Inom alla samhällsområden måste värnandet om miljön ha högsta prioritet. Det gäller inte minst inom kommunikationsområdet. Samtidigt är det också så att ett väl fungerande transportsystem är av avgörande betydelse för samhällets funktion och för Sveriges möjligheter att utvecklas som en nation med högt välstånd. Dessa till synes motstridiga krav går att kombinera med en framsynt miljöpolitik.
Bilismen står i dag för en stor del av utsläppen av bl.a. kväveoxider. Det är därför av stor vikt att dessa utsläpp minskas. Från 1989 har obligatorisk katalytisk avgasrening på nya bilar införts. Denna rening minskar utsläppen av de olika ämnena, däribland kväveoxider, med upp till 90 procent.
Vi moderater var pådrivande när det gällde att införa ekonomiska stimulanser till de bilister som köpte bil med katalysatorrening, innan det blev obligatoriskt. Som en följd av det beslut som riksdagen så småningom fattade, ökade nybilsförsäljningen med katalysatorförsedda bilar kraftigt under både 1987 och 1988 -- de år då en särskild rabatt för en sådan miljövänlig teknik gällde. Det gör att både antalet och andelen personbilar med sådan teknik ökat kraftigt.
Sedan lång tid har en majoritet av de sålda bilarna varit försedda med den nya avgasreningen. Redan före årsskiftet 1988/89, då den nya avgasreningen blev obligatorisk, fanns närmare 450 000 katalysatorbilar på Sveriges vägar. Sedan lagstiftningen började gälla har antalet avgasrenade bilar ökat till ca 1 000 000. Eftersom nya bilar körs mer än gamla så sker upp till ca 35 procent av trafikarbetet med katalysatorbilar.
Erfarenheterna visar därmed att ekonomiska styrmedel fungerar även på detta område. Därför bör sådana utvecklas vidare i större utsträckning än hittills.
För att minska utsläppen och föroreningarna från vägtrafiken är det också viktigt att trafikmiljön och framkomligheten förbättras. Stillastående fordon i trafik förorenar mest, och dessutom helt i onödan. Därför är det viktigt med en framtida satsning på nya vägar. Fler kringfartsleder runt tätorter kommer att ge bilarna möjlighet att hålla en jämnare hastighet. Förbränningen minskar och därmed också de för miljön skadliga utsläppen.
När det gäller att minska trafikens skadliga miljöeffekter är också utveckling och införande av ny teknik en utomordentligt viktig faktor.
Nya motorkonstruktioner, ny förbränningsteknik och nya bränslen kan komma att medföra stora förbättringar. Det är därför angeläget att ekonomiska och administrativa styrmedel underlättar och stimulerar sådana positiva förändringar.
Det är viktigt att dessa styrmedel är så utformade att de bygger på miljöeffekterna och inte på en viss teknik. Det viktiga är inte med vilken teknik utsläppen minskas, utan att de blir mindre.
Det är ett genombrott på miljöområdet att det nu säljes katalysatorer för eftermontage på begagnade bilar. För en sådan investering får man visserligen en bil som drar något mer bensin men som släpper ut en betydligt mindre mängd farliga avgaser. En stor miljövinst skulle alltså kunna göras, om ägarna till begagnade bilar fick en sådan ekonomisk stimulans att en investering i miljövänlig teknik blev attraktiv.
För inmontering av katalysatorer på äldre bilar utgår 1 000 kronor per bil som stimulans. Detta är sannolikt ett alltför lågt belopp. För att nå för miljön nödvändiga effekter är det därför viktigt att detta belopp höjs betydligt.
Ytterligare ett sätt att stimulera övergången till miljövänligare bilar är en miljöinriktad beskattning. Bilar försedda med katalysator kräver oblyad bensin. En lägre skatt på denna kan därför påskynda övergången till bilar med katalysatorrening. Beskattningen på blyfri bensin bör därför sänkas med förslagsvis 50 öre per liter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag i enlighet med vad i motionen anförts om stimulans för investering i katalysatorer på begagnade bilar,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatten på blyfri bensin.1]
Stockholm den 25 januari 1991 Ingvar Eriksson (m) Per Stenmarck (m)
1 1990/91:Sk736