Hela vårt nuvarande järnvägsnät måste betraktas som en del av ett internationellt järnvägsnät. Investeringar i vårt land blir då beroende av utbyggnad och planer i vår omvärld. Vid bedömningar av investeringsbehovet i järnvägen Boden--Haparanda har bedömningar av den internationella utvecklingen inte tillräckligt beaktats.
SJ-gods transporterar idag 53 miljoner ton gods per år och volymen kan väntas öka till 70 miljoner ton om 10 år. Hittills har 65% av dessa transporter skett norr om Dalälven. När det gäller banverkets investeringsprogram på 10 år och 10 miljarder kr som regeringen föreslår kommer endast 5% eller 0,5 miljarder kronor att gå till Norrland och då huvudsakligen till norra stambanan. Den angelägna Bothniabanan upp till Umeå/Vännäs skjuts på framtiden. Bandelen Boden--Haparanda, som egentligen borde ingå i nätet av s.k. stomjärnvägar, ingår i SJ:s behovsberäkning för perioden. SJ:s och regeringens bedömningar medför en kraftig prioritering av de nord--sydliga transportvägarna och är givetvis en del av förberedelserna för att öka Sveriges beroende av EG.
Samtidigt ökar på Nordkalotten intresset för handel i öst--västlig riktning. I Sovjetunionen och Ryssland är intresset stort för ökad utrikeshandel med övriga Nordkalotten. I Murmanskregionen och naturligtvis längre bort i det väldiga Ryssland finns tillgångar på råvaror och halvfabrikat som åtminstone under en övergångsperiod kan användas för export som ger ökad möjlighet till import av verkstadsprodukter och konsumtionsvaror. I Ryssland finns en stark vilja att så fort som möjligt öka förädlingen av de egna råvarorna och i ökad utsträckning delta i den internationella handeln på likvärdiga villkor. En förutsättning för ökat ekonomiskt utbyte med Sovjetunionen är att den politiska utvecklingen fortsätter på den väg som påbörjats under 1980-talet.
Det är därför viktigt att notera att Finland och Sovjetunionen nu avser att återuppbygga järnvägen mellan Salla och Kandalaksja, vilket inom några få år kraftigt kommer att förkorta transportavståndet till Murmanskregionen. Dessutom anknyts de finska banorna med denna utbyggnad på ytterligare en punkt till hela det sovjetiska järnvägsnätet inklusive den transsibiriska järnvägen via vilken vi når Japan och Kina. I en framtid är en järnvägsförbindelse till Kanada och USA via Alaska inte heller utesluten!
För näringslivet i Norrbotten och Norrland borde dessa möjligheter vara intressanta. Utan transportstöd och med en svag eller försvunnen regionalpolitik kommer troligen transportavstånden till handelspartners att bli av ökad betydelse. Bra och snabba transporter till Finland och västra Sovjet kan vara värdefulla. Även möjligheter för persontransporter borde vara intressant för en ny sorts turism som så småningom kan utvecklas i denna del av världen.
En politik som går ut på att lägga ned banan mellan Boden och Haparanda är i detta perspektiv olyckligt. Istället bör vi redan nu göra satsningar som gör denna bana till en intressant del av ett kommande internationellt järnvägsnät. Av särskild vikt är då att banan upprustas och elektrifieras, att bangården i Haparanda byggs om och att en omaxlingsstation för byte av axelpar mellan de olika spårvidderna tillförs järnvägssystemet i Haparanda. Därmed kommer finska och sovjetiska godsvagnar att kunna köras utan omlastning på det svenska järnvägsnätet. Omaxling av en vagn tar några minuter. Sådana omaxlingsstationer har inrättats i Finland för två nya tågfärjelinjer, Seawind och Finn-link. Den totala kostnaden för detta projekt beräknas till c:a 310 miljoner kronor varav omaxlingsstationen kostar c:a 50 miljoner kronor. Medel till att planera för och påbörja dessa investeringar finns anvisade i vänsterpartiets trafikpolitiska motion.
Det kan noteras att Haparandabanan inte ens får underhåll tillgodosett trots att banan fraktar c:a 1 miljon ton gods per år utan att några effekter av ökad östhandel inträffat. Banan Skellefteå--Bastuträsk som nu rustas upp transporterar 0,9 miljoner ton. Banan Piteå--Älvsbyn som ska elektrifieras transporterar 1,2 miljoner ton per år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att järnvägen Boden-- Haparanda skall tillföras stomnätet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning och elektrifiering av järnvägen Boden--Haparanda och Haparanda bangård,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av omaxlingsstation i Haparanda.
Stockholm den 23 januari 1991 Bengt Hurtig (v)