Järnvägarna i mellersta och norra Kalmar län ingår inte i järnvägens stomnät utan tillhör länsjärnvägarna. Tillgång till järnvägstransporter har även här betydelse för ett flertal sektorer inom näringslivet. Det är nödvändigt att bankapaciteten vad gäller tillgänglighet och tillåten axellast motsvarar de krav transportköparna ställer. Så är emellertid inte alltid fallet.
Länsjärnvägarna kommer i många fall att ha en fortsatt viktig roll i godstrafikarbetet. Även om statens järnvägars (SJ) marknadsinriktning ger en koncentration till vissa linjer börjar/slutar dock en icke obetydlig del av trafikströmmarna på mindre banor. Om icke dessa mindre banor funnes skulle sannolikt stor del av godset transporteras helt och hållet på landsväg i stället för på järnväg.
Persontrafikens framtid beror mycket på hur järnvägen kan tillmötesgå de krav den resande allmänheten ställer i fråga om bekvämlighet, snabbhet, tillgänglighet och tillförlitlighet.
Trafikhuvudmännens ställningstagande till persontrafikens framtid har för länsjärnvägarnas del i Kalmar län inneburit att persontrafiken skall bibehållas ett antal år framöver. Man vill avvakta resultatet av trafikutvecklingen på järnväg som den kan bli i den nytillträdde trafikhuvudmannens regi. Men banornas kvalitet är av mindre god standard.
På vissa delar av exempelvis bansträckan Hultsfred-- Bjärka Säby råder stor eftersläpning vad gäller standard beroende på att underhåll m.m. när SJ hade ansvaret för spåret under lång tid har nedprioriterats. Hastigheten har måst begränsas rejält. Det säger sig självt att detta menligt påverkat järnvägens attraktivitet. Upprustningen bedöms kosta 90 milj.kr. Det blir enligt banverkets mening stopp för all trafik på banan om inte upprustning påbörjas före 1995.
Minskad restid och transporttid, komfort, ökad punktlighet och säkerhet, är alla viktiga krav på framtidens järnväg som förutsätter upprustning. Vi anser att en sådan bör komma till stånd dels för att möjliggöra tillfredsställande godstransporter, dels för att förbättra persontrafiken och åtminstone av sådan omfattning att normal tåghastighet kan hållas. Det blir annars svårt att behålla resenärer och självfallet ännu svårare att få till stånd en behövlig ökning av resandetillströmningen.
Om nödvändig upprustning av det eftersatta bannätet i Kalmar län dröjer riskeras att persontrafiken läggs ner, därför att järnvägsalternativet ej kan erbjuda sina resenärer rimliga krav på modern anpassning. Järnvägstrafiken i Kalmar län bör ges möjlighet att utvecklas. Då skapas bättre förutsättningar för utvecklingen i mellersta och norra Kalmar län.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av länsjärnvägarna i Kalmar län.
Stockholm den 22 januari 1991 Stig Alemyr (s) Lena Öhrsvik (s) Bengt Kronblad (s) Arne Andersson (s) i Gamleby