De tunga fordonen innebär genom sin storlek och tyngd särskilt stora risker. De har långa årliga körsträckor vilket innebär hög exponering i trafiken. Vid olyckor med tunga fordon inblandade blir följderna oftast svåra. De tunga fordonens bromsar har betydligt mindre prestandareserv än de lätta fordonens i förhållande till minimikraven. Det är därför av särskilt stor vikt att de säkerhetspåverkande systemen hos de tunga fordonen inte tillåts ha några brister till följd av exempelvis eftersatt underhåll.
Det är mot denna bakgrund oroväckande att Sverige, i motsats till de flesta andra länder i Västeuropa, har lång tid innan tunga fordon tas in till sin första kontrollbesiktning. Svensk Bilprovnings statistik visar också på alltför höga anmärkningstal vid den första kontrollbesiktningen. Detta är en fara för trafiksäkerheten.
Inom EG gäller sedan 1983 ett direktiv, som innebär att medlemsländerna skall låta sina tunga fordon (över 3,5 tons totalvikt) genomgå en årlig säkerhetskontroll av ungefär samma omfattning som den svenska kontrollbesiktningen. EG-direktivet anger att besiktningen skall ske för första gången innan fordonets brukandetid överskrider ett år.
I Norge är kontrollen årlig redan från första året, men av resursskäl kallas bara ca 38 % av lastbilarna, ca 25 % av bussarna och ca 30 % av de tunga släpvagnarna till periodisk syn. Som komplement sker en relativt omfattande kontroll på väg. För närvarande utförs ca 300 000 sådana kontroller per år.
I Finland är kontrollen av lastbilar och släpvagnar årlig redan från första brukandeåret, medan bussarna kontrolleras två gånger per år från ibruktagandet.
I vårt land däremot gäller att lastbilar och bussar inom totalviktsintervallet 3,5--12 ton skall inställas till årlig kontrollbesiktning från och med det kalenderår som infaller två år efter det år som anges i fordonets årsmodellbeteckning, och då inom en termin som bestäms av registreringsnumrets slutsiffra. Reglerna innebär att brukandetiden fram till den första kontrollbesiktningen maximalt kan vara upp till tre år och åtta månader. Den faktiska brukandetiden torde vara ca två och ett halvt år i genomsnitt.
För lastbilar och bussar över 12 tons totalvikt samt för alla släpvagnar gäller motsvarande regler utan någon koppling till registreringsnumrets slutsiffra. Inställelsen kan således ske när som helst under det kalenderår som infaller två år efter det år som anges i fordonets årsmodellbeteckning. Härigenom kan brukandetiden fram till den första kontrollbesiktningen maximalt uppgå till tre och ett halvt år. Genom att flertalet sådana besiktningar sker sent under det aktuella kalenderåret torde genomsnittstiden fram till den första kontrollbesiktningen vara närmare tre år. Tiden mellan påföljande besiktningar är för dessa fordonskategorier maximerad till 14 månader.
I fråga om bussar gäller att sådana som används för yrkesmässig personbefordran skall inställas till sin första kontrollbesiktning ett år tidigare än ovan angivits.
Nyligen utkom Bilprovningen med en speciell rapport över kontrollbesiktningarna av tunga fordon i april och maj 1989. I denna redovisas resultatet av en mera detaljerad analys, där man bl.a. gjort en uppspaltning på olika ålders- och totalviktsklasser inom respektive fordonskategori.
Det framgår bl.a. att i åldersgruppen 2--3 år underkändes 29 % av släpvagnarna över 20 tons totalvikt och 10-12 % av de tyngsta lastbilarna men endast några få procent av de tyngsta bussarna, som praktiskt taget uteslutande går i yrkesmässig trafik och således besiktigats minst en gång tidigare.
Vidare kan man notera att bussar i olika storleksklasser har väsentligt olika underkännandefrekvens. I totalviktsklassen över 18 ton underkändes totalt 11 %, i klassen 14--18 ton totalt 12 %, men i klassen upp till 14 tons totalvikt hela 36 %. I klassen upp till 14 tons totalvikt återfinns huvuddelen av de bussar som inte används i yrkesmässig trafik. För bussarna i denna klass skiljer sig inte besiktningsresultaten nämnvärt från lastbilarnas av motsvarande storlek, medan bussarna i de tyngre klasserna är betydligt bättre än motsvarande lastbilar.
I åldersgruppen 2--3 år fick över hälften av lastbilarna över 18 och släpvagnarna över 20 tons totalvikt anmärkningar. I rapporten finns också indikationer på att anmärkningsfrekvenserna för vissa feltyper vad gäller t.ex. kommunikationssystemet (strålkastare, lyktor, signaler och reflexer m.m), karosseriet och bromssystemet i en del är högre i åldersgruppen 2--3 år än i gruppen 4--5 år. Detta gäller för såväl lastbilar som släpvagnar.
Resultaten kan inte anses tyda på att vi i Sverige skulle ha så mycket bättre underhåll av den tunga fordonsparken, att det motiverar en mer än dubbelt så lång tidsfrist fram till den första kontrollbesiktningen som i vår omvärld. En skärpning av nuvarande regler är därför starkt motiverad.
AB Svensk Bilprovning har i en skrivelse till Trafiksäkerhetsverket i början av 1989 föreslagit att de tunga fordonen skall inställas till sin första kontrollbesiktning ett år tidigare än nu är fallet. Man har därvid framhållit att detta endast skulle leda till begränsade kostnadsökningar för fordonsägarna, som ändå tvingas ta fordonen ur den normala driften för inställelse hos Bilprovningen i flertalet fall, på grund av kravet på årlig kontroll av kilometerräknare. Andelen kilometerskattepliktiga fordon är 97,4, 99,8 respektive 99,9% i totalviktsklasserna 7--12 ton, 12--18 ton respektive över 18 ton, och 85,6 % i totalviktsklassen 3,5--7 ton. Praktiskt taget samtliga tunga släpvagnar är kilometerskattepliktiga. I fråga om de tunga bussarna betyder Bilprovningens förslag ingen egentlig förändring. Endast bussar som inte används i yrkesmässig trafik berörs. Även flertalet av dessa är kilometerskattepliktiga.
Bilprovningens skrivelse har emellertid inte föranlett någon åtgärd hos Trafiksäkerhetsverket.
Det synes vara klart motiverat att de tunga fordonen vid inställelsen hos Bilprovningen för kontroll av kilometerräknarutrustning redan året efter det som anges i årsmodellbeteckningen även genomgår kontroll av säkerhetspåverkande system och av avgasutsläpp. En sådan förändring innebär emellertid bara ett steg på vägen mot en anpassning till vad som gäller inom EG. Samtidigt som kontrollbesiktningen av fordonen över 3,5 tons totalvikt tidigareläggs ett år bör därför ett arbete startas inom ansvariga myndigheter i syfte att omforma reglerna till full överensstämmelse med gällande EG-direktiv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en tidigareläggning av de tunga fordonens första kontrollbesiktning.
Stockholm den 24 januari 1991 Lennart Pettersson (s) Nils T Svensson (s) Sören Lekberg (s)