Riksdagen har, på regeringens förslag, beslutat nyinvestera 10 miljarder kronor i det svenska stomjärnvägsnätet under en 10-årsperiod.
Efter en noggrann analys av banverket har det visat sig att investeringsbehovet är väsentligt större. Därför har banverket utarbetat tre investeringsnivåer: 10, 20 och 30 miljarder kronor under 10 år.
I årets budgetproposition föreslår regeringen att ytterligare 10 miljarder kronor satsas på infrastrukturen de närmaste två åren. Därutöver kan förväntas ytterligare satsningar på infrastrukturen i den aviserade tillväxtpropositionen. Med dessa nya investeringsmedel torde det finnas goda förutsättningar till en rejäl och angelägen upprustning av järnvägsnätet i vår region.
En av Sveriges hårdast belastade vägar är riksväg 45, delen Trollhättan--Göteborg, delvis beroende på att järnvägen på denna sträcka kapacitetsmässigt är maximalt utnyttjad. Ett dubbelspår på järnvägen skulle dels medverka till att avlasta vägtrafiken, dels göra pendlingen Tvåstad--Göta älvdal--Göteborg mera attraktiv, dels förkorta restiden samt inte minst förbättra luftmiljön i Göta älvdal.
Vad beträffar järnvägsförbindelsen Göteborg--Oslo delar vi helt banverkets och SJs utredares slutsats att sträckningen skall gå via Mellerud-Kornsjö. För att uppnå ett optimalt utnyttjande på denna linje krävs dock dubbelspår Göteborg--Mellerud.
Enligt SJs egna beräkningar är linjen Karlstad-- Göteborg en av landets mest utvecklingsbara när det gäller järnvägstrafik. En satsning på denna linje skulle, enligt SJ, ge incitament att ta över en ansenlig del av vägtrafiken väster om Vänern.
Sammanfattningsvis innebär vad vi anfört att en utbyggnad till dubbelspår Göteborg--Mellerud skulle kunna lösa många av de trafikproblem som i dag finns i västra Sverige och samtidigt medverka till att ge det skandinaviska järnvägssamarbetet en modern och effektiv lösning.
Herrljungabanans trafikregion omfattar omkring 400 000 invånare. Detta är nationellt sett ett betydande trafikunderlag. Herrljunga är dessutom en av de allra viktigaste uppsamlingspunkterna för trafiken på västra stambanan.
För resenärer från Tvåstadsområdet till Stockholm är nuvarande tågutbud knappast godtagbart. Med en Herrljungabana av god standard och ett trafikutbud med få uppehåll och en tidtabellsanpassad omstigning till snabbtåg/ intercitytåg i Herrljunga skulle en restid Tvåstad-- Stockholm på 3 timmar och 30 minuter vara fullt möjlig. Detta skulle locka många resenärer till järnvägen och utgöra ett attraktivt alternativ och komplement till andra färdmedel.
Älvsborgs län är ett av landets mest industrialiserade. Detta medför att en mängd gods transporteras inom och genom området. Utan överdrift kan hävdas att järnvägen tappat alldeles för stora marknadsandelar av godstransporter. Vi vill inte nu gå så långt att vi föreslår regionalisering av godstransporter på väg, men alla möjligheter bör prövas för att stimulera till ökade godstransporter på järväg. Det kan gälla teknisk utveckling av järnvägsmaterial och terminalhantering, marknadsföring där även andra än de största godskunderna kan vara intressanta, ett eventuellt premiesystem för miljövänliga och trafiksäkra transporter, godstransporter som är både snabba och tidsmässigt konkurrenskraftiga. Detta bör vara en viktig faktor vid utvärderingen av SJs verksamhet 1992.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av järnvägssatsningar i Älvsborgs län.
Stockholm den 22 januari 1991 Britt Bohlin (s) Rune Evensson (s) Ingvar Johnsson (s)