Den europeiska kartan förändras i en allt snabbare takt. I en europeisk större och friare marknad söker olika regioner stärka sina positioner för att främja en ekonomisk utveckling. Stora satsningar görs på utbyggnad av ett europeiskt höghastighetsnät. Samtidigt öppnas gränserna mot Östeuropa och ger möjlighet till en ökad europeisk integration av handel och samfärdsel.
I Sverige har vägnätet byggts ut medan nyinvesteringar för järnvägar knappast har skett under senare år. Stombanenätet är i dag i huvudsak identiskt med sekelskiftets nät och motsvarar inte de krav som kommer att ställas under 2000-talet.
Att en ökad satsning på kommunikationer görs som järnvägsutbyggnad motiveras främst av miljö- och trafiksäkerhetsskäl. Med ett ökat transportarbete som följer av ekonomisk utveckling kan inte vägtransporterna utökas utan svåra konsekvenser för såväl miljö som mängden trafikolyckor.
Järnvägen utgör ett ytterst energisnålt transportsystem med ringa omgivningspåverkan. Trafiksäkerheten är säkert 100 gånger högre jämfört med vägtransporten uttryckt i personkm. En ökande andel godsmängder är miljöfarligt gods och transporteras i dag på vägarna utan tillräcklig säkerhet och kontroll.
Ett starkt svenskt järnvägsnät måste prioriteras högt för att hävda Nordens och Sveriges konkurrenskraft i Europa. De mest betydelsefulla linjerna utgör stombanorna mellan de tre största stadsregionerna. Av dessa har västkustbanan helt undermålig kapacitet. Linjen är i huvudsak enkelspårig och har flera svåra passager vilket ger långa restider, dålig tidhållning och stora svårigheter att finna utrymme för ytterligare tåg i tidtabellen. Det är naturligt att prioritera järnvägsutbyggnaden på de vitala linjer som ligger nära kontinentförbindelserna med Europa.
SJ räknar med stor utvecklingspotential för västkustbanan för såväl gods som persontrafik under förutsättning att dubbelspår byggs hela vägen.
Västkustbanan har i dag ytterst ringa marknadsandelar av såväl gods- och persontrafik. Större marknadsandelar av en ökande godsmängd är möjlig och därtill kommer en ökande transittrafik till Norge samt möjligheterna att överföra godstrafik från den hårt belastade södra stambanan till västkustbanan.
En utbyggnad av västkustbanan, som också tagits upp i årets budget, utgör ett viktigt steg för att stärka Sydsveriges och västkustens utvecklingsmöjligheter. Flera utredningar har konstaterat svagheter i Sydsveriges konkurrenskraft.
Bild 1.
Malmö-Lund kan få en ökad betydelse som centrum för utbildning och service i södra Sverige. En högre standard på västkustbanan sprider konkurrensfördelarna till fler städer längs spåret genom bättre försörjning med arbetskraft/arbetstillfällen och ökad tillgång till regionens samlade utbildningsresurser.
Västra Skåne är hårt utsatt för luftföroreningar från utländska källor. De inhemska utsläppen härrör i betydande utsträckning från trafiken. För att uppnå uppsatta mål för miljön och samtidigt ge förutsättningar för regional utveckling måste en offensiv satsning ske på ett miljövänligt transportsystem.
Stor enighet råder mellan banverket, SJ, berörda länsstyrelser, länstrafikbolag och kommuner om att en utbyggnad av västkustbanan för dubbelspår bör genomföras.
Investeringsutrymmet inom de ramar som riksdagen angivit för banverket medger inte en utbyggnad för ett konkurrenskraftigt transportsystem. SJ har angett ett investeringsbehov i flermiljardklassen för västkustbanan mellan Malmö och norska gränsen.
De stora investeringar som behövs är dels en utbyggnad av dubbelspår längs hela sträckan, dels också ny sträckning genom Laholms kommun, en tunnel genom Hallandsåsen med ny sträckning vid Ängelholm samt en ny bandel.
Av dessa nödvändiga investeringar finns bara sträckningen genom Laholms kommun och tunneln under Hallandsåsen med i SJs och banverkets investeringsplaner. För att västkustbanan skall kunna bli ett effektivt och konkurrenskraftigt transportsystem måste också sträckningen genom västra Skåne byggas färdigt på 1990- talet. Detta inte minst för att kunna utnyttja järnvägskapaciteten fullt ut på den nya fasta förbindelsen över Öresund när denna står färdig vid sekelskiftet.
Samhällsekonomiska analyser kan visa att järnvägen har stora konkurrensfördelar jämfört med vägtrafiken om miljövinster och trafikskador tas med. Även om västkustbanan ingår i stamnätet och utgör ett av de mest lönsamma järnvägsprojekten i Sverige medger nuvarande investeringsramar alltså inte en nödvändig utbyggnad inom överskådlig tid.
På västkustbanan har kommunerna bidragit med stora belopp till järnvägsbyggande för sträckan Göteborg-- Kungsbacka, i Halmstad och i Helsingborg under senare år. Förutsättningarna för kommunal medverkan i finansieringen av den fortsatta utbyggnaden är därför ytterst begränsad.
Ett konkurrenskraftigt, miljövänligt och trafiksäkert transportsystem på västkustbanan förutsätter emellertid att banverkets och SJs investeringsutrymme ökas. Detta finns också med i årets budgetförslag men kan också ske genom att man får förutsättningar att undersöka alternativa finansieringsformer. Detta är inget unikt. Regeringen har redan gett banverket i uppdrag att undersöka nya finansieringsformer för den nya Arlandabanan. Västkustbanan kan vara nästa intressanta och lönsamma järnvägsprojekt, som kan finansieras med nya alternativa former.
Som tidigare nämnts, har ytterligare skäl tillkommit som gör att västkustbanan i hela sin sträckning, från Oslo till Malmö/Köpenhamn, måste byggas färdigt på 1990-talet. Det viktigaste är utan tvekan den fasta förbindelsen Malmö--Köpenhamn som bör färdigställas före år 2000. Att bygga ut västkustbanan med dubbelspår hela sträckan utom för delen i västra Skåne är naturligtvis helt felaktigt. När nu statsmakterna prioriterat västkustbanan måste den självklart byggas färdigt i hela sin sträckning. Västkustbanan blir naturligtvis inte starkare än sin svagaste sträcka. Dessutom finns det en mycket stor befolkningskoncentration längs kuster i västra Skåne.
Bild 2. Upprustning av västkustbanan syd
För att kunna utnyttja kapacitet på den fasta förbindelsen fullt ut måste alltså anslutningen till denna förbindelse byggas ut inom det snaraste. Att inte göra detta måste betyda att resultatet blir halvdant. Därför bör sträckningen genom västra Skåne tas med i de pågående förhandlingarna mellan de svenska och danska regeringarna. Också finansieringen bör tas upp till prövning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att stomnätets huvudsträckor prioriteras,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att banverket tillsammans med SJ, berörda länsstyrelser, länstrafikbolag och kommuner bör få i uppdrag att undersöka en alternativ finansiering för en utbyggd och upprustad västkustbana i hela dess sträckning inkl. ny bandel Helsingborg--Landskrona mot Lund--Malmö,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i de fortsatta förhandlingarna ta med anslutningen av västkustbanan till den fasta förbindelsen av sträckan längs den skånska västkusten med ny bansträckning Helsingborg--Landskrona--Lund-- Malmö.
Stockholm den 22 januari 1991 Bo Nilsson (s) Sten Östlund (s) Jan Andersson (s) Bengt Silfverstrand (s) Birthe Sörestedt (s)