Återinför kraftiga rabatter på SJ. Gör järnvägen samhällsekonomiskt lönsam
År 1979 togs ett trafikpolitiskt beslut som innebar att samhällsekonomiska värderingar skulle styra transportpolitiken. Efter ca ett decenniums miljödebatt kom insikten att bilismen var mycket dyr för samhället och att övergång till kollektiva färdmedel skulle vara bra för hela samhällets ekonomi. Hård kritik hade också riktats mot SJs ständiga prishöjningar vilka resulterade i minskat resande.
Genom införandet av rabattkort och förmånlig familjerabatt kom järnvägsresandet att öka kraftigt. På grund av att många nya resenärer kom till blev inte förlusterna så stora för SJ som man räknat med. Subventionerna kunde minskas. De billiga rabattkorten avskaffades i mitten av 80-talet. Biljettpriserna har rakat i höjden. Järnvägsresandet minskar åter. Efter införandet av moms på kollektivtrafikresor har SJ börjat dra in turer.
En ond spiral håller på att utvecklas. För att kunna utveckla järnvägen så att den kan ta hand om en större del av bil- och flygresor krävs det att den får ett rejält underlag av resenärer. Det behövs då både tillskott av affärsresenärer och privatresenärer. Om privatresenärerna genom höga priser tvingas bort från tågen till bussar och privatbilar blir det allt glesare med passagerare i vagnarna. Tåg börjar ställas in.
Då hög turtäthet är en av de avgörande orsakerna för affärsresenärernas färdmedelsval kommer dessa successivt att fly tåget till förmån för flyget där sedan länge heltimmestrafik tillämpats som ett minimum på alla ''tunga'' linjer.
Flygrädslan under Irakkriget visar att en kraftig omfördelning mellan flyg- och tågresenärer är fullt möjlig och acceptabel för affärsresenärer.
SJs priser bör -- räknat efter rabatt -- sättas i nivå med priserna för de s.k. röda avgångarna under 1989. En kraftig minigrupprabatt bör införas med utgångspunkt från att kostnaden för en grupp om 4--5 personer skall bli i samma storleksordning som bensinkostnaden för en medelstor bil. Samtidigt bör mekanismen för prissättningen vara utformad så att affärsresenärer i minsta möjliga mån rabatteras då de är föga priskänsliga.
Vi anser att tre olika system för rabatt kan komma ifråga:
1. Ett lågpriskort av samma typ som under 80-talet införs. Kortet skall gälla vardagar utom fredagar samt på lördagar. Kortet skall gälla i 2:a klass samt ge 50 % reduktion av normalpriset. Inga rabattkort i 1:a klass. Lämplig prisnivå på rabattkortet är ca 200--300 kronor.
2. Minigrupprabatt innebärande att en grupp om max 5 personer får resa på 2 vuxenbiljetter. Har en av gruppmedlemmarna rabattkort reser hela gruppen för halva priset. Rabatten tillämpas endast i 2:a klass.
3. ''Supersparpreismodellen''. Detta bygger på ett tyskt rabattsystem som tillämpas på Deutsche Bundesbahn. Systemet ger rabatt på endast tur och returresor; dessutom måste en helg eller del av helg inrymmas mellan fram- och återresan. Detta sållar effektivt bort affärsresenärerna som reser i veckorna och vill vara hemma på helgerna. Privatresenärerna däremot föredrar att en helg eller del av helg inbakas i resan. (Jämför Apex.) ''Supersparpreisrabatt'' kan sedan kombineras med grupprabatt.
SJs eventuella förlust genom rabatterna bör på samma sätt som föreslogs i 1979 års proposition täckas genom indirekta subventioner. En möjlighet är att sänka banverkets avgifter för nyttjandet av spår och andra fasta anläggningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett nytt rabattsystem på järnvägen bör införas i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v)