad av södra Vänerlänken.
Stockholm 24 januari 1991 Marianne Samuelsson (mp)