Göteborgsregionens trafikinvesteringar
Bakgrund
För de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö har socialdemokraterna, folkpartiet och moderaterna träffat överenskommelser som rör investeringar i vägar och kollektivtrafik.
Vänsterpartiet deltog tillsammans med övriga gröna partier i de första förhandlingsomgångarna men utslöts från de fortsatta förhandlingarna eftersom vi krävde större hänsyn till miljö, boende, sociala förhållanden, stadsmiljö, energiåtgång m.m.
Vänsterpartiets krav på de framtida investeringarna i infrastrukturen är bl.a. att kollektivtrafiken ökar och att bilismen minskar. Det gäller hela regioner, inte bara vissa stadskärnor. En minskning av bilismen med 20 % till år 2000 och med 50 % till år 2050 kan vara rimliga mål.
De överenskommelser som nu har träffats innebär en kraftigt ökad bilism med alla dess negativa konsekvenser. De har marknadsförts som miljövänliga och ''rättvisa'' satsningar på både kollektivtrafik och bilism. De ''rättvisa'' satsningarna på bilarnas framkomlighet innebär dock att underlaget för kollektivtrafiken undergrävs.
Resultatet av dessa överenskommelser innebär starka negativa effekter på naturmiljön, hundratusentals storstadsbors boendestandard och stadsmiljön. Det kommer på sikt att medföra negativa ekonomiska konsekvenser för både samhället och individen.
Utbyggnaden av kollektivtrafiken är ett rättvisekrav eftersom många människor av olika anledningar inte har tillgång till bil. Ungdomar -- särskilt i storstäderna -- tar inte körkort i lika hög utsträckning som förr eftersom kollektivtrafiken redan idag utgör ett alternativ. Det är viktigt att se till att denna tendens förstärks.
Den individuella friheten beskärs än mer genom satsningar på nya motorvägar och andra vägprojekt som innebär att man tvingas ha tillgång till bil för att man smidigt ska kunna förflytta sig.
Vänsterpartiets allmänna förslag
Från vänsterpartiets sida menar vi att man måste börja med en kraftig utbyggnad och upprustning av de kollektiva systemen för att därefter komplettera med eventuella nödvändiga vägutbyggnader. Basen i storstadsregionernas kommunikationer ska vara högteknologiska, avancerade spårsystem -- helst automatiska. De skall kompletteras med servicebussar/taxi som drivs med miljövänliga drivmedel såsom etanol, biogas och el. Cykel- och gångtrafik ska gynnas, med målet att en nästan lika hög andel av städernas persontrafik -- 20 till 40 % -- ska ske med dessa transportsätt, som i holländska och danska städer. Mellan städerna ska förbindelserna upprätthållas med främst avancerade snabbtåg.
Områdesavgifter på biltrafiken skall oavkortat gå till utbyggnad av kollektivtrafiken. Det gynnar resenärer vare sig de åker kollektivt eller med bil eftersom tillgängligheten ökar både på gatorna och i kollektivtrafiken. Det gynnar också distributörer m.fl. eftersom antalet privatbilar i rörelse på vägarna minskar. Upptaget av bilavgifter bör så småningom ske via elektroniska system. Regeringen vill avvakta till 1992/93 och skyller på att teknik ej finns. Det är fel; i bl.a. Oslo finns sådana system som fungerar utmärkt. De fungerar säkert även i Sverige. Tills vidare kan enklare ''manuella'' system tillämpas som t.ex. i Singapore.
Vi vill också ha en bebyggelseplanering som motverkar ett ökat resandebehov. Det handlar om en jämnare spridning av bostäder, arbetsplatser, service och fritidsanläggningar.
Vi vill stimulera utvecklingen av elektroniska kommunikationssätt, såsom data- och telekommunikationer som kan ersätta många ''fysiska'' transporter.
Miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) som bl.a. ska innehålla olika alternativ måste genomföras för större projekt för att allmänhet och beslutsfattare skall kunna fatta korrekta beslut.
En annan effektiv och samhällsekonomiskt starkt motiverad åtgärd är att införa regionalt differentierade drivmedelsavgifter. Att köra bil en mil i en storstadskärna är 10--20 gånger dyrare för samhället än att köra en mil i glesbygd. Ett antal statliga utredningar (Miljöavgiftsutredningen m.fl.) visar detta mycket klart.
Som exempel kan vi ta den samhälleliga kostnaden för biltrafiken i Stockholms län som uppgår till ca 8 miljarder kronor per år. Av dessa betalar bilisterna själva -- via bensinskatten -- ca 3 miljarder. Resterande ca 5 miljarder kronor, betalas ej via skatter utan är en indirekt subvention till biltrafiken. Dessa 5 miljarder kan jämföras med subventionerna till kollektivtrafiken i Stockholms län som uppgår till ca 3 miljarder kronor. Vänsterpartiet anser det vara helt fel att subventionera biltrafik mer än kollektivtrafik.
När dessa åtgärder har genomförts kan behovet av nya vägar bedömas. Trafikfarliga sträckor och flaskhalsar ska byggas bort på befintliga vägar men inga kapacitetshöjande utbyggnader ska tillåtas i nuvarande allvarliga miljösituation.
Finansiering
Regeringen föreslår att en infrastrukturfond om minst 20 miljarder kronor skall inrättas. Finansiering sker med 5 miljarder detta budgetår och lika mycket 1991/92. Resterande medel tillförs fonden längre fram.
Regeringen aviserar att 5,5 miljarder kronor av tillgångarna skall reserveras för investeringar i de tre storstädernas trafiksystem. Dessa pengar täcker enbart en liten del av de satsningar som regeringen vill få till stånd. Sammantaget rör det sig om 45--50 miljarder kronor under de närmaste 15 åren. En stor del av pengarna beräknas komma från avgifter på biltrafiken. Återstoden skjuts till av kommunerna, samt ban- och vägverket.
Vänsterpartiet anser att regeringens förslag till satsningar på kollektivtrafiken är otillräckliga. Samtidigt avvisar vi större delen av de väginvesteringar som föreslås. Vi hamnar därför på i stort sett samma nivå som regeringen vad gäller satsningarnas sammantagna storlek. En viktig skillnad ur finansieringssynpunkt blir att väg- och trafikavgifter istället för att finansiera vägbyggande får bekosta utbyggnaden av kollektivtrafiken.
Vänsterpartiet vill påpeka att de satsningar som nu föreslås till stor del är en kompensation p.g.a. att nödvändiga investeringar i infrastruktur under lång tid släpat efter. På både kort och lång sikt krävs större investeringar i kollektivtrafiken än de nu föreslagna om storstadsregionerna ska kunna behålla produktions- och konkurrensförmåga samtidigt som en acceptabel tätortsmiljö skapas.
Vänsterpartiet redogör närmare för sina förslag i separata motioner rörande Stockholms- och Malmöregionerna. Även i andra motioner till propositionen finns närmare beskrivning av vänsterpartiets närings- och trafikpolitik.
Göteborgsområdets trafikinvesteringar
Miljön tycks inte ha en chans i Göteborgsregionen, trots Miljöprojekt Göteborg och Storstadstrafikutredningen, STORK.
I Miljöprojekt Göteborg visades att uppsatta miljömål bara kunde uppnås genom kraftig minskning av bilismen även om de strängaste avgasreningskraven som kunde förväntas inom en 10-årsperiod infördes. Särskilt ur regionalt perspektiv var det viktigt att minska trafikarbetet totalt sett.
I STORK visades för första gången i en svensk utredning att en satsning på god kollektivtrafik i stället för på biltrafik skulle vara befrämjande för både jämställdhet och jämlikhet. Dessutom skulle det vara miljö- och hälsobefrämjande.
De nio män som nu har undertecknat överenskommelsen om infrastrukturinvesteringar i Göteborgsregionen har uppenbarligen inte brytt sig om någon av desa utredningar. Istället har de följt Storstadsutredningens uttalade syfte att stimulera storstadens tillväxt genom ökad tillgänglihet för biltrafik. Härigenom visar de prov på ekonomiskt lättsinne och oansvarighet och på nästan total avsaknad av ekologisk förståelse.
I yttrandet från Göteborgs miljö- och hälsoskyddsförvaltning kan man spåra en återhållen ilska över att miljöhänsynen åsidosätts. Vad är allt utredningsarbete värt eller alla beslut värda när man ändå inte tar dem på allvar? Hur är det överhuvudtaget möjligt att föreslå en investering på 4,6 miljarder kronor i en ny motorväg utan en miljökonsekvensbeskrivning som grund?
Vänsterpartiet finner de förslag som nu föreligger beträffande kollektivtrafiken som acceptabla. I våra förslag ligger dock en högre investeringsambition och tidigareläggning av ett antal projekt, bl.a. statligt stöd till ett pilotprojekt rörande automatisk spårbana i Göteborg -- riksdagsmotion 1990/91:T224.
Vänsterpartiets förslag
Om alla investeringar går till kollektivtrafiken så kan det bli en satsning som verkligen förändrar resandet i Göteborgsregionen. Det ger möjlighet till att under 90-talet genomföra det kollektivtrafikprogram som utformades i den Trafikpolitiska Ledningsgruppen. Även spårvägsutbyggnader i ytterområdena och tågtunnel under centrum kan bli av i detta århundrade.
När bilavgifter diskuterats så har avsikten med dem varit att de skulle avändas för en kollektivtrafiksatsning, inte för att finansiera nya motorvägar. Det anser vänsterpartiet fortfarande.
Undantaget är Götaledstunneln. Den ger stora miljöförbättringar. En förutsättning är dock att all övrig genomfart i centrum hindras, så att alternativet blir kringlederna.
Det är för osäkert vad som menas med den ''miljözon'' som centrala staden ska bli. Kommunförbundet ska utreda detta och därför bör det skrivas in i uppgörelsen vilka restriktioner man har tänkt sig för biltrafiken.
Tunneln i Bräcke är onödig. När Klarebergsmotet byggdes var det med motivering att man skulle flytta lastbilstrafiken på Bräckeleden till Norrleden.
Att bygga en österled är att inrikta sig på ökad privatbilism och långtradartrafik. Det går inte att bygga bort trängseln på våra leder genom att skapa nytt utrymme för biltrafik.
Godshantering ska styras till järnväg och sjöfart, bl a med hjälp av miljöavgifter.
Endast 3 000 fordon av de 118 000 som nu kör på E 6 är genomfartstrafik. Den nya Österleden skulle därför inte avlasta särskilt mycket. Denna typ av leder kallades på 60- talet för matarleder och så blir den nya Österleden.
Det blir sannolikt inte Angeredsbron som ska koppla ihop Österleden med den gamla E 6. Det är för stort motstånd mot leden bland de boende i Angered. Det finns också praktiska trafiksvårigheter. En ny broförbindelse ligger därför dold i Österledsprojektet, sannolikt vid Lärje. Dessa kostnader är inte heller med i paketet.
I Stockholm har det gått bra att frysa delar av uppgörelsen. Bland annat Öster- och Västerled läggs på framtiden. Det kan vi göra även med Göteborgs Österled.
För större projekt bör det ingå miljökonsekvensbeskrivningar som bland annat visar att projekten är anpassade till riksdagens beslut om att kväveoxidutsläppen ska minska med 30 % mellan 1980 och 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastruktursatsningar i Göteborgsregionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ej bygga nya motorvägar och andra nya vägar,
3. att riksdagen beslutar att alla trafikantavgifter (områdesavgifter) skall gå till utbyggnaden av kollektivtrafiken,
4. att riksdagen beslutar att större projekt ska föregås av miljökonsekvensbeskrivningar.
Stockholm den 3 mars 1991 Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v)