Blekinge kustbana har varit föremål för många utredningar på regional nivå samt ställningstaganden från riksdag/regering och statliga myndigheters sida de senaste åren. Kustbanan skulle kunna få stor betydelse för Blekinges utveckling eftersom järnvägen förbinder länet med Malmö/Lundregionen.
Kustbanan kännetecknas idag av dålig linjeföring och under senare år av allt sämre rullande materiel vilket har lett till att restiden till Malmö/Lund från Karlskrona har förlängts och blivit 3,5 timmar lång. På ungefär halva banan är den högsta tillåtna hastigheten för persontrafik 90 km/tim. Om uppehåll på stationer tas med i beräkningarna blir genomsnittshastigheten endast 65 km/tim. 1987 tillsatte länsstyrelsen i Blekinge en arbetsgrupp som skulle utreda kustbanans ''nuläge och utvecklingsmöjligheter med tonvikt på banans regionalekonomiska och miljömässiga effekter''. Bland annat anfördes följande: Regionalpolitiska effekter. En väl utbyggd infrastruktur är en av de viktigaste faktorerna för att åstadkomma en långsiktig, positiv regional utveckling. Goda järnvägsförbindelser är en viktig del i detta. Miljöeffekter. Drygt 70 % av kväveoxidutsläppen kommer från trafiken. Bilarna svarar för en betydande del härav. En målsättning i trafikpolitiken måste vara att överföra gods- och persontransporter till järnväg. Det talar för att järnvägen görs till ett attraktivt och tillgängligt alternativ. Ur miljösynvinkel bör en elektrifiering komma till stånd. Järnvägarna måste bli en viktig del i en svensk miljöstrategi.
En annan utredning, den så kallade ''Blekingevisionen'', som länsstyrelsen lät trafikforskaren Stellan Lundberg färdigställa under 1989 pekar på att en rejäl upprustning av kustbanan för en halv miljard kronor skulle få gynnsamma effekter för länets utveckling. Det finns, säger Lundberg, en potential i att länet har en lägre sysselsättningsgrad än riket i övrigt. Kan man få upp den i nivå med riksgenomsnittet skulle det ge en samhällsekonomisk vinst på 5--10 miljarder kronor under en tjugoårsperiod. Goda kommunikationer är en förutsättning för regional utveckling, för näringslivets utveckling, för ökad tillgänglighet för studerande, handikappade och billösa hushåll. Bra kommunikationer gör det möjligt att pendla istället för att flytta folk. Blekingevisionen har också ett längre perspektiv. Om utvecklingen mot förnyelse och öppenhet fortsätter i Östeuropa har Blekinge förutsättningar att bli en knutpunkt för handel och kontakter med övriga Östersjöstater.
Den regionala ekonomin i Blekinge har länge präglats av brist på arbete och har haft en svag och vikande serviceförsörjning med kraftig befolkningsminskning sedan 1975. Utflyttningen har framför allt gällt kvinnor och ungdomar. Med detta har följt allvarliga strukturförändringar i befolkningssammansättningen med långsiktiga negativa återverkningar.
Regionalpolitiska kommitténs betänkande ''Fungerande regioner i samspel'' (SOU 1989:55) utpekar sydöstra Sverige som en av tre svårt eftersatta regioner. Kommittén föreslår att 400 miljoner kronor satsas på en upprustning av Blekinge kustbana.
Vänsterpartiet anser att insatser för infrastrukturen är av avgörande betydelse för den regionala utvecklingen. Regeringen har dessutom vissa ouppfyllda förpliktelser gentemot Blekinge efter den uppgörelse som regeringen och vänsterpartiet (dåvarande VPK) gjorde kring den 25- öres bensinskattehöjning som genomfördes 1988.
Blekinge har utlovats 150 miljoner kronor för upprustning av kustbanan i samband med att banan övertogs av länstrafikhuvudmannen den 1 juli 1990. Dessa medel räcker dock inte till för att göra banan tillräckligt attraktiv.
Riksdagen fastställde år 1988 grunderna för trafikpolitiken för 1990-talet. Det övergripande målet för trafikpolitiken är att erbjuda medborgarna och näringslivet i landets olika delar en tillfredsställande, säker och miljövänlig trafikförsörjning till lägsta möjliga samhällsekonomiska kostnad. Det övergripande målet har vidareutvecklats i fem delmål som gäller tillgänglighet, effektivitet, säkerhet, god miljö och regional balans.
I trafikutskottets betänkande 1989/90:27 om trafikens infrastruktur sägs på sidan 55:
I propositionen (1989/90:88 -- vissa näringspolitiska frågor) föreslås att en infrastrukturfond inrättas genom ett engångsanslag på 5 miljarder kronor. Syftet med fonden är att åstadkomma en snabbare utbyggnad av angelägna infrastrukturinvesteringar inom järnvägs- och kollektivtrafikområdena än vad som är möjligt inom ramen för anslagen till vägverket och banverket.
I samma betänkande, på sidan 56, säger trafikutskottet följande:
Utskottet delar regeringens uppfattning att 5 miljarder kronor bör anvisas för infrastrukturinvesteringar på trafikområdet i form av ett engångsanslag. Med hänsyn till överhettningen inom bygg- och anläggningssektorn bör medlen användas när det är lämpligt ur sysselsättnings- och konjunkturpolitisk synpunkt. -- -- -- Som en allmän utgångspunkt bör gälla att medlen skall syfta till att begränsa trafikens miljöåverkan, utveckla infrastrukturen för 2000-talets behov, höja effektiviteten inom transportsystemet, öka trafiksäkerheten samt säkerställa en tillfredsställande trafikförsörjning i alla delar av landet.
Vänsterpartiet anser att den situation utskottet beskriver föreligger i Blekinge idag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen anvisar infrastrukturmedel för en upprustning av Blekinge kustbana till den standard som anges i ''Blekingevisionen''.
Stockholm den 24 januari 1991 Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Jan Strömdahl (v) Viola Claesson (v)