Norra Stambanan mellan Bräcke och Vännäs har en belastning somn alltmer närmar sig kapacitetsgränsen. Detta innebär tillsammans med bristfällig geometri att järnvägstrafiken på sträckan Långsele--Vännäs i dag har den sämsta kvalitet som SJ kan erbjuda på hela stomjärnvägsnätet. Indirekt medför detta störningar i tågföringen för hela Sverige. Trots de nödvändiga åtgärder som nu genomförs med strömförsörjning och mötesplatser bedömer SJ att banan redan före år 2000 behöver kompletteras med ytterligare ett spår. Detta kan antingen läggas parallellt med befintlig stambana eller som ett nytt spår från Ådalen via Örnsköldsvik till Umeå/Vännäs. Bothniabanan ger härvid avsevärt bättre förutsättningar att uppnå tillfredsställande geometrisk standard och har betydligt större samhällsekonomisk potential. Utbyggnaden till Umeå/Vännäs innebär att den allvarligaste flaskhalsen blir åtgärdad. För framtiden bör en förlängning Umeå--Robertsfors--Skellefteå--Piteå--Luleå utredas.
Systemsamspel mellan Stambanan, Bothniabanan och Ostkustbanan
Bothniabanan kompletterar norra Sveriges järnvägsnät med en väsentlig länk för såväl godstrafik som persontrafik. Ett viktigt samspel med Stambanan möjliggörs, genom att Bothniabanan norrifrån anknyter till nuvarande Ådalsbanan med triangelspår vid Nyland. Detta innebär att man smidigt via Sollefteå--Långsele når Bräcke--Ånge förutom att man via Kramfors--Härnösand når Sundsvall och Ostkustbanan. Detta innebär att Stambanan, Ostkustbanan och Bothniabanan kompletterar varandra så att man når bättre kapacitet och minimerar störningar i trafiken.
Tillgänglighet till stora godskunder
Med en Bothniabana längs kusten från Vännäs/Umeå via Örnsköldsvik till Ådalen och Ostkustbanan och Stambanan, nås stora godskunder på ett betydligt bättre sätt än i dag, t.ex. Modos anläggningar i Husum och Domsjö. Vidare skapas flexibla förutsättningar för trafikupplägg såväl för heltåg, som för tåg som rangeras i Ånge. Stora körvägsvinster, cirka 10 mil, uppnås för de heltåg som inte behöver passera Ånge för rangering. Man uppnår tidsvinster på närmare tre timmar för kombitåg. Detta ger en avsevärt bättre konkurrenssituation i förhållande till den långväga lastbilstrafiken. Godsmässigt erhålles också fördelar för råvarutransporterna från inlandet till fabrikerna vid kusten.
Nya möjligheter för persontrafik
En dragning av Bothniabanan Umeå--Örnsköldsvik-- Nyland medger helt nya utvecklingsmöjligheter för persontrafik. Transportrådets och SJ:s beräkningar visar på stora potentialer vilket hänger samman med att Norrlandskustens städer är förhållandevis stora. Utvecklingspotentialen för Bothniabanans persontrafik är särskilt stor vad gäller samverkan inbördes mellan Norrlandskommunerna.
Bothniabanan kostar mindre än dubbelspår
Bothniabanan har kostnadsberäknats (i 1989 års penningvärde) till cirka 4,5 miljarder för enkelspår mellan Nyland och Umeå mot cirka 7 miljarder för dubbelspår på Stambanan.
Alternativ till Bothniabanan
Alternativet till Bothniabanan är inte en fortsatt måttlig upprustning av stambanan, inte heller en omfattande enkelspårsupprustning av stambanan. För att klara kapacitetsproblemen krävs dubbelspår. Om detta erforderliga andra spår byggs med stambanans bristfälliga geometri på sträckan Långsele--Vännäs blir kostnaden för detta av samma storleksordning som för Bothniabanan Nyland--Umeå--Vännäs. Dessutom krävs en upprustning av Ådalsbanan alternativt dubbelspår på sträckan Långsele--Bräcke. Kostnaderna blir således högre än med en nybyggd Bothniabana.
För Norrlands framtida utveckling är det uppenbart att Bothniabanan har stor samhällsbetydelse eftersom den påverkar förutsättningarna för såväl näringsliv, arbetsmarknad, kompetensförsörjning som fritid och rekreationsutbud. Eftersom Norrland har betydligt större exportintäkter per capita än övriga Sverige är en positiv utveckling för Norrland även av stor betydelse för Sverige som helhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nybyggnad av Bothniabanan.
Stockholm den 23 januari 1991 Sigge Godin (fp)